Deze week 11 jaar geleden: de hitlijst van 15 sep. 2001

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze week 11 jaar geleden: de hitlijst van 15 sep. 2001

Wat soms maar een rimpeling in de hitparade lijkt, kan soms een heel drama zijn. Zo zien we op 15 september 2001 ‘We need a resolution’ van Aaliyah hernieuwd binnenkomen op een bescheiden 43e plaats. Wat lijkt op een klein hitje van een alweer bijna vergeten zangeres, is echter een herinnering aan een tienerster die vlak daarvoor bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen.

Aaliyah Haughton is nog heel jong als ze al wereldwijd doorbreekt. Wanneer ze in augustus 1994 in Nederland haar eerste hit scoort met ‘Back & forth’ (#38 in de Mega Top 50) is ze nog maar vijftien jaar oud. In datzelfde jaar komt ze met het prachtige ‘At your best (you are love)’ bij ons tot #40. Ze heeft al vanaf haar twaalfde een platencontract en haar debuutalbum, het toepasselijk getitelde ‘Age ain’t nothing but a number’, verkoopt maar liefst 3 miljoen keer.

‘Age ain’t nothing but a number’, dat moet ook haar producer R. Kelly gedacht hebben, want hij trouwt met haar in augustus 1994. Omdat Aaliyah dan nog maar 15 jaar oud is, wordt het huwelijk het jaar daarop nietig verklaard door haar ouders. Haar succes houdt echter onverminderd aan. Haar tweede album, ‘One in a million’, verkoopt wereldwijd 8 miljoen keer en Aaliyah is op haar 17e al een gevestigde naam.

Een paar jaar later breekt Aaliyah bij ook ons pas écht goed door met ‘Are you that somebody?’ (#3 in 1998) en ‘Try again’ (#3 in 2000). De hit daarna, eind 2000, werpt echter z’n schaduw al vooruit, gezien de onheilspellende titel ‘Come back in one piece’…

Aaliyah heeft dan intussen de overstap gemaakt naar het witte doek. Ze is te zien in de film ‘Romeo must die’ en heeft al rollen opgenomen voor ‘Queen of the damned’ en ‘The matrix reloaded’. In juli 2001 brengt ze haar derde album uit, eenvoudigweg getiteld ‘Aaliyah’. De eerste single daarvan is ‘We need a resolution’. De single komt op 21 juli in de Mega-lijst binnen en is, met een 37e plaats, een bescheiden succes; het plaatje verdwijnt weer na zes weken. De tweede single van het album wordt ‘Rock the boat’. Aaliyah vliegt naar de Bahama’s om een videoclip op te nemen. Dan slaat het noodlot toe.

Op de terugweg van de Bahama’s naar huis stort het vliegtuig met Aaliyah en nog acht anderen (de piloot, twee stylisten, de regisseur, een veiligheidsman en twee mensen van de platenmaatschappij) vlak na het opstijgen neer; het is nog maar 60 meter van de startbaan vandaan. Achteraf blijkt dat het vliegtuigje (een kleiner type dan op de heenweg) te zwaar beladen is: teveel bagage en teveel mensen aan boord. Aaliyah is nog maar 23 jaar jong als aan haar carrière en haar leven een einde komt.

Tegenwoordig heeft de dood van een popster al snel een re-entry in de hitparade tot gevolg: een download is snel opgezocht en betaald, het bedrag is te verwaarlozen. In 2001 stapten we nog naar de platenzaak voor een cd-single. Daar lag ‘We need a resolution’ nog in de schappen. Twee weken nadat de plaat uit de Mega-lijst verdween, kwam hij weer hernieuwd binnen op een 43e plaats.

Aaliyah krijgt in Nederland nog een korte postume carrière. Het toepasselijke ‘More than a woman’ komt in november 2001 tot de 38e plaats. ‘Rock the boat’, met de clip die ze een dag voor haar dood opnam, bereikt in maart 2002 plaats 12. In 2003 volgen nog ‘Miss you’ (#14) en ‘Don’t know what to tell ya’ (#57), opnieuw twee hits met toepasselijke titels.

Aaliyah is na haar dood nog te zien in de film ‘Queen of the damned’. In ‘The matrix reloaded’ wordt ze echter vervangen; haar beelden zijn nog wel te zien op de dvd-versie. Eind dit jaar verschijnt een postuum album van Aaliyah, met zestien nog niet eerder uitgebrachte nummers. Eén track daarvan is vorige maand uitgekomen. ‘Enough said’, inmiddels omgevormd tot een duet met rapper Drake.

Bekijk de lijst van 15 september 2001

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie