Legale downloads nemen af in VS - Streaming stijgt hard

  1. Nieuwschevron right
  2. Legale downloads nemen af in VS - Streaming stijgt hard

In de Verenigde Staten is een omslag gaande wat betreft muziekconsumptie. Voor het eerst sinds jaren is het aantal legale downloads afgenomen, en dat terwijl streaming juist sterk aan populariteit heeft gewonnen.

In 2013 werden er in de Verenigde Staten 1,26 miljard liedjes legaal gedownload. Een mooi aantal natuurlijk, maar wel 5,7% lager dan een jaar eerder toen er nog 1,34 miljard songs over de digitale toonbank gingen. Dat meldt MusicResearch.nl op basis van gegevens van Nielsen Soundscan. De kans dat het in 2014 verbetert is niet heel groot, aangezien in de eerste weken van het nieuwe jaar het downloaden van liedjes 11,9% afnam en het kopen van albums zelfs 13,3%.

Streaming groeit spectaculair

De manier waarop mensen muziek ervaren, is in de Verenigde Staten snel aan het veranderen. Waar het downloaden van muziek afneemt, stijgen streamingdiensten in rap tempo. Zo is het aantal actieve gebruikers van Spotify gestegen van zo'n 19 miljoen in 2012 tot 24 miljoen in 2013. In Amerika heeft Spotify sinds kort concurrentie van Beats Music dat vol de aanval heeft geopend tijdens het best bekeken tv-programma ooit, de Super Bowl. In onderstaande grafiek is te zien dat het gebruik van streaming muziek in de VS in 2013 meer dan verdubbelde.

De grote vraag is natuurlijk: hoe zit het in Nederland en Europa? Waarschijnlijk zijn bij ons dezelfde trends zichtbaar, maar gegevens zijn er niet. Wel wat bij de jaarlijst van de Mega Top 50 in 2013 te zien dat de nummer 1 uit de lijst, 'Blurred Lines' van Robin Thicke, zo'n 100 keer vaker geluisterd was via Spotify dan gedownload via platforms als iTunes.

Aantallen legale downloads

Percentage meer/minder downloads

Betaalde downloads vs. actieve Spotify gebruikers

Groei/afname van digitale muziekformaten

Ster advertentie
Ster advertentie