Blur maakt comeback in top van Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Blur maakt comeback in top van Album Top 100
Blur is met hun nieuwe album de hoogste nieuwkomer in de Album Top 100. The Magic Whip komt binnen op de vierde plek.
De Britse groep Blur is terug na een afwezigheid van twaalf jaar en scoort gelijk de beste notering in het bestaan. The Magic Whip, hun achtste studioalbum, komt binnen op de vierde plaats van de Album Top 100. De Top 3 is dezelfde als vorige week, dus Achter Glas van Boudewijn de Groot is voor de tweede week het bestverkochte album. Het is voor het eerst dat De Groot langer dan één week bovenaan staat.

Eerste album in twaalf jaar voor Blur

Op de hoes van The Magic Whip van de Britse groep Blur, staat een ijsje in neon afgebeeld, omringd door Chinese tekens. Met een bedoeling, want het album is opgenomen in Hongkong in China. Blur is het geesteskind van zanger Damen Albarn en gitarist Graham Coxon. In 1989 startten ze de band, en bracht zes albums uit, waarvan The Great Escape het verst kwam: #28 in 1995. In 2002, tijdens de opnames van Think Tank, stapte Coxton uit de band. Albern startte diverse projecten op, waaronder The Gorillaz. Coxton zette zijn solocarrière voort. Think Tank bereikte in 2003 de 52e plaats en leek het laatste album van Blur te zijn.
Eind 2008 kondigden Albarn, bandleden Dave Rowntree (percussie) en Alex James (bas) plus Coxton aan reünieshows te gaan geven. Na deze shows die in de zomer van 2009 werden gehouden in Londen, volgde een tour naar Azië. Daar zou de band spelen op het Tokyo Rocks Festival, dat echter niet doorging. Daarop dook de band een studio in Hongkong in en nam in vijf dagen The Magic Whip op. Het album komt binnen op de vierde plaats, waarmee de band het best genoteerde album scoort.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere binnenkomers

#5 Josh Groban: Stages

Vorige week scoorde de Amerikaanse zanger Josh Groban met Stages zijn eerste Britse #1-album. Ook bij ons komt het album hoog binnen, op #5, maar het is niet zijn best genoteerde album. Dat is All That Echoes uit 2013 dat tot #3 kwam. Joshua Winslow Groban (Los Angeles, 27 februari 1981), brak door dankzij zijn zangleraar die contacten onderhield met producer en tekstschrijver David Foster. Groban liet Foster een demo horen, die hem daarna selecteerde voor deelname aan een groot muziekevenement. In 2001 verscheen zijn debuutalbum. Stages is een verzameling Broadway nummers uit onder andere Les Misérables, The Wizard of Oz en Carousel.

#12 K’s Choice: The Phantom Cowboy

Op The Phantom Cowboy, het zevende album van K’s Choice, de band van Sarah en Gert Bettens, rocken broer en zus als nooit tevoren. Voor het eerst schreven ze de nummers samen, in Tennessee waar Sarah woont en in het Belgische Kappellen waar Gert verblijft. Sarah vond het heel spannend om samen in dezelfde ruimte te zitten en elkaar te voeden met ideeën. Dat het een rockalbum is geworden, is niet verwonderlijk. Alain Johannes (Them Crooked Vultures, Queens of the Stone Age) zat aan de knoppen. De titel van het album is afgeleid van het kinderboek Scooby-Doo! and the Phantom Cowboy uit 2010, dat toevallig in de opnamestudio lag. Op 24 mei doet K’s Choice Tivoli in Utrecht aan, in december volgen een vijftal clubshows.

#14 Willy Alberti: Onvergetelijke Herinneringen

Willy Alberti, geboren als Carel Verbrugge in 1926, stond al op vijfjarige leeftijd te zingen op de hoek van de straat. Na de tweede wereldoorlog scoorde hij met Italiaanse en Nederlandstalige nummers. Het Italiaanse ‘Marina’ werd zelfs een hit in de Amerikaanse hitparade. Dit leidde tot optredens in New York en een buitenlandse tournee lag in het verschiet. Die ging echter niet door vanwege heimwee en dus bleef een Amerikaanse doorbraak uit. In 1985 overleed Alberti op 58-jarige leeftijd. Het dubbelalbum Onvergetelijke Herinneringen bevat naast zijn hits ook nog nummers die niet eerder op cd zijn verschenen.

#16 Henk Damen: Een Moeder Hart

Twee jaar geleden, in 2013, verscheen Vandaag Begint M’n Leven, het voorlaatste album van Henk Damen dat tot #9 kwam. Anno 2015 komt de voormalige profvoetballer van FC Den Bosch, met zijn nieuwe album, Een Moeder Hart. De titel is niet geheel toevallig gekozen, want over twee weken is het moederdag. Op het album staat het nummer ‘Jongen’, een postuum duet met de Zangeres Zonder Naam (#30 in 1980).

