Eric Clapton blijft aanvoerder Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Eric Clapton blijft aanvoerder Album Top 100

Weinig spannends deze week in de Album Top 100. Voor de tweede week op rij is de nummer 1-positie in handen van Eric Clapton.

#1 Eric Clapton: The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale

Voor de tweede week voert The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale van Eric Clapton & Friends de Album Top 100 aan. Tot nu toe is Nederland nog het enige land waar het album de eerste plaats heeft behaald. In de Britse albumlijst werd het album getipt voor de eerste plaats, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plek.
De nummer 1 is daar nog steeds X van Ed Sheeran. Beter verging het Clapton & Friends in de Amerikaanse albumlijst, want daar komt het album deze week binnen op de tweede plaats. Het is daar zijn hoogste notering in 20 jaar; From The Cradle bereikte daar in 1994 de eerste plaats.
De kans dat Eric Clapton volgende week nog #1 staat in onze albumlijst, is klein, want vrijdag verscheen Rivals, het derde album van Kensington. De afgelopen week speelden de mannen elke ochtend een track van het album bij Sander Hoogendoorn die Giel Beelen verving. De week werd afgesloten met een speciaal concert in Tivoli Utrecht dat ook live werd uitgezonden op 3FM.

#16 John Hiatt: Terms Of My Surrender

In 1974 verscheen Hangin’ Around The Observatory, het debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter John Hiatt. Sindsdien bracht hij 20 studioalbums uit, maar geen daarvan bereikte waar dan ook de eerste plaats. Hoger dan #10 kwam hij niet, dat was in 1995 met Walk On in de Belgische albumlijst. Bij ons was #13 het hoogst haalbare voor Perfect Good Guitar in 1993. Ook het akoestische album Terms Of My Surrender haalt de top 10 niet, maar komt binnen op #16.

#50 Spoon: They Want My Soul

Amerika (John Hiatt), Frankrijk (Indila) en Mexico, zijn de landen die deze week de nieuwe albums aanleveren. Mexico is de herkomst van de band Spoon dat met They Want My Soul debuteert halverwege de Album Top 100. Toch is het album al hun achtste sinds de start in 1993. In tegenstelling tot de tijd tussen hun vorige albums (minimaal 1, maximaal 3), lagen er 4 jaren tussen Transference uit 2010 en They Want My Soul. Niet geheel zonder reden, want zo hadden de bandleden ook tijd voor eigen projecten.

#76 Indila: Mini World

Het gebeurt niet vaak dat een nog vrij onbekende Franse artiest bij ons met een album scoort zonder een hit op zak. Het meest recent is Zaz met haar albums Recto Verso (#73 in 2013) en Zaz (#56 in 2011). Dit keer lukt het de Franse zangeres Indila met haar album Mini World, waarvan het nummer ‘Dernière Danse’ op single is uitgebracht en al regelmatig wordt gedraaid. Indila is de artiestennaam van de 30-jarige Adila Sedraia, geboren in Parijs. Ze zingt nog maar een jaar of vier en nam duetten op met een aantal Franse rappers. Vorig jaar nam ze het album Mini World op, dat zowel in Frankrijk als Wallonië de eerste plaats bereikte.

>> Bekijk de hele Album Top 100 op 3FM.nl

De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl
Ster advertentie
Ster advertentie