WK 2014: Muzikaal profiel van Spanje

  1. Nieuwschevron right
  2. WK 2014: Muzikaal profiel van Spanje

Tijdens het WK Voetbal 2014 zullen we van elke tegenstander van het Nederlands elftal een muzikaal profiel maken. Te beginnen met Spanje.

Spanje is de eerste tegenstander van Nederland op het WK voetbal. Dit land heeft al sinds 1959 een hitlijst. De samensteller van de lijst van toen is nog steeds dezelfde als die van nu: Promusicae. In het verleden deden zij dit ook onder de naam AFYVE. Toch werd deze lijst tot aan 2010 door velen niet beschouwd als dé hitparade van Spanje.

Officiële hitlijst

De samenstelling van de officiële lijst van Promusicae/AFYVE was tot 2010 gebaseerd op louter verkopen van fysieke singles. Echter sinds het begin van deze eeuw werden er zo weinig singles verkocht dat het hitlijst nauwelijks representatief was voor wat er echt populair was in Spanje. De lijst was werkelijk een lachertje geworden.
Zo waren er regelmatig weken waarbij de nummer 1 nauwelijks meer dan 300 keer over de toonbank ging. Eindelijk in 2008 ging het roer om en werden ook de downloads en de airplay meegenomen in de samenstelling van de lijst. De lijst die door de jaren heen in lengte varieerde, werd toen weer een top 50. Daarnaast is ook de top 40 van Los 40 Principales onverminderd populair.

Veel lokale artiesten

De Spaanse hitlijst bevat een mix van lokale artiesten, waarbij ook traditionele Spaanse muziek nog veelvuldig de top 50 haalt, en de grote internationale hits. De laatste jaren krijgt die laatste categorie meer en meer de overhand. Toch is de Spaanse hitlijst een zeer eigenzinnige hitparade, met veel nummers die elders niet genoteerd zijn. Juanes met ‘La Camisa Negra’ is zo’n beetje de laatste grote Spaanstalige hit die rechtstreeks vanuit de Spaanse hitlijst is komen overwaaien, en dat terwijl die bij ons zo bekende Spaanse nummers nog volop de hitlijsten aldaar bevolken.
De laatste jaren is met name Shakira een grootheid gebleken in de Spaanse hitparades. Zo heeft zij met ‘Hips Don’t Lie’ maar liefst 30 weken op 1 gestaan in de officiële hitlijst in 2006, en daarmee heeft zij het record in handen. Ook in de andere lijst: Los 40, heeft Shakira haar stempel de laatste jaren gedrukt. Met hetzelfde ‘Hips Don’t Lie’ had zij in de lijst in 2006 de hit van het jaar. Ook in 2007 en 2010 had zij daar de hit van het jaar te pakken. In 2007 met ‘Las De La Intuición’, en in 2010 met ‘Waka Waka’.

Populairst in 2013

Vorig jaar echter niet. De hit van het jaar in 2013 was:
1. Avicii & Aloe Blacc ‘Wake Me Up’
2. Daft Punk ft Pharrell Williams ‘Get Lucky’
3. Robin Thicke & T.I. & Pharrell Williams ‘Blurred Lines’
Andere grote artiesten de laatste jaren zijn Lady Gaga, Pablo Alboran, David Bisbal, Melendi en El Sueño Del Morfeo. Dit jaar gaat de strijd om de hit van het jaar voorlopig tussen Pharrell Williams met ‘Happy’ en Enrique Iglesias met ‘Bailando’, maar we zijn nog niet eens halverwege, dus heeft iemand als Shakira nog alle kans om zich daartussen te wringen.
Arthur DeWaal
Mega Top 50 specialist internationale charts
Ster advertentie
Ster advertentie