Album The Common Linnets verslagen door Nick & Simon

  1. Nieuwschevron right
  2. Album The Common Linnets verslagen door Nick & Simon

Na zes weken The Common Linnets op nummer 1 in de Album Top 100 wordt de koppositie nu overgenomen door een ander Nederlands duo. Het zijn Nick & Simon met hun eerste greatest hits.

#1 Nick & Simon: Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon

Zes weken voerden The Common Linnets met het gelijknamige album de Album Top 100 aan. Niemand leek hen van de eerste plaats te kunnen stoten. Tot deze week, want het is een ander Nederlands duo dat het stokje van hen overneemt. Wie anders dan Nick & Simon, die al vijf keer eerder een album op #1 kregen. Dit keer lukt het ze met het dubbelalbum Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon. Op de eerste cd staan 20 nummers door de fans gekozen. Op de tweede cd staan ook 20 nummers, zestien van de live concerten in het Gelredome, vorig jaar oktober, vier nieuwe nummers, waarvan je de single ‘De Horizon’ al kent.

#2 Ed Sheeran: X

Vorige week gaf Ed Sheeran iedere dag een nummer vrij van zijn tweede album X. Misschien had hij dat niet moeten doen, dan was het wellicht zijn eerste #1-notering geworden. Nu moet de Britse zanger genoegen nemen met een tweede plaats, dat altijd nog een flinke verbetering is van een achtste plek voor + in februari 2012. Dat album stijgt naar #27, is al aan de vierde run bezig en staat voor de 115e week genoteerd.

#8 Typhoon: Lobi Da Basi

In 2004 won Glenn de Randamie, ofwel rapper Typhoon, de Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B/hiphop. Daarna duurde het tot 2007 eer hij met zijn album Tussen Licht En Lucht (#24) kwam. In 2009 kreeg hij voor het album een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs voor artiesten waar de jury een grote toekomst voor verwacht. Dat wachten wordt nu eindelijk beloond met het tweede album Lobi Da Basi, dat in het Surinaams ‘liefde is de baas’ betekent. Eind 2010 begon hij er al aan, maar vanwege een dreigende burn-out, is hij toen meer gaan reizen en heeft veel tijd doorgebracht op Terschelling. Vanuit die rust en kalmte kon hij weer verder.
Voor Lobi Da Basi ging hij op reis naar Suriname, Zuid-Afrika en New Orleans. Typhoon: “Alle inspiratie die ik meepikte tijdens mijn reizen was nogal letterlijk. Mijn producer Dries Bijlsma, kon vervolgens alle jazz-, calypso- en blues-invloeden uit hun verband trekken en het een nieuwe betekenis geven”.

De top 10

1 - 1 NICK & SIMON HERINNERINGEN
2 - 1 ED SHEERAN X
3 1 7 THE COMMON LINNETS THE COMMON LINNETS
4 2 6 COLDPLAY GHOST STORIES
5 3 5 DJANGO WAGNER SAMEN...
6 9 7 MICHAEL JACKSON XSCAPE
7 6 2 HENK BERNARD PUUR LIEFDE
8 - 1 TYPHOON LOBI DA BASI
9 4 45 STROMAE RACINE CARREE
10 5 2 LANA DEL REY ULTRAVIOLENCE

#14 Paul Oakenfold: Trance Mission

Hoger dan #53 kwam de Britse dj/producer Paul Oakenfold niet in Nederland. Dat was met ‘Starry Eyed Surprise’ in 2002 als Oakenfold. Een albumnotering had hij nog nooit gescoord, tot deze week. En dan direct met een bijzonder album, want op Trance Mission covert hij trance classics. Niet helemaal verwonderlijk, want Paul wordt beschouwd als één van de pioniers van de trance.
Paul maakte zich er echter niet van af met remixen, maar produceerde de nummers opnieuw. Daarbij maakte hij gebruik van de melodie mét toestemming van de makers. Uit 50 suggesties die hij kreeg sinds hij het idee lanceerde, koos hij er 12, zoals ‘Adagio For Strings’, ‘Café Del Mar’ en ‘Hold That Sucker’. Paul Oakenfold was de eerste dj die op de mainstage van het Glastonbury festival speelde.

#20 Mastodon: Once More’ Round The Sun

Zware metalen worden deze week geleverd door de Amerikaanse heavy metalband Mastodon. Ze scoorden al eerder met Crack The Skye (#56 in 2009) en The Hunter (#33 in 2011). Dit keer zetten ze een tandje bij, want Once More’ Round The Sun komt binnen op #20. De nummers voor het zesde studioalbum schreven ze tijdens de voorlaatste tournee die in het teken stond van het vorige album The Hunter. Vervolgens namen ze het nieuwe album op in de Rock Falcon studio in Franklin, Tennessee. Van de 90 minuten bleven er 60 over. De resterende 30 sparen ze op voor een EP, die wellicht later dit jaar nog uitkomt.

#82 ZZ Top: The Very Baddest Of ZZ Top

ZZ Top staat bekend om de lange baarden van de twee gitaristen. Het derde groepslid, de drummer, heeft geen baard, heet wel Frank Beard en draagt een snor. Dinsdag gaf het trio een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam, waar ze nummers speelden uit hun 45-jarige carrière. Daarbij ontbraken klassiekers als ‘Gimme All Your Lovin’’ (#3), ‘Sharp Dressed Man’ (#8) en ‘Legs’ (#19), allen in 1985 niet, compleet met de karakteristieke videoclips. Deze drie nummers plus nog 37 andere, vind je terug op het dubbelabum The Very Baddest Of ZZ Top. Het is na Greatest Hits (#7 in 1992), hun tweede verzamelalbum.

Bekijk de hele Album Top 100 op 3FM.nl

De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Ster advertentie
Ster advertentie