Recordaantal Pinkpop-acts in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Recordaantal Pinkpop-acts in Album Top 100

Nooit eerder stonden er zoveel artiesten die optraden op Pinkpop in de Album Top 100. De nummer 1 stond echter niet op het festlval, want die plek is nog steeds voor The Common Linnets.

#1 The Common Linnets: The Common Linnets

Ondanks het geweld van Pinkpop-acts houden The Common Linnets stand met het gelijknamige album, dat nu voor de vijfde keer de Album Top 100 aanvoert. Dat is evenveel als Sad Singalong Songs van Anouk, dat een jaar geleden, ook fier bovenaan bleef staan in de week na Pinkpop. Alvorens we een blik werpen op een record aantal noteringen van Pinkpop-acts, een korte rondgang langs de ‘gewone’ albums, die de eerste week ingaan.

#3 Passenger: Whispers

Even leek het er op dat Mike Rosenberg, ofwel Passenger, met Whispers zijn eerste #1-albumnotering zou gaan scoren. Direct na de release liet het album alle andere albums achter zich. Haastige spoed is zelden goed, want uiteindelijk moet hij genoegen nemen met een derde plaats, waarmee Passenger All The Little Lights uit 2012 evenaart. Ghost Stories van Coldplay verkoopt zelfs nog een stukje beter en staat op nummer 2.

#5 Jack White: Lazaretto

Jack White kennen we vooral van het duo The White Stripes. Daarnaast maakte hij deel uit van The Raconteurs. Anno 2014 speelt hij drums in The Dead Weather. Lazaretto is na Blunderbuss (#4 in 2012) het tweede soloalbum van Jack White

#8 Reverse: Retro

Tot voor kort was Reverse dé hiphopproducer van het moment. Hij werkte samen met onder andere Negativ, De Jeugd Van Tegenwoordig, The Opposites en Partysquad. Daarnaast was hij als rapper te horen op de hits die hij voor anderen produceerde. Buiten onze landsgrenzen werkte hij met Rihanna en Foxy Brown. Maar vanaf nu treedt Reverse, pseudoniem van Segio Van Gonter, nu ook zelf naar buiten met zijn album Retro. Vanzelfsprekend hebben de acts die hij heeft helpen grootbrengen daaraan meegewerkt. Voort wat hoort wat, toch?

De top 10

1 1 5 THE COMMON LINNETS THE COMMON LINNETS
2 2 4 COLDPLAY GHOST STORIES
3 - 1 PASSENGER WHISPERS
4 5 43 STROMAE RACINE CARREE
5 - 1 JACK WHITE LAZARETTO
6 4 5 MICHAEL JACKSON XSCAPE
7 3 3 DJANGO WAGNER SAMEN...
8 - 1 REVERSE RETRO
9 32 50 BASTILLE BAD BLOOD
10 29 9 PAOLO NUTINI CAUSTIC LOVE

#11 Willem Barth: Verboden Liefde

Na het zeer succesvolle album Ode Aan Jou met Marianne Weber (#3 in 2013), doet Willem Barth het op Verboden Liefde weer in zijn eentje. Het album, zijn vijfde notering inmiddels, is geproduceerd door Frank Verkooyen.

#12 Anathema: Distant Satellites

Met uitzondering van 2009, is de Britse progressieve rockband Anathema, sinds 2008 ieder jaar present met een album. Tot deze week kwamen ze met hun vijf voorgaande albums niet hoger dan #18. Distant Satellites, hun tiende studioalbum, opgenomen in Oslo, Noorwegen, komt al een stapje dichterbij een top 10-notering, want het komt binnen op #12.

#28 Kasabian: 48:13

Als je geen titel kunt verzinnen, dan tel je toch gewoon de tijden van alle nummers op het album bij elkaar op? Wellicht was dat de overweging van de Britse band Kasabian om hun vijfde studioalbum toch een titel te kunnen geven. 48:13 is de opvolger van Velociraptor (= vleesetende dinosaurus) (#37 in 2011), hun meest succesvolle album tot deze week, want 48:13 komt negen plaatsen hoger binnen, op #28.

#36 Arch Enemy: War Eternal

Op War Eternal, het negende studioalbum van de Zweedse deathmetalband Arch Enemy, heeft zangeres Angela Gossow plaats gemaakt voor Alissa White-Gluz. Gossow wilde meer tijd voor haar familie, maar blijft wel manager van de band. Zelf zocht ze haar opvolger uit, Alissa White-Gluz, afkomstig van de Canadese metalband The Agonist. Die moesten toen op bezoek naar een nieuwe zangeres en vonden die in de persoon van Vicky Psarakis.

#44 First Aid Kit: Stay Gold

The Big Black & The Blue uit 2010 is aan ons voorbij gegaan, maar The Lion’s Roar hield het begin 2012 nog drie weken bij ons vol met als hoogste plaats #41. Stay Gold start drie plaatsen lager. Verantwoordelijk voor deze drie albums is het Zweedse folkduo First Aid Kit, dat wordt gevormd door de zusters Johanna en Klara Söderberg, uit Enskede, een wijk in Stockholm, Zweden. Het muzikale talent hebben ze niet helemaal van zichzelf; hun vader was ook muzikant en maakte deel uit van de band Lolita Pop.

#55 Rival Sons: Great Western Valkyrie

Valkyrie is een film over een mislukte aanslag in 1944 op Hitler. Maar Valkyrie is ook een figuur uit de Noorse mythologie. En vanaf deze week heeft de countyrockgroep Rival Sons hun vierde album er naar vernoemd. Rival Sons, afkomstig uit Long Beach, Californië, bestaat sinds 2009.

#60 Sivert Høyem: Endless Love

Volgens sommigen was Madrugada één van de beste bands. Was, want de Noorse band bestaat niet meer sinds 2008. Het einde kwam voor alle betrokkenen onverwachts met de dood van gitarist Robert Buras in 2007, gevonden in zijn appartement met z’n gitaar in de hand. Zanger van Madrugada was Sivert Høyem (38). Na Madrugada ging hij verder in de muziek. Endless Love is inmiddels zijn vijfde soloalbum dat in eigen land reeds de platinastatus bereikte.

#61 Freez & A.R.T.: Les Demoiselles

Nog geen twee maanden geleden bracht A.R.T. het album Irie uit, samen met Rico (#9 in april). A.R.T. (= Ali Reza Tahoeni) maakt deel uit van de hiphopformatie De Fakkelbrigade en laat ook Freez (rapper uit Nieuwegein) daar deel van uitmaken. De twee werken al sinds november 2012 aan het album, waarvan toen nog sprake was dat plaatsgenoot Spinvis er ook aan zou meewerken. Maar naast Henning, Rico, Sticks, Herb Alfonso, Typhoon, en Freez & A.R.T. zelf, wordt Spinvis niet meer genoemd.

#72 Various Artists: Fatboy Slim Presents Bem Brasil

In de jaren ’80 begon hij als bassist van The Housemartins. Bij Beats Interntational ging het al de kant van de elektronische muziek op. Er volgden diverse projecten (onder andere Freak Power, Pizzaman), en sinds 1996 kennen we hem vooral als Fatboy Slim: de Britse dj/muzikant/rapper/producer Norman Quentin Cook.

Cook is altijd al gek van voetbal en tijdens het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea verzorgde hij optredens in de steden waar het Britse elftal speelde. Tijdens het EK 2004 deed hij dat in Portugal en in 2010 tijdens het WK in Zuid-Afrika. Niet vreemd dus dat hij ook dit jaar, tijdens het WK in Brazilië weer van de partij is. Daarvoor heeft hij samen met Gregor Salto, DJ Fresh, Eats Everything en Dimitri Vegas & Like Mike een heel album samengesteld met nummers gebaseerd op Braziliaanse muziek, remixen van Braziliaanse klassiekers en nieuwe nummers. Hoever het Britse elftal ook komt, Cook heeft nu al gewonnen, want hij is populairder in Brazilië dan in eigen land!

#74 Uriah Heep: Outsider

In ons land scoorde de Britse rockband Uriah Heep slechts één hit: ‘Easy Livin’’ (#5 in 1973). Het veel bombastischer ‘Return To Fantasy’ werd veel op de radio gedraaid, maar haalde de hitlijst niet. De groep heeft diverse line-ups gekend (zanger David Byron overleed in 1985). Leadgitarist Mick Box is nog het enige lid uit het beginjaar 1969. Officieel is Outsider het 24e album van Uriah Heep.

Pinkpop 2014

De Album Top 100 is weer flink opgeschud. Niet minder dan 33 albums zijn verdwenen. Daarvoor in de plaats komen 14 nieuwe noteringen, die we net aan je hebben voorgesteld. Blijven 19 albums over die op herhaling gaan. Daarvan zijn er 12 van acts die het afgelopen weekend optraden op de 45e editie van Pinkpop, het oudste popfestival op het Europese vasteland.
Maar dan zijn we er nog niet, want naast die 12 albums die op herhaling gaan, staan er nog 12 albums in de lijst van Pinkpop acts, waarmee het totaal uitkomt op 24, een nieuw record. Vorig jaar waren het er 17 stuks. Twee albums bereiken een hogere notering dan voor het Pinkpop festival. Dat zijn Bad Blood van Bastille op #9 (hoogste plaats was #22) en Venus & Mars van Jett Rebel op #24 (hoogste plaats: #26).
Hier volgen ze alle 24, met tussen haakjes de notering vorige week. Als er niets staat, dan gaan het album op herhaling.
#4 Stromae: Racine Carrée (5)
#9 Bastille: Bad Blood (32)
#10 Paolo Nutini: Caustic Love (29)
#14 Chef ‘Special: Passing Through (46)
#15 Ed Sheeran: + (73)
#17 Arctic Monkeys: AM (50)
#24 Jett Rebel: Venus & Mars (71)
#25 Clean Bandit: New Eyes (22)
#33 Kodaline: In A Perfect World
#35 Editors: The Weigth Of Your Love
#43 Rolling Stones: Grrr! Greatest Hits (78)
#42 John Mayer: Paradise Valley (79)
#52 Epica: The Quantum Enigma
#56 Rolling Stones: Sweet Summer Sun – Hyde Park Live
#57 Arcade Fire: Reflektor
#66 Rudimental: Home
#68 Joe Bonamassa & Beth Hart: Live In Amsterdam
#70 The Boxer Rebellion: Promises
#78 Chef ‘Special: One For The Mrs.
#79 The Scene: The Scene
#84 John Newman: Tribute
#90 Metallica: Through The Never (Soundtrack)
#97 Twenty One Pilots: Vessel
#98 Haim: Days Are Gone

BEKIJK DE HELE ALBUM TOP 100

De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl
Ster advertentie
Ster advertentie