Mumford & Sons nieuw op #1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Mumford & Sons nieuw op #1 in Album Top 100
Wilder Mind, het nieuwe album van Mumford & Sons, is op de eerste plek van de Album Top 100 binnen gekomen. Het is het tweede #1-album voor de band.
Twee weken stond Achter Glas van Boudewijn de Groot bovenaan de Album Top 100. Deze week wordt hij afgelost door het Britse Mumford & Suns met hun derde album Wilder Mind. Met Sigh No More uit 2009 lukte het Mumford & Sons niet op op nummer 1 te komen in de Album Top 100. Het debuutalbum bleef op de derde plek steken, maar behaalde inmiddels wel de platina status en stond een kleine twee jaar genoteerd in de Nederlandse albumlijst.

Geen banjo meer

Opvolger Babel haalde de koppositie wel 2,5 jaar geleden, maar had daar een weekje langer voor nodig dan Wilder Mind. In de herfst van 2012 stond het album van de band rondom frontman Marcus Mumford twee weken bovenaan de Album Top 100 en heeft de gouden status behaald. Vorige week kwam het nieuwe album van Mumford & Sons uit: Wilder Mind. En voor dat album heeft de band hun banjo overboord gegooid, maar dat verhaal is inmiddels bekend.

Jacco Gardner in top 10

Als de Album Top 100 uitsluitend de verkopen zou registreren van vinyl, dan zou Hypnophobia van Jacco Gardner bovenaan hebben gestaan. Helaas voor Jacco, worden ook cd’s, zowel digitaal als fysiek, meegenomen en moet hij (voorlopig) genoegen nemen met een zesde plaats, een plekje lager dan zijn debuutalbum Cabinet Of Curiosities uit 2013. Hypnophobia (dat staat voor een dreigende droom), nam de 27-jarige muzikant op in zijn eigen studio, de Shadow Shoppe Studio, midden in een industrieterrein in het dorp Zwaag, vlakbij zijn woonplaats Hoorn.

The Common Linnets jaar in albumlijst

Deze week verscheen 'We Don’t Make The Wind Blow', de nieuwe single van The Common Linnets. In Europa is het nummer de herkenningstune van de FOX TV serie Wayward Pines met Matt Damon. Het nummer zal zeker komen te staan op het nieuwe album van The Common Linnets dat na de zomer verschijnt. Dus doen we het tot die tijd nog met het eerste album van The Common Linnets, dat deze week precies een jaar genoteerd staat. Deze week stijgt het album van 38 naar 29. In 2014 was The Common Linnets het bestverkochte album van het jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overige binnenkomers

#11 Herman Finkers: Koo Wit De Floo In Almelo

In januari van dit jaar bracht Herman Finkers het nummer ‘Koo Wit De Floo’ uit, bedoeld voor het carnaval. Op de cd-single stond als tweede nummer ‘Het Almelo’s Volkslied’. Beide nummers staan op het album Koo Wit De Floo In Almelo, waarop de zanger/cabaretier zijn geboortestad Almelo bezingt in plat Twents.
Het idee voor de nummers ontstond nadat de gemeente Almelo vorig jaar zijn bekende spreuk ‘Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen’ omarmde. De spreuk, afkomstig uit zijn voorstelling EHBO Is Mijn Lust En Mijn Leven uit 1985, vertaalde de gemeente in ‘Altijd wat te doen’ en staat nu overal te lezen. Als dank hiervoor maakte Finkers een cd vol lofliedjes over de stad, op bekende melodieën van onder ander The Beatles (‘Blackbird’ werd ‘Getelink’), met hulp van Daniel Lohues.

#19 DeWolff: Live & Outta Sight

Na de Nederlandse blues band King Of The World (zie onder #40), komt ook DeWolff, de band van de broers Pablo en Luka van de Poel en Robin Piso, met een live album. Live & Outta Sight nam het trio voor het overgrote deel op in december 2014 in de Amsterdamse Melkweg. Naast een dubbel-cd verschijnt Live & Outta Sight ook op vinyl. Niets bijzonders tegenwoordig, want vinyl is hot. Echter er is ook een gelimiteerde oplage van 666 stuks, op 180 grams gekleurd vinyl: in blauw en rood.

#25 Mike & Colin: Oog Voor Jou

Mike (Maikel Elchelsheim uit Nijmegen) & Colin (Colin Helkens uit Houten) richtten zich met hun liedjes, vooral Nederlandse bewerkingen van buitenlandse nummers, op dezelfde doelgroep als Nick & Simon: meisjes. Eind 2007 ontmoetten Colin en Mike elkaar op een feest van Mike zijn ouders. Daar ontdekten ze hun gezamenlijke passie: zingen. Waarop de twee spontaan een paar liedjes deden. Ze namen een zelfgeschreven demo op en stuurden deze naar een aantal platenmaatschappijen. Uiteindelijk leidde dit tot een contract en in 2009 tot de single ‘Zo Moet Het Blijven’. Na diverse singles komt het duo met het eerste album Oog Voor Jou.

#26 Other Lives: Rituals

Sinds 2007 noemt de Amerikaanse band Kunek zich Other Lives. Na het naamloze debuutalbum in 2009, verscheen nog het album Tamer Animals (#46 in 2011), maar bleef het, met uitzondering van de EP Mind The Gap in 2012, angstig stil. Met Rituals doorbreekt het trio de stilte en met succes, want het album komt binnen op #26.

#40 King Of The World: Live At Paradiso

Na twee studioalbums komt de Nederlandse band King Of The World met een live album. Live At Paradiso bevat opnames gemaakt op 20 december 2014 in poptempel Paradiso in Amsterdam. King Of The World, vernoemd naar en nummer van blueslegende John Lee Hooker, is de band van Erwin Java, die zo’n 25 jaar met Harry ‘Cuby’ Muskee werkte. Naast Java, zitten nog meer muzikanten met een rijk verleden in de band: drummer Fokke de Jong (Normaal), zanger/bassist Ruud Weber (Snowy White) en toetsenist Govert van der Kolm (Matt Schofield, Coco Montoya, Dede Priest).

#48 My Morning Jacket: The Waterfall

Met de twee voorgaande albums leek het er even op dat het bergafwaarts ging met de Amerikaanse band My Morning Jacket. Evil Urges kwam in 2008 tot #70, terwijl Circuital net de albumlijst haalde: #91 in 2011. Maar met The Waterfall, binnen op #48, lijkt het weer goed te komen. Het is al het zevende album van de groep en daar blijft het niet bij, want de band uit Louisville, Kentucky, heeft nog een album aangekondigd.

#60 Django Django: Born Under Saturn

‘Default’ was een leuk radiohitje in 2012, dat je nog regelmatig in 3 Voor 12 Radio hoort langskomen. Het nummer staat op het album Django Django van het gelijknamige Schotse kwartet, dat vanuit Londen opereert. Na drie jaar komt Django Django met Born Under Saturn, dat voorlopig onder doet voor het debuut uit 2012 dat tot #43 kwam. Dat verandert vast na hun optreden op Lowlands, in augustus.

#71 Frnkiero & The Cellabration: Stomaches

Op 22 maart 2013 kondigde de Amerikaanse rockband My Chemical Romance het einde van de band aan. Na twaalf jaar vonden ze het mooi geweest. Met twee noteringen boekte de band in ons land weinig succes. Er is leven na de band, want Frank Anthony Jr., de voormalige ritme gitarist van de band, komt met zijn eigen soloproject Frnkiero & The Cellabration. Al voor het uiteenvallen van My Chemical Romance in 2013, begon Frank met de opnames van het album Stomaches, waarop Jarrod Alexander, de voormalige drummer van de band, de drumsticks hanteerde. Stomaches verscheen al in augustus 2014, maar krijgt nu pas een notering. Dit dankt de band aan het optreden afgelopen donderdag in de Melkweg in Amsterdam.

#88 Jethro Tull: Minstrel in The Gallery

Na het vorig jaar heruitgebrachte A Passion Play (#82), komt de Britse band Jethro Tull deze week opnieuw met een ouder album. Minstrel in The Gallery stamt uit 1975, en is dus nu veertig jaar oud. De jubileumeditie bevat twee cd’s en twee DVD’s, met nooit eerder uitgebrachte opnames, waaronder het live concert van 5 juli 1975 in het Palais Des Sports in Parijs.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie