Meer rock in Mega Top 50 dan in Britse chart

  1. Nieuwschevron right
  2. Meer rock in Mega Top 50 dan in Britse chart

De Britse media waren de afgelopen week geshockeerd: nog nooit had er zo weinig rock in een jaarlijst gestaan. In 2008 stonden er nog 27 rockplaten in de Top 100, in 2010 slechts 3. In Nederland ben je als rockliefhebber een stuk beter af, zo blijkt uit de Mega Top 50 van 2010. Van de 100 singles die daarin stonden, vallen er 20 onder de noemer rock.

Groot-Brittannië was jarenlang hét land voor alternatieve muziek. De ene na de andere (Londense) band brak door en veel Amerikaanse rockbands hadden eerst succes in Groot-Brittannië, voordat het thuisland volgde. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Kings Of Leon, een band die in 2008 groot werd en dus ook bijdroeg aan de 27 rockplaten in de Britse jaarlijst.

2010 was een ongewoon mager jaar. Het laatste album van Kings Of Leon kwam qua succes niet in de buurt bij het vorige en nieuwe grote bands stonden niet op. In plaats daarvan scoorden de urban en dance beter dan ooit. Een paar jaar geleden streden de stromingen pop en rock om de meeste noteringen, nu staat urban op 1 met 47, pop op 2 met 40 en dance heeft er 10. De hoogst genoteerde rockplaat in Groot-Brittannië was ook nog eens "Don't Stop Believing" van Journey, een single uit 1983 die weer populair is geworden dankzij de ultracommerciële televisieserie Glee.

In Nederland ging het qua rock allemaal stukken beter. Wij hadden 20 rockplaten in de Mega Top 50 van 2010 staan, waarbij we dezelfde (wel erg ruime) benaming voor rock kiezen als Groot-Brittannië. Dat betekent dat ook Train rockmuziek maakt, aangezien de band nog steeds tot die stroming gerekend wordt. Maar bijvoorbeeld ook The Wombats, Go Back To The Zoo, Di-rect en Kings Of Leon.

Goed nieuws trouwens voor alle rockliefhebbers: 2011 belooft een veel beter jaar te worden. Van nieuwe bands als The Vaccines wordt veel verwacht en onder andere Coldplay brengt een nieuw album uit.

Ster advertentie
Ster advertentie