Hitfacts van week 24

  1. Nieuwschevron right
  2. Hitfacts van week 24

Iedere week lees je hier de Mega Top 50 hitfacts: achtergrondinfo over de opmerkelijkste verschuivingen in de lijst! Vandaag over de 50e track ooit die vanuit het niets op #1 binnenkomt, de dubbele binnenkomer van Rochelle en de grootste 'San Fransisco' hits!

50e NIEUWKOMER OP 1 OOIT!

Eerst even een stukje historie: de NH begon in 1969, maar we moesten maar liefst veertien jaar wachten voordat we de eerste nieuwkomer op #1 tegenkwamen... dat kun je je tegenwoordig niet meer voorstellen. De eerste binnenkomer bovenaan was 'Pa' van Doe Maar, op 26 feb 1983; dat was een sensatie. Daarna kwamen 'Do they know it's Christmas' in dec 1984 en 'The edge of heaven' in jun 1986, en daarna bleef het weer lange tijd stil. Vanaf de 21e eeuw gaat het enorm hard; de nieuwe single van Rochelle is de 50e nieuwkomer op #1!
Dan die nummer 2, want dat is ook typisch. 'Every teardrop is a waterfall' van Coldplay is al de zevende nieuwkomer op #1 op rij die in de week daarna direct naar beneden tuimelt en de achttiende in totaal. De negatieve reeks van zeven begon vorig jaar mei met 'Schouder aan schouder' van Borsato en Meeuwis, dat zelfs van 1 naar #8 duikelde, de grootste val ooit voor een plaat die een week eerder nog bovenaan binnenkwam. Daarna volgden Hero, Lange Frans & Thé Lau, 2x Ben Saunders (in anderhalve maand tijd) en Glennis Grace. Deze week dus Coldplay, en wie weet hoe het volgende week Rochelle vergaat...
DUBBELE BINNENKOMER

Tenslotte nog iets over de dubbelslag die Rochelle slaat; niet alleen op #1 komt ze binnen, ook op #30 debuteert een single van haar, het zelf geschreven 'Strong'. Het is voor de 22e keer dat een artiest met meer dan één single tegelijk de NH/Mega Top 50 binnenkomt (en dan laten we de dubbele A-kanten buiten beschouwing). Op 21 mrt 1970 waren los Incas de eersten die een dubbelslag wisten te maken, met twee verschillende versies van 'El condor pasa', een instrumentale versie, waarop zij alleen te horen waren, en een gezongen versie, waarbij de stemmen van Simon & Garfunkel over de oorspronkelijke opname van los Incos waren opgenomen. Daarna volgde Madonna in 1985 met 'Crazy for you' en 'Angel', enzovoorts enzovoorts.
Het is vier keer voorgekomen dat een artiest zelfs met meer dan twee singles tegelijk binnenkwam. Voor het eerst gebeurde dat op 15 jan 2005, toen alle Britse #1-hits van Elvis Presley opnieuw werden uitgebracht en er drie tegelijk in de Mega Top 50 binnenkwamen ('All shook up', 'One night' en 'Jailhouse rock'). Een triest record werd op 4 jul 2009 neergezet door Michael Jackson; na zijn overlijden verschenen maar liefst 15 singles tegelijk van hem in de Mega Top 50. Een week later was het weer raak, toen zich nog eens drie Michael Jackson-singles aan zijn totaal toevoegden. De eerste levende act die er drie in een week scoorde, was de Glee cast, op 2 okt vorig jaar. Dat was met 'Don't stop believin'', 'Halo/ Walking on sunshine' en 'Somebody to love'. Veel plezier hadden ze daar echter niet van, want de week daarop waren alle drie de singles al weer uit de lijst verdwenen...

SAN FRANSISCO
Cascada komt met 'San Francisco' binnen op #41. Het is voor de derde keer dat die stad wordt vereeuwigd in een hit. Smokie ('San Francisco bay', #36 in 1980) en Arctic Monkeys 'Fake tales of San Francisco', #31 in 2006) gingen de groep voor. De meest bezongen Amerikaanse stad is uiteraard New York, dat al twintig keer een hit is geworden. Toch is New York niet de hoogst genoteerde Amerikaanse stad; een liedje over New York kwam nooit hoger dan plaats #7 (Godley & Creme en Frank Sinatra, allebei in 1980).
Twee Amerikaanse plaatsen bereikten de eerste plaats in Nederland; eind januari 1972 was dat 'Sacramento', dat net als San Francisco in de staat California ligt; die stad werd bezongen door Middle of the Road. Op 9 juni voegde zich daar het plaatsje Wounded Knee bij, bezongen door Redbone; zij herdachten (in 'We were all wounded at Wounded Knee') de slachting onder de indianen (of beter: native Americans) die daar in 1890 plaatsvond.
Ster advertentie
Ster advertentie