The Common Linnets ook met tweede album op #1

  1. Nieuwschevron right
  2. The Common Linnets ook met tweede album op #1

Vorig jaar mei pakten The Common Linnets de eerste plaats met hun debuutalbum. Ook de opvolger II heeft daar geen enkele moeite mee en is dan ook de nieuwe #1 in de Album Top 100.

In totaal gingen er in Europa meer dan een kwart miljoen exemplaren over de (digitale) toonbank van het debuutalbum van The Common Linnets. In Nederland was het zelfs het bestverkochte album van 2014 en werd het drie keer met platina bekroond. Begin dit jaar kreeg de groep tijdens Noorderslag de Popprijs en nam zangeres Ilse DeLange de toegegooide biertjes met graagte in ontvangst. Want zij had eindelijk internationaal succes!
Met II kan dat succes alleen maar groter worden, want het album is ook uitgebracht in Duitsland. Het eerste album bleef daar steken op de elfde plaats, maar II moet daar zeker een top 10-positie kunnen halen. Na het (gedwongen) vertrek van Waylon, heeft JB Meyers zijn plaats ingenomen. Daarnaast complementeren de Amerikanen Jake Etheridge en Matthew Crosby The Common Linnets.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 10-notering Disclosure

Settle van het Britse Disclosure, met de hitsingle ‘Latch’ (met Sam Smith), kwam twee jaar geleden niet verder dan #24. Na de singles ‘Holding On’ (met Gregory Porter) en ‘Omen’ (met Sam Smith), waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen voor Caracal, het tweede album van de broers Howard en Guy Lawrence. Qua hitnotering lossen ze dat zeker in, want het komt binnen op de zevende plaats.
De titel Caracal is niet toevallig gekozen. Een caracal is een wilde kat uit Afrika én is sinds de tournee van vorig jaar het lievelingsdier van Howard. Het oog wil ook wat, en dus kozen ze voor de hoes een foto van een caracal. Volgens Howard het meest logische en bovendien voelde de titel natuurlijk aan. Aan het album werkten niet de minstens mee. Lees even mee: naast Gregory Porter en Sam Smith zijn dat Kwabs, The Weeknd, Lorde, Miguel, Nao, Jordan Rakei en Lion Babe.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook streams in Album Top 100

Na een periode van proefdraaien heeft GfK Dutch Charts, de samensteller van onder andere de Single en Album Top 100, besloten om met ingang van de komende week, ook voor de albumlijsten streams mee te gaan tellen. De regels hiervoor zijn dezelfde als die gelden voor de Britse albumlijst, die streams meetelt sinds maart 2015.
Van elk album worden de twaalf populairste tracks genomen. Daarvan krijgen de twee populairste tracks de gemiddelde weging van de tien andere tracks. Dit is ter voorkoming dat hits die meer worden gestreamd, de albumnotering beïnvloeden. Vervolgens worden deze aantallen met een factor ten opzichte van fysieke verkopen en downloads meegenomen voor de albumlijsten.

Andere binnenkomers

#5 Don Henley: Cass County

Cass County is het eerste album in vijtien jaar van de Amerikaanse muzikant Don Henley. De reden voor zo’n lange tijd sinds Inside Job (#68 in 2000), is zijn groep the Eagles, waarmee hij al sinds 1994 voordurend op tournee is. Een tweede reden is dat de 68-jarige Henley tijd wil besteden aan zijn gezin. Tussendoor wist de oprichter, drummer, componist en zanger van The Eagles, toch nog tijd vrij te maken voor het schrijven van nieuwe liedjes.
Op Cass County, dat een ode is aan zijn staat Texas, is Henley weer terug bij de country. Daarbij kreeg hij hulp van een flink aantal countrysterren: Merle Haggard, Martina McBride, Alison Krauss, Vince Gill en Dolly Parton. Vreemde eend op het album is misschien wel rocker Mick Jagger. Samen met Henley en Miranda Lambert, ook een countryster, zingt hij het nummer ‘Bramble Rose’.

#10 New Order: Music Complete

Het is deze maand vier jaar geleden dat de Britse rockband New Order weer de draad oppakte, die het in 2007 (voor de tweede keer) losliet. Na een reünieconcert in Brussel, ging de band weer op tournee en bracht in 2013 het album Lost Sirens uit. Dat was een verzameling nummers die overgebleven waren tijdens de opnames van het voorlaatste studioalum Waiting For The Sirens’ Call uit 2005. Music Complete is dan ook het eerste nieuwe album in tien jaar tijd en zonder bassist Peter Hook die de band in 2007 verliet. De Frans-Britse Tom Chapman, voorheen van Bad Lieutenant, ontstaan na de tweede breakup van New Order, volgt hem op.

#11 Henny Vrienten: Alles Is Anders

Na 22 jaar albumstilte, was daar vorig jaar ineens En Toch …, het vierde soloalbum van Henny Vrienten, in de jaren ’80 zanger en boegbeeld van de groep Doe Maar. Dat het niet weer 22 jaar zou duren, bleek voor hem al snel. Henny: “Door En Toch... is er iets losgeraakt, waardoor de ideeën maar blijven komen. Alsof er iets gesprongen is in mijn hoofd, en dan ook nog met de blinde ambitie om die liedjes op te nemen. Dit komt voort uit een onstuitbare drang van binnen. Volgens mij de enige juiste reden om muziek te maken.”
Aan Alles Is Anders, opgenomen in de zomer, werkten zijn zoons Xander en Polle en zijn dochter Meke mee. Daarnaast leverden Typhoon, Shirma Rouse en Guus Meeuwis bijdragen en speelt zijn oude Doe Maar maatje Jan Hendriks gitaar. In vergelijking met En Toch … (#12 in 2014), is op Alles Is Anders meer ruimte voor elektrische gitaren, warme soul-klanken en is er zelfs een verwijzing naar het reggae-verleden van Doe Maar.

#15 Kurt Vile: B’lieve I’m Going Down

Het grote succes dat zijn bandje the War on Drugs vorig jaar wereldwijd ten deel viel met het album Lost In A Dream, heeft hij niet meer meegemaakt. Al na Wagonwheel Blues, het debuutalbum uit 2008, verliet Kurt Vile de band, die hij had opgericht met met Adam Granduciel.
Toch zal Vile daar geen spijt van hebben gehad, want inmiddels is hij met B’lieve I’m Going Down al aan zijn zesde album toe, dat grotendeels tot stand kwam in de nachtelijke uren. Het album nam hij op in de Rancho de la Luna, de opnamestudio in Joshua Tree in California. Een plek waar onder andere Queens of the Stone Age (idem), Arctic Monkeys (AM) en Snow Patrol (Fallen Empires) een album opnamen. Over vier weken, op zaterdag 31 oktober, spelen Kurt Vile & The Violators in Paradiso, in het kader van het London Calling-festival.

#20 Sabrina Starke: Sabrina Starke

Veel artiesten geven hun debuutalbum geen speciale naam, maar gewoon de eigen naam. Sabrina Starke doet dat ‘pas’ bij haar vierde studioalbum. Niet zonder reden, want het is haar meest persoonlijke album tot nu toe, door haar zelf gepoduceerd. ‘Eerlijk, zelfbewust en kritisch naar zichzelf en haar wereld. Sabrina wil mensen inspireren en bewust na laten denken over hun eigen leven en dromen.’ Sabrina brak in 2008 door met het album Yellow Brick Road dat een jaar stond genoteerd. Deze maand begint ze met haar band aan The Dreamers Tour.

#22 Ellen ten Damme: Alles Draait

Na het Duitstalige album Berlin, met The Magpie Orchestra (#7 in 2014), is Ellen ten Damme op Alles Draait weer terug bij het Nederlands. Het album is haar derde Nederlandstalige album en ze werkt daarop weer samen met dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en Rob Chrispijn, met wie ze ‘Durf Jij?’ maakte (#13 in 2009). De elf liedjes schreef ze zelf aan de piano. Daarnaast werken drummer Ton Dijkman en toetsenist Diederik Nomden aan het album mee.

#25 The Dead Weather: Dodge And Burn

Na het eerste album Horehound (#63 in 2009), verscheen al snel de opvolger Sea Of Cowards (#76 in 2010) van The Dead Weather. Dit keer hebben Alison Mosshart (van The Kills en Discount), Jack White (The White Stripes en The Raconteurs), Dean Fertita (Queens of the Stone Age) en Jack Lawrence (The Raconteurs, The Greenhornes en City and Colour), vijf jaar de tijd genomen voor de opvolger: Dodge And Burn. En laat dat album nou net ook het hoogste van de drie scoren: #25!

#33 Chvrches: Every Open Eye

Debuutalbum The Bones Of What You Believe van het Britse trio Chvrches stond in 2013 slechts een weekje op #68. Stukken beter doet Every Open Eye het, want dat komt binnen op de 33e plaats. Zou dit de doorbraak zijn voor Chvrches in Nederland? Het zal toch een keer tijd worden! Net als het eerste album, verwijst ook de titel van dit album naar een liedje op het album: een regel uit het refrein van het nummer ‘Clearest Blue’.

#36 Julia Holter: Have You In My Wilderness

Eigenlijk verschijnt het album Have You In My Wilderness van Julia Holter een paar weken te vroeg. Op 7 november doet deze Amerikaanse singer-songwriter de W2 aan tijdens November Music in Den Bosch en op 19 november staat ze op Le Guess Who in Utrecht. Tegen die tijd zal haar vierde studioalbum echter al lang en breed verdwenen zijn uit onze lijst.

#48 Robin Schulz: Sugar

De Duitse dj Robin Schulz werd bekend door de remixen die hij maakte van ‘Prayer In C’ van Lilly Wood & The Prick en ‘Waves’ van Mr. Probz. Beide haalden de eerste plaats in Duitsland, de eerste ook in ons land. ‘Sugar’ (met Francisco Yates) is de laatste hit van Schulz, en staat op het gelijknamige album, dat binnenkomt op #48.

#50 Original Soundtrack: Descendants

Op de soundtrack van de Walt Disney avonturenfilm Descendants staan veertien liedjes gezongen door onder andere Dove Cameron en Sofie Carson die ook in de film spelen. De enige niet acteur die te horen is op de soundtrack, is Shawn Mendes met het nummer ‘Believe’.

#53 Queen: Studio Collection

Het is nog niet eens geschenkentijd, maar de Britse popgroep Queen deelt nu al uit met de box Studio Collection. Met niet minder dan de eerste 15 cd’s, uit de periode 1973-1995, geremastered, of voor de vinyl liefhebber op 18 elpees! Zo’n vijf jaar is er gewerkt om alles bij elkaar te krijgen.

#57 Los Lobos: Gates Of Gold

Voor Gates Of Gold, het 24e studioalbum van de Amerikaanse Tex-Mex groep Los Lobos, ging de groep terug naar het begin, 40 jaar geleden. Dat was ook wel nodig, want de zes heren van Mexicaanse afkomst, waren de creativiteit een beetje kwijt na het laatste album Tin Can Trust (#94 in 2010). Volgens de critici zijn ze er Gates Of Gold in geslaagd om weer een fris album af te leveren.

#61 Amanda Cook: Brave New World

De 31-jarige Canadese Amanda Lindsay Falk brengt al sinds 2004 albums uit, maar geen daarvan haalde een notering. Hoewel Brave New World ook een religieus album is, lukt het nu wel.

#63 Elvis Presley: Live In Las Vegas

Je vraagt je af bij het zoveelste live album van Elvis Presley of er geen einde is. Voorlopig nog niet. Tussen 1956 en 1975 trad Elvis op in Las Vegas en twee volledige concerten uit die periode, 24 augustus 1969 en 11 augustus 1970 staan op de box Live In Las Vegas. Daarnaast staan er op de twee andere cd’s delen van concerten die hij gaf.

#64 Julio Iglesias: México

Op zijn 72e verjaardag, op 23 september, verklaarde de Spaanse hartenbreker Julio Iglesias, dat México zijn laatste studioalbum is. Hij zei er echter wel bij dat hij blijft zingen tot z’n 150e levensjaar, tenzij het publiek hem niet meer wil! Het album México draagt hij op aan de Mexicaanse componisten die generaties lang, zijn leven vulden met liefde, nostalgie, herinneringen en ogenblikken. In 1975, tijdens zijn hoogtijdagen, bracht Julio ook al een Mexicaans album uit: A México. Zijn zoon Enrique scoorde dit jaar zijn eerste #1-hit in de Mega Top 50 met ‘El Pérdon’, samen met Nicky Jam.

#68 David Bowie: Five Years 1969 - 1973

Vanaf 11 december t/m 13 maart 2016 doet de multimedia tentoonstelling David Bowie Is het Groninger Museum aan. In meer dan 300 objecten, onder andere uit zijn eigen archief, wordt een beeld geschetst van deze kameleon van de popmuziek. Five Years 1969 – 1973 is een box met tien cd’s, zes studio, 2 live albums en 2cd’s met onder andere remixen. De box is een eerste uit een serie Bowie-boxen, dus we komen de meester binnenkort weer tegen.

#73 Fetty Wap: Fetty Wap

Langzamerhand krijgt Fetty Wap (echte naam Willie Maxwell) voet aan de grond in Nederland. Maxwel, afkomstig uit Paterson, New Jersey, scoorde in eigen land al vier top 10-hits in de Billboard Hot Rap Songs. Hij is daarmee de eerste mannelijke rapper die dat lukt. De verwachtingen zijn dan ook hoog voor zijn naamloze debuut Fetty Wap, dat bij ons binnenkomt op #73. Op het album staat het nummer ‘679’, dat een verwijzing is naar 7 juni 1990, zijn geboortedatum.

#75 Parkway Drive: Ire

De titel Ire klinkt Iers, maar de band Parkway Drive is afkomstig uit Australië. En dat voor een metalband! Ire is het vijfde album van deze vijfmans formatie dat al sinds 2003 de Australische rocktempels afgaat.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie