Kensington binnen op #1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Kensington binnen op #1 in Album Top 100

Een te gek bericht voor Kensington: ze komen binnen op nummer 1 binnen in de Album Top 100 met Rivals! Het is voor de eerste keer dat ze de albumlijst aanvoeren.

#1 Kensington: Rivals

Rivals van Kensington is de nieuwe #1 in de Album Top 100! Na Borders (#67 in 2011) en Vultures (#6, precies een jaar geleden) scoort de rockband uit Utrecht met Rivals het eerste nummer 1-album. Kensington is de vijftiende Nederlandse act dat dit jaar de eerste plaats bereikt. Dat is eentje minder dan het recordjaar 2013, waarbij Duizend Spiegels van Marco Borsato in beide jaren op nummer 1 stond. We hebben nog ruim vier maanden te gaan, met releases van onder andere Jan Smit en Kinderen Voor Kinderen, dus die zestien worden nog wel verbroken.

#18 Sinéad O’Connor: I’m Not Bossy, I’m The Boss

De 27-jarige carrière van de Ierse Sinéad O’Connor kent pieken en dalen. De hoogtepunten waren de singles ‘Troy’ (#8 in 1987) en ‘Nothing Compares 2 U’ (#1 in 1990 én hit van het jaar). Qua albums zijn dat The Lion And The Cobra (#4 in 1987), I Do Not Want What I Haven’t Got (#1 in 1990) en Universal Mother (#8 in 1994).
Aan de titels zie je al dat O’Connor daar een eigen idioom op na houdt. Dat is dan ook niet anders voor I’m Not Bossy, I’m The Boss, haar tiende studioalbum dat in eerste instantie The Vishnu Room heette. De uiteindelijke titel koos ze ter ondersteuning van Ban Bossy, een feministische campagne waarbij ambitieuze vrouwen worden aangemoedigd, ondanks dat ze als ‘bossy’ worden gezien, door te gaan. Beroemde vrouwen als Beyoncé, Condoleezza Rice en Jane Lynch ondersteunen de campagne.

#19 Gaslight Anthem: Get Hurt

Van hits hoeft de Amerikaanse band The Gasligth Anthem het bij ons niet te hebben. Single ‘45’ was weliswaar Megahit in 2012, maar bleef in de onderste regionen steken. Hun albums daarentegen gaan wel goed. American Swing kwam in 2010 tot #44 en Handwritten met de radiohit ‘45’ twee jaar later tot #3. Get Hurt, het vijfde studioalbum komt niet zo hoog, maar #19 is niet gek zonder hitsingle.

#47 Nikolaus Harnoncourt & Concentus Musicus Wien: Mozart: Symphonies Nos. 39, 40 & 41

84 jaar en nog steeds actief. Nikolaus Harnoncourt , de van oorsprong Duitse maar in Oostenrijk levende cellist en dirigent. Hij studeerde in Wenen en daar komt ook Concentus Musicus Wien vandaan. Dit muziekgezelschap richtte hij in 1953 op samen met zijn vrouw, de violiste Alice Hoffelner. Nikolaus is gespecialiseerd in de uitvoering van oude muziek, waaronder symphoniën van Mozart. Symphoniën 39 - 41 waren de laatste die Mozart componeerde. Hij schreef deze in de zomer van 1788, op 26 juni (39), 25 juli (40) en 10 augustus (41).

#60 FKA Twigs: LP1

Dit weekend staat FKA Twigs op het Belgische festival Pukkelpop. Mocht je dit gemist hebben, dan kun je haar nog treffen in de Tolhuistuin in Amsterdam op 15 oktober. Haar, want achter FKA Twigs gaat de Britse zangeres Tahliah Debra Barnett schuil. De 26-jarige singer-songwriter brengt trip hop en alternatieve R&B. Naast zingen kan ze ook goed dansen, wat ze van haar Engels/Spaanse moeder heeft. Twigs is een bijnaam die ze kreeg, omdat haar gewrichten snel kraken. Vanwege een andere artiest die ook Twigs heet, zette ze er FKA voor, dat betekent ‘Formerly Known As’. Aan het album LP1 werkte onder andere Paul Epworth mee, bekend van het album 21 van Adele.

#74 Feis: Gebouwd Voor Dit

De EP Gebouwd Voor Dit is letterlijk door Feis aan de man/vrouw gebracht. Feis, alter ego van de Rotterdamse rapper Faisal Mssyeh, bekend als de Koning van de Undergroundrap: “Ik wilde in contact komen met mijn fans. Ik doe dit voor mijn nummer 1 mensen, hen wil ik persoonlijk bedanken. Je moet gewoon een beetje grinden voor je shit.” De EP is de voorloper van een volledig album dat dit najaar verschijnt. Hef en Winne leveren bijdragen aan de EP. Producties komen onder meer van Phatt, SliscoBars, Hype en Alee Rock.

#80 Original Soundtrack: Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1

Sinds donderdag draait in de Nederlandse bioscopen de komische science fiction film Guardians of the Galaxy. Naast de hoofdrollen voor onder andere Chris Pratt en Zoe Saldana, is er ook een belangrijke rol voor een cassettebandje van Star-Lord (een rol van Chris Pratt). Daarop staan nummers uit de jaren ’60 &’70 zoals ‘I Want You Back’ van Jackson 5, ‘I’m Not In Love’ van 10CC en ‘Ain’t No Mountain High Enough’ van Marvin Gaye & Tammi Terrell.
Twaalf van die nummers zijn door regisseur James Gunn aan elkaar gemixt op Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1, dat inmiddels de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst heeft bereikt. Naast deze mixtape is er natuurlijk ook nog de originele muziek van de film gecomponeerd door Tyler Bates.

#84 Brian Setzer: Rockabilly Riot! All Original

Rockabilly Riot! is voor de Britse muzikant Brian Setzer een standaard term. In 2005 gebruikte hij het voor zijn album Rockabilly Riot Vol. 1: A Tribute To Sun Records en in 2012 voor Brian Setzer’s Rockabilly Riot! Live From the Planet. Op Rockabilly Riot! All Original, de titel zegt het al, staan uitsluitend originele nummers, uitgevoerd door de rockabilly gitarist zelf. Setzer werd bekend in de jaren ’80 als voorman van de Stray Cats, die in 1980 en 1981 drie top 10-hits op een rij scoorden.

#96 Porter Robinson: Worlds

Voluit heet hij Porter Weston Robinson, afkomstig uit Chapel Hill, North Carolina. Tien jaar geleden begon hij met het produceren van nummers en nu, op zijn 22e, levert hij zijn eerste album af: Worlds, dat volstaat met elektronische muziek.

#97 Laura Mvula & Metropole Orkest: Laura Mvula with Metropole Orkest

Sing To The Moon van de Britse zangeres Laura Mvula haalde een jaar geleden net niet de top 10, maar bleef steken op #11. Van het album is nu een orkestrale versie verschenen, een droom die uitkwam, want al tijdens het schrijven van de nummers droomde ze van arrangementen met een groot orkest. Dat werd het Metropole Orkest, waarvan Jules Buckley de dirigent is.
De eerste aanzet was al kort nadat het debuutalbum verscheen, toen ze optrad op de Urban Proms, de speciale (Night of the) Proms gericht op soul, r&b en hiphop. Het bleek een groot succes waarna zij met Jules verder gingen met het bewerken van de nummers. De opnamen vonden plaats in de Abbey Road studio’s in Londen, dat over de juiste apparatuur beschikt.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie