De zomerhit van 1977... 'Yes Sir, I Can Boogie'

  1. Nieuwschevron right
  2. De zomerhit van 1977... 'Yes Sir, I Can Boogie'

Dé zomerhit van 1977 was voor twee tot op dat moment volstrekt onbekende Spaanse dames. Het verhaal over Baccara en 'Yes Sir, I Can Boogie'.

Toegegeven: hun Engels was niet bijster sterk, maar misschien was dat gebrekkige Engels juist wel dé kracht van het Spaanse Baccara. Hun hijgerige 'Yes Sir, I Can Boogie' was in elk geval zeer strak geproduceerd en kon in 1977 uitgroeien tot een zomerhit van formaat. Wat heet: 'Yes Sir, I Can Boogie' behoort nog altijd tot de bestverkochte singles ooit.

Voortraject

De muziekbusiness is een heel bijzondere. Zo kan het gebeuren dat je jarenlang ploetert in de marge en dan ineens wereldberoemd wordt. Het overkwam de dames van Baccara, bij wie er zonder twijfel sprake was van een grote toevalsfactor. De Spaanse Mayte Mateos (1951) en María Mendiola (1952) leren elkaar halverwege de jaren zeventig kennen op de dansacademie in Madrid. Daar starten ze het duo Venus, maar het lukt María en Mayte niet om echt door te breken. Als hun platencontract afloopt verkassen ze naar de Canarische Eilanden. Op Fuerteventura zoeken ze hun heil in een hotel als entertainers. De danseressen brengen een act met de onvermijdelijke flamenco en ander traditioneel Spaans werk en vermaken er avond aan avond de aanwezige toeristen.
Onder de belangstellenden bevindt zich op een gegeven moment puur per toeval Leon Deane, manager van de Duitse tak van platenmaatschappij RCA. Hij ziet het wel zitten in de dames en brengt María en Mayte in contact met producer en componist Rolf Soja. Het is Rolf die vervolgens de naam Baccara bedenkt, naar de zwarte roos. Samen met Frank Dostal schrijft hij 'Yes Sir, I Can Boogie', waarna het nummer door de Spaanse meisjes wordt ingezongen in een studio in Hamburg.
Baccara blijkt een waar schot in de roos. 'Yes Sir, I Can Boogie', representatief voor het verdere oeuvre van het duo, is een opmerkelijke combinatie tussen disco, pop en Spaanse volksmuziek en klinkt -sorry voor de beeldspraak- zo scherp als een Spaanse peper. De productie is ijzersterk en het al eerder aangehaalde slechte Engels van de dames werkt alleen maar in het voordeel van Baccara: dat is kenmerkend voor de nummers en brengt op de één of andere manier bij mensen een zomergevoel naar boven.

Hijghit

Het zwoele 'Yes Sir, I Can Boogie', met de memorabele hijgstukjes, valt meteen in de smaak. In Nederland belandt de single al snel op 1, door op 23 juli 1977 'Ma Baker' van Boney M van de koppositie te stoten. Met die prestatie wordt Baccara het eerste vrouwelijke duo met een nummer 1-hit in de Nationale Hitparade, de voorloper van de Mega Top 50. Datzelfde lukt Baccara ook in Engeland. Daar zijn ze zelfs de eerste Spaanse act die de bovenste plek haalt: hartenbreker Julio Iglesias moet op dat moment nog vier jaar wachten op zijn Britse nummer 1-hit.
1977 is overduidelijk het jaar van Baccara. De dames hebben met hun Spaanse dansjes een act die in het oog springt. Daarbij gaat Mayte steevast in het zwart gekleed en María in het wit. De hele zomer is 'Yes Sir, I Can Boogie' in alle Europese uithoeken te horen en behaalt het bijna overal de nummer 1-positie. Anno 2013 behoort het in Europa nog altijd tot de bestverkochte singles ooit, met zo’n achttien miljoen verkochte exemplaren. In Nederland blijft 'Yes Sir, I Can Boogie' uiteindelijk drie weken op 1 staan.
Ook het debuutalbum, simpelweg Baccara geheten, vindt zijn weg naar het publiek. Op die elpee staat ook de opvolger van hun superhit: 'Sorry I’m A Lady'. Het nummer doet het boven verwachting goed en staat zelfs één week op 1 in de Nationale Hitparade. Baccara weet het plotselinge succes moeiteloos te continueren. Speciaal is dat ze hun werk niet alleen in het Engels opnemen, maar ook in het Duits, Frans en natuurlijk Spaans.

Afnemend succes

In 1978 ontnemen twee platenmaatschappijen Baccara op uiterst opmerkelijke wijze een volgende tophit. De eerste hits van Baccara werden in Nederland uitgebracht door CNR, elders was het RCA dat het Baccara-werk op de markt bracht. Uiteindelijk wordt deze verwarrende constructie beëindigd en wordt afgesproken dat RCA voortaan ook bij ons de singles van het Spaanse duo uitbrengt. De eerste RCA-release in Nederland is 'Darling', maar CNR wil tóch nog een graantje meepikken van het succes van Baccara: vrijwel op hetzelfde moment brengen zij 'Koochie Koo' uit.
Zo kan het gebeuren dat op 11 februari 1978 beide singles in de Nationale Hitparade staan, maar het zorgt er wel voor dat beide nummers geen échte hoogvliegers in de hitlijsten worden. Radiostations weten simpelweg niet welke van de twee singles ze moeten draaien en ook het publiek is verdeeld.
In hetzelfde jaar doet Baccara namens Luxemburg mee aan het Eurovisie Songfestival met 'Parlez-vous Français'? De ook in de Franse taal niet uitblinkende dames eindigen als zevende, maar veel Nederlands hitsucces levert de Songfestivaldeelname niet op. Het succes van Baccara neemt sowieso snel af. In totaal worden er uiteindelijk vier albums uitgebracht, maar door de teruglopende populariteit van de discosound is de glorieperiode van Baccara voorbij.

Het einde van Baccara

Als er vervolgens onderling ook nog eens onenigheid ontstaat over opnames en eenieder aandeel daarin, gaat het duo in 1981 uit elkaar. Hoewel er geen ruzie scheen te zijn, hebben de dames van Baccara nooit meer samen op het podium gestaan. Solo boeken María en Mayte maar zeer bescheiden succes, waarna ze allebei met een eigen Baccara gaan optreden. Op tal van plekken blijkt er een markt voor het oude werk dat beide zangeressen brengen. 'Yes Sir, I Can Boogie' wordt in de loop der jaren regelmatig opnieuw uitgebracht, maar de hitlijsten werden nooit meer bereikt. Nog altijd treden de Baccara’s (met inmiddels een flinke lijst aan zangeressen die er bij betrokken zijn geweest) op, dus als je een keer écht terug naar de seventies wilt, dan kan dat nog altijd…

Yes Sir, I Can Boogie

Datum van binnenkomst: 2 juli 1977
Hoogste positie: 1
Aantal weken: 10
Positie jaarlijst 1977: 8

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nationale Hitparade: de grootste hits in de zomer van 1977

Deze lijst is samengesteld op basis van de in de Nationale Hitparade behaalde punten in de ‘zomerlijsten’ van juni, juli en augustus 1977.
1. Boney M - Ma Baker
2. Baccara - Yes sir, I can boogie
3. Mr. Walkie Talkie - Be my boogie woogie baby
4. Johnny "Guitar" Watson - A real mother for ya
5. Rod Stewart - I don't want to talk about it
6. BZN – Sevilla
7. Internationals - Young and in love
8. Veronica Unlimited - What kind of dance is this
9. Joe Tex - Ain't gonna bump no more (with no big fat woman)
10. Guys & Dolls - You're my world
11. Dr. Buzzard's Original Savannah Band - Cherchez la femme
12. Dillinger - Cokane in my brain
13. Hot Chocolate - So you win again
14. Jean Michel Jarre - Oxygene IV
15. Fleetwood Mac - Don't stop
16. Rob de Nijs - Het werd zomer
17. Guys & Dolls – Mamacita
18. Elkie Brooks - Pearl's a singer
19. Smokie - It's your life
20. Flash and The Pan - Hey St. Peter

Vrouwelijke duo’s op 1

In de geschiedenis van de Mega Top 50 (en voorlopers) kwam het opvallend weinig voor dat een vrouwelijk duo op 1 in de lijst stond. Een overzicht van de vrouwelijke tweetallen die de koppositie bereikten.
1. Baccara - Yes sir, I can boogie (1977)
2. Baccara - Sorry I'm a lady (1977)
3. Maywood - Late at night (1980)
4. Mel & Kim - Showing out (Get fresh at the weekend) (1987)
5. Mel & Kim – Respectable (1987)
6. Brandy & Monica - The boy is mine (1998)
7. Melanie C & Lisa "Left Eye" Lopes - Never be the same again (2000)
8. Nena & Kim Wilde - Anyplace, anywhere, anytime (2003)
9. Beyoncé & Shakira - Beautiful liar (2007)

De grootste ‘boogie-hits’

Tegelijk met 'Yes Sir, I Can Boogie' stond ook 'Be My Boogie Woogie Baby' van Mr. Walkie Talkie (een creatie van Drafi Deutscher) hoog in de Nederlandse charts. Een overzicht van de grootste hits met ‘boogie’ in de titel.
1. Baccara - Yes sir, I can boogie (1977)
2. Mr. Walkie Talkie - Be my boogie woogie baby (1977)
3. The Jacksons - Blame it on the boogie (1978)
4. Earth, Wind & Fire & The Emotions - Boogie wonderland (1979)
5. Freddie James - Get up and boogie (1979)
6. KC & The Sunshine Band - I'm your boogie man (1977)
7. Booty Luv - Boogie 2 nite (2007)
8. Livin' Blues - Boogie woogie woman (1975)
9. Rockaway Boulevard - Boogie man (1977)
10. Livin' Blues - LB boogie (1972)

Finbar van der Veen

Ster advertentie
Ster advertentie