De 30-jarige geschiedenis van de Hemelse Honderd

  1. Nieuwschevron right
  2. De 30-jarige geschiedenis van de Hemelse Honderd

De Hemelse Honderd editie 2014 is momenteel te horen op 3FM! Wij duiken het 30-jarige verleden in van de lijst.

Op 3FM luister je natuurlijk naar de beste albummuziek die ooit gemaakt is: de Hemelse Honderd, de allertijden-lijst die mede door jezelf is samengesteld. Dit jaar duurt de Hemelse Honderd voor het eerst twee dagen lang, maar de lijst zelf is al veel en veel ouder.
Sterker nog: de allereerste lijst werd al op Hemelvaartsdag 1985 uitgezonden! We hadden dus al aan de dertigste editie van de Hemelse Honderd kunnen zitten, maar zover zijn we nog niet… zes keer is de lijst niet samengesteld. De albumlijst waar je nu naar luistert is dus de 24e editie.

>> BEKIJK DE HEMELSE HONDERD 2014

Niet uit de lijst te krijgen

De echte blijvertjes zijn natuurlijk de albums die in alle vierentwintig edities genoteerd hebben gestaan, en dus al door verschillende generaties worden beschouwd als de beste albums aller tijden. En daar hebben we er vijf van:
Pink Floyd: Dark Side Of The Moon (hoogste notering: 5 in 1999; dit jaar op 12)
Fleetwood Mac: Rumours (hoogste notering: 8 in 1985; dit jaar op 14)
The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (hoogste notering: 2 in 1993; dit jaar op 18)
The Eagles: Hotel California (hoogste notering: 6 in 1985; dit jaar op 40)
Queen: A Night At The Opera (hoogste notering: 4 in 1993 en 1997; dit jaar op 76)

U2 heeft meeste noteringen ooit

In die 24 jaargangen met Hemelse Honderds hebben maar liefst 555 albums genoteerd gestaan. Hofleverancier is U2, die met maar liefst tien verschillende albums ooit een notering behaalde in een van de allertijden-lijsten. Toch heeft de band nooit de eerste plaats weten te bereiken van de Hemelse Honderd.
Op gepaste afstand van U2 volgen Bruce Springsteen en The Rolling Stones, met ieder zeven noteringen in de Hemelse Honderd. Ook zij stonden nooit bovenaan in de allertijden-lijst. Sterker nog: Bruce Springsteen heeft één jaartje in de top 10 gestaan, in 1998, met een schamele tiende plek voor Born In The U.S.A. En de Stones kwam zelfs nooit hoger dan een 24e plaats, in 1997, voor Let It Bleed, een album dat al sinds 2002 niet meer in de Hemelse Honderd voorkomt.

Gerard Joling in de Hemelse Honderd

Tussen die 555 albums, met allerlei giganten uit de muziekgeschiedenis, komen we ook een paar opvallende namen tegen. Wist jij dat we met z’n allen Gerard Joling ooit beschouwden als de maker van een van de beste albums aller tijden? In 1989 stond hij een jaartje genoteerd op 51 met No More Boleros. Ook de Spice Girls behoorden volgens Nederland ooit tot de beste albumgroepen aller tijden: Spice Girls stond in 1997 een jaartje op 93. Celine Dion heeft zelfs met twee albums in de lijst gestaan, in 1997 en 1998.

Eerste nummer 1: Pink Floyd

Er zijn zeven albums die zich ooit tot beste album aller tijden hebben mogen kronen. In de allereerste Hemelse Honderd, die in 1985 overigens nog Elpee Top 100 Aller Tijden heette, stond The Wall van Pink Floyd bovenaan. In de jaren daarna stond The Wall nog twee keer op 2 en twee keer op 3 genoteerd, om vervolgens langzaam maar zeker uit beeld te verdwijnen. In 2009 verdween het album uit de allertijden-lijst. Daarna keerde The Wall nog twee keer terug. Het album stond vorig jaar nog op 69, maar is dit jaar opnieuw weggevallen. Pink Floyd staat nog wel genoteerd met Dark Side Of The Moon.

Vier keer Dire Straits

De eerste Elpee Top 100 uit 1985 kreeg pas een vervolg in 1988. De allertijden-lijst van dat jaar werd uitgezonden op nieuwjaarsdag 1989, waarna in 1989, 1990 en 1993 de albumlijst naar het eind van het jaar werd geschoven. In die vier jaargangen was Brothers In Arms van Dire Straits volgens jullie het beste album ooit. In 1995 viel het album abrupt van 1 naar 15 terug, om daarna nooit meer in de top 10 terug te keren. Vorig jaar verdween Brothers In Arms verrassend, maar dit jaar keert de plaat terug op 25.

Live en Radiohead

In 1996 pakte Dire Straits met Money For Nothing voor een jaartje de eerste plek. Het jaar daarna werd de groep afgelost door Live, die met Throwing Copper van 4 naar 1 steeg in de Hemelse Honderd. Dat album moest daarna al weer snel het veld ruimen, maar keerde vijf jaar later toch nog een jaartje terug op 1: in 2002 was Throwing Copper opnieuw de lijstaanvoerder.
Na één jaar aan de leiding werd Throwing Copper in 1998 afgelost door een album dat pas het jaar daarvoor verschenen was. Op Hemelvaartsdag 1998 kwam O.K. Computer van Radiohead pardoes op de eerste plaats van de allertijden-lijst binnen. Vier jaar lang werd O.K. Computer als het beste album ooit beschouwd in Nederland. Na vier jaar O.K. Computer keerde Throwing Copper van Live een jaartje terug op de eerste plaats.

Coldplay binnen op 1

Maar in 2004 waren we ineens verslingerd geraakt aan een nieuwe plaat: A Rush Of Blood To The Head van Coldplay debuteerde op Hemelvaartsdag ineens op de eerste plek van de Hemelse Honderd. Ook dat was geen blijvertje trouwens: het jaar daarop zakte Coldplay naar 2, waarna het album vervolgens langzaam wegzakte. In 2012 verdween A Rush Of Blood To The Head zelfs uit de top 10, maar vorig jaar keerde het album weer terug van 23 naar 4. Dit jaar maakt de plaat één plaatsje verlies en komt uit op 5.

Pearl Jam terug op 1

Waarna het in 2005 eindelijk weer de beurt was aan Ten van Pearl Jam. In 1995 stond Ten al een jaartje op één, en in de acht tussenliggende lijsten bivakkeerde de plaat tussen de plaatsen 2 en 5. Na drie jaar op 2 keerde Ten terug op de plaats waar het album nu al tien jaar achter elkaar staat: bovenaan in de Hemelse Honderd. Misschien heeft Pearl Jam wel het geluk dat de aandacht van de stemmers niet over meerdere albums verdeeld raakt: naast Ten wist slechts één ander Pearl Jam-album de Hemelse Honderd te bereiken: tussen 2010 en 2012 stond Backspacer drie jaar genoteerd.
Pearl Jam weet dit jaar The Joshua Tree van U2 voor te blijven, dat dit jaar voor het eerst sinds 1989 weer op een tweede plaats in de Hemelse Honderd staat. De nummer 2 van de afgelopen twee jaar, Nevermind van Nirvana, is dit jaar naar 3 gezakt. Platen die deze Hemelvaart terugkeren in de top 10 zijn Thriller van Michael Jackson (die al een aantal jaren op en neer jojoot van top 10 naar net daarbuiten), Automatic For The People van R.E.M. (dat dit jaar voor het eerst sinds 1995 weer in de top 10 te vinden is) en Metallica van Metallica, dat in 1995 en 2008 al eens op 3 genoteerd stond.

Oudste albums

De oudste albums uit de Hemelse Honderd van 2014 stammen uit 1967. Dat zijn Sgt. Pepper’s van the Beatles (op 18), The Doors van The Doors (op 33) en Are You Experienced van Jimi Hendrix (op 90), tevens de enige drie platen uit de jaren ’60. De jaren ’70 en ’80 leveren ieder tien albums voor de Hemelse Honderd van dit jaar.
Daarna komen de populairste decennia: 27 albums uit de jaren ’90 vinden we terug in de lijst en maar liefst 30 platen uit het eerste decennium van deze eeuw. En hoewel het huidige decennium nog niet eens halverwege is komen we toch al twintig albums uit de jaren ’10 tegen. Zes platen zijn nog vers: zij stammen uit 2013. De hoogste van die zes is Random Access Memories van Daft Punk op 45.

Talen

En de binnenkomst van Racine Carrée van Stromae dit jaar markeert iets bijzonders: het is voor het eerst dat een Franstalige plaat de Hemelse Honderd haalt. Eerder gebeurde dat uiteraard al in het Engels en Nederlands, maar ook in het Duits (Nena in 1985 en Rammstein vanaf 2002), Italiaans (Eros Ramazzotti in 1989) en Spaans (Buena Vista Social Club in 1998).
Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50
Ster advertentie
Ster advertentie