Ilse DeLange: “Fantastisch dat we tweede werden”

  1. Nieuwschevron right
  2. Ilse DeLange: “Fantastisch dat we tweede werden”

Ilse DeLange en Waylon werden zaterdagavond als The Common Linnets tweede op het Eurovisie Songfestival. Hoe kijkt Ilse DeLange daar nu op terug? Giel Beelen sprak met haar.

Met ‘Calm After The Storm’ zetten The Common Linnets zaterdagavond een historische prestatie neer. Het duo zorgde ervoor dat Nederland eindigde op een tweede plek, de beste prestatie van ons land op het Eurovisie Songfestival sinds de winst in 1975 van Teach-In. Inmiddels zijn we twee dagen verder en is Ilse DeLange weer thuis. Giel Beelen sprak vanmorgen met haar in zijn ochtendshow op 3FM over alle belevenissen.

Hoogtepunten

Ilse DeLange beleefde vele hoogtepunten tijdens het Eurovisie Songfestival. “Elke keer dat we hoorden dat we 12 punten hadden bijvoorbeeld, of bij het voor het eerst de bühne oplopen. En het moment dat we onze repetitie terugzagen. Er was een viewing room waar je op enorme schermen kunt kijken hoe jouw optreden eruit zag. Toen alles werkte en in elkaar begon te vallen, had ik enorm kippenvel. Het zag er zo bijzonder uit.”
Het optreden van zaterdagavond heeft ze nog niet gezien. “Nee, ik heb nog niet teruggekeken hoe het optreden daadwerkelijk ging. Ik zag wel kleine stukjes, bijvoorbeeld van hoe we in de lucht sprongen, echt mooi.”

Samen met Waylon

Er waren de afgelopen weken allerlei verhalen dat Ilse DeLange en Waylon niet goed met elkaar overweg zouden kunnen. Niets van waar, zo zegt Ilse. “Waylon en ik zijn zo af en toe net broer en zus. We houden van elkaar, al zijn er zo af en toe natuurlijk wel dingen. Maar dat hoort er toch bij? Het is een schat van een mens en ik mag hem ontzettend graag. Tijdens het Songfestival heeft hij zich superprofessioneel gedragen. Als wij samen zingen dan gebeurt er iets magisch.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tweede plek

Ilse DeLange vindt het niet erg dat ze verloren heeft van de Oostenrijkse drag queen Conchita Wurst. “Helemaal prima! Ik ben blij met die tweede plek. Tuurlijk is het heel erg jammer dat we niet hebben gewonnen, want ik was graag de reden geweest dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar naar Nederland was gekomen. Maar ik ben zo ontzettend blij dat we tweede zijn geworden, zodat we nu rustig kunnen kijken wat we hierna gaan doen. Als je wint dan heb je niet meer zelf regie.”
Vandaag wordt er gekeken hoe het verder gaat met The Common Linnets. “Het overrompelt ons allemaal zo. We zouden op 21 juli alleen het Tuckerville concert doen, omdat dat een mooie afsluiting van het geheel zou zijn. Er zijn nu zoveel aanvragen uit heel Europa, die lijstjes liegen er niet om. Het is spannend!”

Terugkomst

Veel fans en journalisten stonden The Common Linnets zondagmiddag op te wachten toen ze landden op Schiphol. Voor Ilse DeLange was dat hét moment waarop ze de impact van hun optreden zag. “In Kopenhagen zeiden allerlei mensen dat het Songfestival zo leefde in Nederland, maar dat voel je niet als je daar bent. Je zit in een soort bubbel. Totdat je op Schiphol komt, waar zoveel mensen zijn. Ze gingen uit hun dak en kwamen overal vandaan. Fantastisch.”

Nog een keer?

Waylon heeft al aangegeven dat hij solo naar het Songfestival zou willen. Hoe zit dat met Ilse DeLange? “Ik kan alleen maar zeggen dat, al waren we 26ste geworden, het zo’n mooie ervaring is. Je kunt zijn wie je bent en dan ben je op je krachtigst. Ze hadden me niet moeten vragen om door een hoepel te springen of m’n haar op een rare manier te doen. Ik kan elke artiest in Nederland, hoe credible ook, aanraden om ervoor open te staan. Kijk wat er gebeurt als je mensen jouw muziek kan laten voelen.”

Beluister het interview

Ster advertentie
Ster advertentie