Nederland presteert matig
Dat Nederlanders niet bepaald helden zijn in Eurovisie-halve finales, dat zal intussen wel bekend zijn. Slechts twee van de tien deelnames aan de halve finale resulteerden voor ons in een finaleplaats. Dat lukte in het eerste jaar dat er een halve finale werd georganiseerd (in 2004 met ‘Without You’ van Re-union) en in het afgelopen jaar (met ‘Birds’ van Anouk). Ons slagingspercentage is dus met 20% redelijk bar, maar er zijn landen die er belabberder aan toe zijn. Zo wist Polen tot nu toe maar één van de zeven halve-finaledeelnames om te zetten in een finaleplaats en Bulgarije zelfs slechts één van de negen.
Helemaal triest was de serie van Andorra; dat land nam vanaf 2004 zes keer achter elkaar deel aan de halve finale, wist zich nimmer voor de finale te kwalificeren. Het land hield het in 2010 uit arren moede maar voor gezien en heeft nooit meer deelgenomen. Ook in Tsjechië was het één groot tranendal: pas in 2007 nam het land voor het eerst deel aan het Songfestival en prompt eindigde het land als allerlaatste in de semifinale. In 2008 werd een nieuwe poging gewaagd en nu werd Tsjechië één na laatste. Een derde poging in 2009 werd opnieuw een debacle: Tsjechië werd wederom allerlaatste en heeft vervolgens nooit meer een inzending afgevaardigd.
Landen met 100%-score
Daartegenover staan ook juist zeer succesvolle halve-finalisten. Oekraïne is daar het beste voorbeeld van: in zijn acht halve finales wist het land zich elke keer te plaatsen voor de grote finale. Die 100%-score in de halve finale is er ook voor Bosnië-Herzegovina, Griekenland en Roemenië (die ieder 7 uit 7 haalden), Rusland (6 uit 6) en Azerbeidzjan (5 uit 5).
Maar de echte mazzelaars zijn natuurlijk de landen die al in de finale staan zonder dat daar een halve finale voor nodig is. Zes landen mogen de halve finale overslaan. Dat zijn de winnaar van vorig jaar, Denemarken, en de vijf landen die een grote financiële bijdrage leveren aan de Eurovisie-uitzending: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië.
Bookmakers
Maar gelukkig: resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Hoeveel kans hebben The Common Linnets in hun halve finale? Als we de Deense krant Berlingsken moeten geloven, dan is ‘Calm After The Storm’ de beste van alle 37 deelnemers. Da’s fijn om te horen, maar we kopen er nog even niets voor.
Kijken we naar de bookmakers, dan zien ook zij een finaleplaats voor Nederland wel zitten. Volgens de bookies eindigen we als negende in de halve finale, wat net genoeg zou zijn voor een deelname aan de Eurovisie-finale. In de race naar de eindoverwinning staan The Common Linnets bij de bookmakers echter slechts op plaats 25 genoteerd. De favoriet bij de wedkantoren is Armenië, gevolgd door Zweden en Denemarken.