Pinkpop

Eten op Pinkpop: vette bek of liever een gefrituurde sprinkhaan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Eten op Pinkpop: vette bek of liever een gefrituurde sprinkhaan?

Op Pinkpop struikel je over de gefrituurde lekkernijen, maar de Kalm Aan Laan met gezonde hapjes is ook mega populair. Het verschil tussen deze twee werelden is groot. Moet De Laan nóg groter?

Kalm aan

Pinkpop is toch wel hét feest van de in pindasaus ondergedompelde berenklauw, het broodje kebab en de veel te grote puntzakken friet. Maar zoals velen van jullie weten, bestaat er ook al jaren zoiets als de Kalm Aan Laan. Een klein stukje van Megaland waar de zogenoemde quinoa kut haar hart kan ophalen.

Sprinkhanen en hartige biscuitjes

Als je van lekker eten houdt (wie niet!?) én je vindt een kek decortje niet geheel onbelangrijk, dan ben je in de Kalm Aan Laan aan het juiste adres. Een gefrituurde sprinkhaan of krekel op een stokje, een biscuitje met groentjes en currykruiden of een biologisch wijntje? Ze hebben het allemaal.

Smakelijke vettigheid

Ga je juist beter op een broodje hamburger of frikandel? Dan kun je je op de rest van het terrein helemaal laten gaan, want het barst er van de smakelijke vettigheid. Toch valt er in het middagzonnetje iets op: het is vrij rustig bij de tentjes met hamburgers en (slappe) pizzapunten. Hier en daar staan wat mensen te wachten op hun bestelling, maar echt storm loopt het niet.

Lange rijen

In de Kalm Aan Laan daarentegen, loopt het wel storm. Het is druk. Voor vrijwel ieder kleurrijk busje en versierd kraampje staan mensen te wachten. Waarom? Omdat het eten lekker én gezond is? Omdat de verkopers meer werk hebben gemaakt van hun toko? Omdat de sfeer gewoon superchill is? Waarschijnlijk om al die redenen bij elkaar.

Pinkpop food check

Vegetariër José (1e keer Pinkpop) heeft zelfs van tevoren gecheckt wat het festival haar voorschotelt. Ze houdt van gezond eten en is best bereid net wat meer te betalen voor een goede maaltijd. Als de avond valt, maakt ze samen met vriendin Femke een pitstop in de Kalm Aan Laan. Daar genieten ze van een houtoven pizza, en de rust:

"In De Kalm Aan Laan kun je echt even je rust pakken. Je kan ook op het veld gaan zitten met een kleedje, maar dat werkt niet echt. Bovendien is het eten hier echt van kwaliteit."
- José en Femke uit Groningen

Een lekkere vette snack

Na een beetje rondvragen blijkt dat veel mensen vrij lyrisch zijn over de Kalm Aan Laan. Dus ga je je afvragen waarom er nog steeds zo ontzettend veel (wel 30!) tenten met vettige snacks zijn? Het veld is er letterlijk mee omringd. De verkoper van een kebab-zaak achterin moet toegeven dat hij nog niet veel heeft verkocht. Hoe dat komt, weet hij niet precies, maar de van plastic gemaakte kebab-bonk (ja echt, dat ding is van plastic!) heeft er volgens hem niks mee te maken.

"Voorverpakte reepjes vlees op de bakplaat zijn toch veel handiger?"
- Meneer Kebab

Een multicultureel bordje eten

Natúúrlijk verlang je 's avonds na tien bier naar een zoutig patatje en geen karig sprinkhaantje, dat moet ook echt niet verdwijnen, maar het blijkt wel dat het Pinkpop-publiek steeds liever naar de Kalm Aan Laan gaat voor een multicultureel bordje eten. Het is er gezellig en er hangt een fijne sfeer.

Marit (voor de 6e keer op Pinkpop) proeft dit jaar voor het eerst van de creatieve kokers, want ze was dertien jaar niet op het festival geweest.

"Ik vind het heel cool. De variatie in eten is groot en de aankleding is ook echt top. Het ziet er echt gezellig uit."
- Marit

Tafelgenoot Maurice (9e keer Pinkpop) vult enthousiast aan dat je niet eens zo veel meer betaalt voor een goede maaltijd. Als zijn maag begint te knorren, neemt hij geen genoegen met een patatje. Hij loopt liever even naar De Laan, om vervolgens weer terug te keren naar het veld.

"Dan gaan we gewoon hier wat eten en dan weer terug."
- Maurice

Van de Randstad naar het zuiden

In 2008 werden de deuren van de Kalm Aan Laan geopend. Niek Murray, event manager bij Buro Pinkpop, vertelt dat zijn collega van het zuiden verhuisde naar de Randstad. Daar maakte ze kennis met het fenomeen foodtrucks. Terug in Limburg stelde ze voor om ook zoiets te beginnen op Pinkpop. De Kalm Aan Laan was toen één derde van de grootte die het nu is.

Een kalme uitbreiding

Het schaduwrijke gebied is populair. Zo populair dat het er eigenlijk helemaal niet meer zo kalm is. Moet De Laan misschien nóg groter?

"Logistiek gezien is dat niet mogelijk. Het kan niet groter. Bovendien is het de enige plek met bebossing."
- Niek Murray

Hij voegt eraan toe dat ze het wel in de gaten houden. Zeg nooit nooit.

"Het is nu natuurlijk helemaal hot, maar we zitten met de capaciteit. Als al die duizenden bezoekers rond zes of zeven uur willen eten, kunnen we ze niet allemaal een Kalm Aan Laan in sturen, waar de rijen lang zijn. Bovendien blijft friet het best verkopen."
- Niek Murray

Een dunne Black Angus

Als de avond valt wordt het drukker bij de snacktenten. Jan (2e keer Pinkpop) staat in een black angus hamburger te happen, die er helaas wat droevig uitziet. Hij vertelt dat hij de Kalm Aan Laan wel leuk vindt, maar hij likt zijn vingers ook af op het grote veld. Everybody happy.

"De hamburger ziet er niet echt uit als een Black Angus. Maar ja, het is prima."
- Jan (2e keer Pinkpop)

Wat eet jij liever op een festival? Een gezond bordje eten of een vette bek?

Ster advertentie
Ster advertentie