Psy eerste Zuid-Koreaanse #1 in Mega Top 50

  1. Nieuwschevron right
  2. Psy eerste Zuid-Koreaanse #1 in Mega Top 50

Voor het eerst in de geschiedenis van de Mega Top 50 komt de #1 uit Zuid-Korea. "Gangnam Style" van Psy stijgt namelijk naar de bovenste positie van de lijst!

Jae-Sang Park, zoals Psy eigenlijk heet, is in rap tempo de hele wereld aan het veroveren. Zes weken geleden was de Mega Top 50 de eerste hitlijst in Europa waar "Gangnam Style" binnenkwam. Inmiddels wint de single ook in andere landen aan populariteit, zoals afgelopen week nog te lezen was in het overzicht van de internationale charts. "Gangnam Style" is pas de tweede Zuid-Koreaanse hit, want de enige andere notering in de Mega Top 50 scoorde het land met "The Lost Opera" van Kimera & The Operaiders. Die stond in 1987 slechts één week in de lijst, op #49.

Zuid-Korea is via Psy het veertigste land sinds 1969, het begin van het Mega-tijdperk, dat de koppositie in Nederland weet te behalen. Koploper is Nederland; maar liefst 203 nummer één-hits zijn uit eigen land afkomstig. Daarna volgen Amerika (177 nr.1’s) en Engeland (152 stuks). Zestien landen hebben slechts één nr.1-hit in Nederland gescoord. Naast Zuid-Korea zijn dat Cuba, Filippijnen, Guinea, Haïti, Israël, Japan, Kaapverdië, Kameroen, Kongo, Maleisië, Moldavië, Nigeria, Nieuw-Zeeland, Tsjechië en Zuid-Afrika.

Douwe Bob: Multicoloured angel (12)

De beste singer-songwriter van Nederland, dat is Douwe Bob Posthuma. Tenminste, volgens Giel Beelen, want die verkoos Douwe Bob tot winnaar van de door hem georganiseerde singer/songwriter-wedstrijd. ‘Multicoloured angel’ is een lied gericht aan zijn vader (die van Douwe Bob dus, niet die van Giel). Het brengt de nieuwbakken talentenjachtwinnaar als hoogste nieuwe in de Mega Top 50 meteen op een twaalfde plaats.

Dat is zestien plekken hoger dan zijn medefinalist Nielson. Die staat deze week op #28 met ‘Beauty & de brains’, maar daartegenover staat dat Nielson al wel een top 10-hit achter de rug heeft. ‘Beauty & de brains’ stond zeven weken terug nog op #7, en dat moet Douwe Bob nog maar zien te bereiken de komende weken.

Sharon Doorson: Fail in love (38)

Veel, veel lager komen we opnieuw een talentenjachtkandidaat tegen. Op 38 komt een finaliste van ‘Popstars – the rivals’ binnen, Sharon Doorson. Acht jaar geleden wist ze als lid van de meidengroep Raffish de finale te bereiken van dat programma. De vijf dames legden het daarin af tegen de vijf mannen van Men2B. de Raffish-single ‘Plaything’ bereikte echter wel de bovenste plek van de Mega Top 50.

Vorig jaar probeerde Sharon Doorson het opnieuw. Nu nam ze deel aan de tweede serie van ‘The Voice of Holland’. En met succes, want ze bereikte de halve finale. Een jaartje later zijn we Sharon gelukkig nog niet vergeten, want deze week is ‘Fail in love’ nieuw op 38.

Een collega van Sharon uit Raffish doet het echter nóg beter momenteel. Eva Simons zat namelijk ook in die groep. En Eva is inmiddels uitgegroeid tot een wereldster, mede dankzij de hit die ze momenteel heeft met Will.I.am, ‘This is love’. Dat nummer staat momenteel op 5 in de Mega Top 50, maar wist acht weken terug nog de tweede plaats te bereiken!

Ben Saunders: No cure (41)

We gaan nog wat lager en komen alwéér een tv-talentenjachtwinnaar tegen. De winnaar van de eerste TVOH-competitie was natuurlijk tattoo-koning Ben Saunders. Tijdens die eerste Voice-serie scoorde Ben twee #1-hits in de Mega Top 50, met ‘If you don’t know me by now’ en ‘Kill for a broken heart’, maar daarna werd het voor hem lastig om het succes vast te houden. Ben mag blij zijn met deze 41e plaats, twee jaar na zijn Voice-overwinning. Daarmee doet hij het al meteen beter dan met zijn vorige hit, ‘All over’, die vorig jaar augustus niet verder dan plek 47 wist te komen.

Rihanna: Diamonds (44)

De laagste nieuwkomer in de Mega Top 50 is er eindelijk eentje die niets met talentenjachten te maken heeft. Rihanna komt op 44 binnen met Diamonds. Rihanna heeft inmiddels een vaste-klantenkaart bij de Mega Top 50, want ‘Diamonds’ is al weer haar 29e hit in 7 jaar tijd; een erg hoog gemiddelde.

De hele Mega Top 50 op Spotify

Ster advertentie
Ster advertentie