Chart uit het verleden: 22 oktober 1994

  1. Nieuwschevron right
  2. Chart uit het verleden: 22 oktober 1994

Wie fan is van Nederlandse muziek kan z’n hart ophalen in 1994. Exact 18 jaar geleden hadden we in de Mega Top 50 een top 6 die helemaal uit Nederlandse producties bestond. En die bovendien een curieuze dwarsdoorsnede van de Hollandse muziekscene liet zien.

MARCO BORSATO'S EERSTE NUMMER 1 HIT

Dat het in 1994 uitstekend gaat met het Nederlandse lied in de Mega Top 50, daar komen we al vier weken eerder achter. Op 24 september 1994 stijgt namelijk ‘Dromen zijn bedrog’ van Marco Borsato naar de top van de Mega Top 50. Het is zijn eerste nummer één-hit en bovendien een van de grootste hits aller tijden. De single staat maar liefst dertien weken bovenaan in de lijst, op dat moment een record en een prestatie die sindsdien alleen nog maar overtroffen is door Jody Bernal (15 weken voor ‘Que si que no’ in 2000) en Gusttavo Lima (14 weken voor ‘Balada’ in 2012).

NEDERLANDERS IN DE TOP 10

Twee weken later, op 8 oktober 1994, wordt Borsato in de top 3 al vergezeld door Paul de Leeuw met de dubbelsingle ‘Voorbij’/ ‘Ik ben zo blij dat ik een vrouw ben’ en de Dikke Lul Band met ‘Dikke lul’. Typisch Nederlands, zullen we maar denken, die afwisseling van beschaafd luisterlied en meezingers met een vette knipoog.

We gaan nog eens een week verder en zien dat op 15 oktober het (stationair gebleven) drietal inmiddels ondersteuning heeft gekregen van 2 Unlimited op #5 (met ‘No one’) en André Rieu op #6 (met ‘The second waltz’). Daartussenin staan echter nog de Italianen van Modo met ‘Eins, zwei, Polizei’.

Nóg een weekje later is de Italiaan weggevallen en is de volledige top 6 van de Mega Top 50 rood-wit-blauw. De top 3 is nog altijd onveranderd (Borsato – De Leeuw – Dikke Lul), 2 Unlimited en André Rieu zijn een plaatsje opgeschoven naar respectievelijk 4 en 5 en op 6 vinden we de grootste hit van de Dijk, ‘Als ze er niet is’.

RECORD

Een Nederlandse top 6, dat is een unieke prestatie in de Mega Top 50. Opvallend is echter wel, dat vijf van de zeven hits (want Paul de Leeuw scoort met een dubbelnotering) van over de grens zijn gehaald. Zowel ‘Dromen zijn bedrog’ van Borsato als ‘Voorbij’ van De Leeuw stammen uit Italië. De originelen heten respectievelijk ‘Stori di tutti giorni’ (van Riccardo Fogli) en ‘Per lei’ (van Riccardo Cocciante). Ook track 2 van Paul de Leeuw, ‘Ik ben zo blij dat ik een vrouw ben’, is niet van hemzelf. Dat heet oorspronkelijk ‘I’m so glad that I’m a woman’ en is in 1981 een hit voor Love Unlimited.

KLASSIEK

Daarnaast vinden we ook nog twee klassieke composities in de top 6. Johann Strauss sr. is verantwoordelijk voor ‘Dikke lul’. In 1848 heet het echter nog, een stuk beschaafder, de ‘Radetzkymars’. ‘The second waltz’ van André Rieu is een werkstuk van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj en stamt uit 1938.

ANDERE RECORDS

Voorafgaand aan Marco Borsato staat een Zweedse hit op #1 in de Mega Top 50, ‘Cotton eye Joe’ van Rednex. Vanaf ‘Dromen zijn bedrog’ is het echter ook op die nummer één-positie Nederland wat de klok slaat. Na Borsato komen achter elkaar ‘I will survive’ van de Hermes House Band, ‘Waarom nou jij’ van opnieuw Borsato, ‘No limit’ van Irene Moors en de Smurfen en ‘Alice, who the fuck is Alice?’ van Gompie op #1. Het is voor het eerst dat zo’n reeks van vijf artiesten uit Nederland wordt neergezet in de Mega Top 50. Pas in 2004 wordt dat overtroffen door zes Nederlandse producties die achter elkaar op één komen. In 2005 volgt opnieuw een serie van zes.

Die vijf achtereenvolgende nummer één-hits, van Borsato tot Gompie, zorgen ervoor dat er 28 weken achter elkaar een Nederlandse plaat bovenaan staat in de Mega Top 50. En dat betekent een tot op heden ongeëvenaarde recordserie voor welk land dan ook.

VOORBIJ

Een week na die Nederlandse top 6 is het momentum al weer voorbij. De klassieke klanken van André Rieu vallen uit de top 6 weg en de Amerikaanse rockers van Bon Jovi nemen de opengevallen plaats in. Hun ‘Always’ klimt naar #4 en doorbreekt de hegemonie van de Nederlanders…

Ster advertentie
Ster advertentie