#18 Soundtrack: Violetta – Gira Mi Canción

Violetta is een van oorsprong Argentijnse serie die gaat over een tiener die haar muzikale talent ontdekt. Sinds 16 september 2013 wordt de serie uitgezonden op Disney Channel in België en Nederland. Drie albums kregen al een notering: Violetta (#80 in 2013), Violetta – Hoy Somos Más (#13) en het live album Violetta – En Vivo (#25), beiden in 2014. Violetta – Gira Mi Canción, waarop de meeste liedjes weer gezongen worden door de Argentijnse actrice/danseres/zangeres Martina Stoessel, stamt al uit augustus 2014. Het album scoort echter nu pas, want het album hoort bij seizoen drie en dat is pas sinds maart op de buis!

#21 Trijntje Oosterhuis: Collected

Over drie weken, op 23 mei 2015, weten we of Trijntje Oosterhuis met het mede door Anouk geschreven ‘Walk Along’ de finale heeft gehaald van de 60e editie van het Eurovisie Songfestival. De week daarvoor, op 15 mei, verschijnt haar nieuwe album, Walk Along. Daarvoor moeten we het nog even doen met het driedubbel album Collected met 55 nummers. Daaronder nummers van haar vorige albums, hits met onder andere Marco Borsato en Lionel Richie en bijzondere samenwerkingsverbanden met onder meer Toots Thielemans en New Cool Collective.

#37 Eric Vloeimans / Tuur Florizoone / Jörg Brinkman: Oliver’s Cinema – Act 2

Als er een Oliver’s Cinema – Act 2 is, dan moet er ook een Oliver’s Cinema – Act 1 zijn. In 2013 verscheen het album Oliver’s Cinema, dat ook de 37e plaats haalde, niet in de eerste, maar in de tweede week. De naam werd bedacht door trompettist Eric Vloeimans. Hij maakte de albums met cellist Jörg Brinkmann en accordeonist Tuur Floorizone, beide uit België.

#54 Bill Fay: Who Is The Sender?

Bill Fay uit Noord-Londen bracht al in 1970 zijn eerste elpee uit, Bill Fay. Na zijn tweede album een jaar later, zette zijn platenmaatschappij hem op straat. De eerste twee albums bereikten een cultstatus in de jaren ’90. Sinds 2005 brengt Fay weer albums uit, eerst oud werk, maar sinds 2009 ook nieuw materiaal. Who Is The Sender? is een album waarop hij de muziek bedankt. Niet hij leerde piano spelen, de piano heeft het hem geleerd.

#61 Arena: The Unquiet Sky

Niet alleen de Nederlandse band Boh Foi Toch viert een feestje (25 jarig bestaan, zie onder #99), ook de Britse rockband Arena is al aardig wat jaren bezig. In 1995 startten Clive Nolan (keyboardbespeler bij Pendragon en Shadowland) en Mick Pointer (drummer bij Marillion van 1979-1983) Arena en dus bestaat de band twintig jaar. Door de jaren heen heeft de band diverse bezettingen gekend, maar Clive en Mick zijn gebleven. Met The Unquiet Sky, het achtste album, viert Arena het twintigjarig bestaan.

#66 Yelawolf: Love Story

Yelawolf, is niet een toevallige naam die Michael Wayne Atha uit Gasden, Alabama, koos als rapper. Atha heeft het bloed van een indiaan, zijn vader is een Cherokee indiaan. Yela betekent zon. De kleur geel (yel van yellow) staat voor honger, wolf voor het vermogen om te overleven en een roedelleider te zijn, hulp bieden aan anderen. Zelf miste Atha veel hulp en liefde tijdens zijn jeugd. Zijn moeder was vijtien toen ze van hem beviel. Love Story is het tweede album van Yelawolf.

#96 Gazpacho: Night Of The Demon

De noteringen van de Noorse band Gazpacho gaan op en neer. March Of Ghosts haalde in 2012 de 62e plaats, terwijl Demon vorig jaar binnenkwam op #46. Night Of The Demon, het negende album van de groep, haalt nog net de Album Top 100, want het komt binnen op #96.

#99 Boh Foi Toch: Sòh!

Tjongejonge, 't is me wat (letterlijke betekenis van Boh Foi Toch), we bestaan 25 jaar! Boh Foi Toch, afkomstig uit de Achterhoek, had op 1 januari 1990 het eerste optreden in zaal Concordia in Hengelo (Gelderland). Na 25 jaar bestaat de band nog steeds en viert dat met het album Sòh! Van de originele bezetting uit 1990, zijn Hans Keuper (trekzak/zang) en Willem te Molder (basgitaar/zang) nog over. Sinds 1977 drumt Han Mali en speelt Paul Kemper gitaar bij Boh Foi Toch.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie