Daniël Lohues voor het eerst op #1 in albumchart

  1. Nieuwschevron right
  2. Daniël Lohues voor het eerst op #1 in albumchart

Drentse trots bovenaan in de Album Top 100. Daniël Lohues komt binnen op 1 met D. Verder genoeg veranderingen in de lijst.

#1 Daniël Lohues: D

Sinds de in Emmen, Drenthe geboren zanger Daniël Lohues in 2006 solo albums opneemt in het Drents, gaat het hem voor de wind. De eerste drie albums van het Allenig vierluik bleven nog buiten de top 10, op #41 en twee keer #15, maar Allenig IV bereikte in 2010 de vijfde plaats. Hout Moet scoorde het jaar daarop een plaatsje lager, maar zowel Gunder (#3 in 2012) als Ericana (#2 in 2013) gingen daar aan voorbij. En nu, met D, zijn zevende soloalbum, scoort Lohues zijn eerste #1-album. Na Rodus & Lucius van Rowwen Hèze (#1 in 2006), is D het tweede album gezongen in een dialect dat de eerste plaats haalt. De Friese band De Kast haalde weliswaar drie keer de eerste plaats, maar met (bijna) alleen maar Nederlandstalige nummers.

#3 Vandenberg's Moonking: Moonkings

Met zijn eigen band Vandenberg kwam Adje Vandenberg, nooit hoger dan de 14e plaats, dat was met Heading For A Storm in 1983. Als gitarist bij Whitesnake lukte het op albumgebied ook niet echt, 1987 strand in het gelijknamige jaar op #27. In de Verenigde Staten van Amerika, het thuisland van Whitesnake, wordt het album 1987, daar uitgebracht als Whitesnake, wel een groot succes, met 8 miljoen exemplaren. De single 'Here I Go Again' bereikt daar de eerste plaats, en tikt bij ons de 6de plaats aan. Vandenberg tourt tot 1999 met Whitesnake Sindsdien is hij vooral bezig met schilderen, zijn oorspronkelijk beroep. In 2004 zijn er regelmatig exposities van zijn werk in binnen en buitenland.

Toch kan hij de muziek niet loslaten en staat hij zo nu en dan op het podium met de mannen van Whitesnake. De laatste keer was in 2006 tijdens het Arrow Rock Festival in Lichtenvoorde. Vorig jaar richtte Adje de band Vandenberg's Moonkings op en werkte een jaar aan het album Moonkings. Bij ons komt het album op #3 binnen, maar in Japan staat het al op de eerste plaats. In de nazomer gaat de band daar op tournee.

#5 Beck: Morning phase

De Amerikaanse zanger Beck (werkelijke naam: Bek David Campbell), heeft in ons land nooit het succes gekend dat hij in zijn eigen land wel had. Singles kwamen bij ons niet hoger dan #21 ('Loser' in 1994), albums bleven steken op #27 (Odelay in 1996). Het is dan ook verrassend dat Morning phase, zijn twaalfde album, binnenkomt op #5.

#9 Thomas Berge: Berge Verzet

Met Berge Verzet, binnen op #9, blijft Thomas Berge top 10-albums scoren. Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn knalde in 2009 binnen op #10, 1221 gooide er in 2011 nog een schepje bovenop en kwam binnen op #8. Op een negende plaats, net daar tussenin past Berge Verzet. Aan het album hebben Jan Dulles (3js), Leonie Meijer en Christon Kloosterboer (Rigby) tekstbijdragen geleverd.

#12 Moss: We Both Know The Rest Is Noise

“Ik kan heel goed van mijzelf afschrijven maar op een gegeven moment had ik een blokkade. Het was geen writers block, want ik maakte wel degelijk liedjes, die waren alleen slecht. Ik kon het even niet meer vertellen, ik zat niet op de juiste plek.” Aldus zanger Marien Dorleijn van de band Moss, over het vertrek, begin 2013, van bassist Jasper Verhulst. Volgens Dorleijn was daarmee de band uit balans. Met Koen van de Wardt, de nieuwe bassist, is dat weer terug.

Dorleijn vervolgt: “Muziek is heel belangrijk voor mij, het is een grote uitlaatklep dus ik rolde uiteindelijk langzaam weer uit maar ik heb wel even een persoonlijk dilemma gehad.” We Both Know The Rest Is Noise nam de band op in Götenborg, Zweden, met producer Kalle Gustafsson-Jemeholm.

#29 Markus Schulz: Scream 2

Scream (#12 in 2012), heeft niets te maken met de gelijknamige film. En Scream 2 dus ook niet. Beide zijn het albums van de Duitse trance DJ/-producer Markus Schulz. In 2010 scoorde Schulz voor het eerst met het album Do You Dream? (#75).

#41 St. Vincent: St. Vincent

De 31-jarige Annie Erin Clark zou je nog kunnen kennen van The Polyphonic Spree dat met 'Hold Me Now' in 2004 een radiohitje had. In 2006 stapte ze uit de band en nam als St. Vincent het album Marry Me op. De naam St. Vincent refereert naar een regel in het nummer 'There She Goes My Beautiful World' van Nick Cave. Daarnaast is St. Vincent de middelnaam van haar overgrootmoeder. St. Vincent is haar vierde studioalbum, opgenomen in Elmwood Studios in Dallas, Texas, waaraan onder meer Sharon Jones & The Dap-Kings meewerkte.

#61 Romeo Santos: Formula, vol. 2

Als er een Formula vol. 2 is, dan moet er ook een Formula vol. 1 zijn. Beide albums zijn afkomstig van de 32-jarige Amerikaanse singer-songwriter Antony 'Romeo' Santos. Voordat Santos, geboren in the Bronx in New York, in 2011 zijn eerste album Formula vol. 1 uitbracht, maakte hij deel uit van de groep Aventura, dat in ons land een hit scoorde met 'Obsesión' (#4 in 2003). Formula vol. 2 maakte Santos niet alleen, maar met hulp van onder andere Carlos Santana, Drake en Nicki Minaj.

#66 Al Di Meola, John McLaughlin, Paco De Lucia: Fridaynight In San Francisco Live

Met uitzondering van Al Di Meola, maken zowel John McLaughlin en Paco De Lucia hun debuut deze week. De aanleiding hiervoor is minder leuk, want afgelopen woensdag, 26 februari 2014, overleed Paco de Lucia, die vooral bekend werd als flamencogitarist. Francisco Sánchez Gómez (Algeciras, Spanje, 21 december 1947), kwam uit een muzikaal nest. Zijn beide broers waren flamencogitarist, zijn vader was de beroemde flamencoartiest Antonio Pecino Sánchez. De flamenco kreeg Paco dus met de paplepel ingegoten.

Voor Paco was flamenco niet genoeg, hij zocht de grenzen van het genre op. In 1976 was het dan ook niet de flamenco waar hij mee doorbrak, maar een rumba: 'Entre Dos Aguas'. Fridaynight In San Francisco Live is een registratie van het concert dat Paco samen met Al Di Meola en John McLaughlin gaf op 5 december 1980 in The Warfield Theatre in San Francisco.

#68 Schoolboy Q: Oxymoron

Met een titel als Oxymoron verwacht je in eerste instantie een album van een metalband. Fout! Schoolboy Q staat voor een hiphopper: Quincy Matthew Hanley. Oxymoron is al zijn derde album, maar het eerste dat bij een groot label uitkomt, Interscope Records, waar ook Disclosure, Nelly Furtado en Michael Kiwanuka hun albums uitbrengen. Hanley is Amerikaan, maar geboren in Wiesbaden, West-Duitsland, waar zijn beide ouders gelegerd waren. Nadat die uit elkaar gingen, vertrok hij met zijn moeder naar Texas. In Los Angeles bouwde hij zijn carrière op.

#76 Brad Mehldau & Mark Guiliana: Mehliana: Taming The Dragon

Met wie heeft Brad Mehldau niet samengewerkt? De Amierkaanse drummer/componist speelde met onder anderen Meshell Ndegeocello en Gretchen Parlato, allemaal grootheden in de jazzwereld. Mehliana: Taming The Dragon maakte Guiliana met pianist/componist Brad Mehldau.

#79 l' Arpeggiata / Christina Pluhar: Music For A While – Improvisations On Purcell

L' Arpeggiata kwamen we vorig jaar twee keer tegen in de Album Top 100. Met Mediterrano (#71 in april) en La Tarantella / Antidotum Tarantulae (#100 in augustus). L' Arpeggiata is een Europese muziekgroep onder leiding van Christina Pluhar. Op Music For A While – Improvisations On Purcell speelt het gezelschap nummers van de Britse componist Henry Purcell (1659 – 1695).

#84 Celtic Woman: Emerald – Music Gems

Celtic Woman is een Ierse groep van vijf zangeressen dat al diverse bandwisselingen heeft gekend. Sinds 2005 brengen de dames regelmatig een album uit met bewerkingen van (Ierse) traditionals. Op Emerald – Music Gems, het negende album, zingen ze nummer als 'You Raise Me Up', 'Danny Boy' en 'Amazing Grace'. Je zou zo'n album dan ook eerder met kerst verwachten.

#92 Neneh Cherry: Blank Project

Blank Project is het eerste album van Neneh Cherry sinds Man in 1996 (#22). Op Blank Project ging de Zweedse zangeres die bekend werd met hits als 'Buffalo Stance' (#1) en 'Manchild' (#3), beide in 1989, de samenwerking aan met de electro-act Four Tet, die het produceerde en RocketNumberNine (de Britse broers Ben en Tom Page) , die de nummers inspeelden. Op zondag 2 maart kun je horen hoe de nummers live klinken, want dan staat Neneh Cherry in Bitterzoet in Amsterdam.

#99 Remi Van Kesteren: Memento

Als het over een Nederlandse harpist gaat, dan kom je snel uit bij Lavina Meijer of Iris Kroes. Remi Van Kesteren klinkt misschien minder bekend, maar wordt wereldwijd gezien als één van de meest avontuurlijke harpspelers. Op Memento presenteert de 24-jarige Van Kesteren zijn visie op de toekomst van klassieke muziek. Hij koos daarvoor nummers uit Spanje en Brazilië. Daarnaast heeft de Nederlandse componist Martin Fondse op zijn verzoek nieuwe nummers geschreven. Trompettist Eric Vloeimans, sopraan Nora Fischer en het Mirovia Kwartet werken aan het album mee.

De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl

Ster advertentie
Ster advertentie