Anouk negende - Denemarken wint Songfestival

  1. Nieuwschevron right
  2. Anouk negende - Denemarken wint Songfestival

Anouk is als negende geëindigd bij het Eurovisie Songfestival. Het evenement werd gewonnen door Emmelie De Forest uit Denemarken.

Nederland stond voor het eerst sinds 2004 weer in de finale van het Eurovisie Songfestival en het leverde ons een negende plek op. Anouk was als dertiende aan de beurt en maakte volgens veel mensen grote indruk met 'Birds'. Genoeg voor de eindoverwinning was het niet, maar Nederland kreeg wel 12 punten uit België. Ook deelde Denemarken 10 punten uit en Zweden, Finland en Noorwegen 8 punten. In totaal behaalde 'Birds' 114 punten. Na afloop werd ook bekend dat Anouk dinsdag in de eerste halve finale als zesde eindigde.

De finale werd gewonnen door Emmelie De Forest uit Denemarken met het liedje 'Only Teardrops'. Zij kreeg van de 39 verschillende landen 281 punten, meer dan Azerbeidzjan dat tweede werd. De 20-jarige Emmelie won in januari de nationale voorselectie in Denemarken en nu bleek ze ook in Malmö, Zweden, de sterkste. Emmelie volgt Loreen op, die vorig jaar met 'Euphoria' namens Zweden het Songfestival won.

Beste prestatie sinds 1999

Met haar negende plek levert Anouk de beste Nederlandse prestatie op het Eurovisie Songfestival af sinds 1999. In dat land werd Marlayne achtstemet 'One Good Reason'. Een jaar daarvoor deed Nederland het nog beter, want toen wist Edsilia Rombley met 'Hemel En Aarde' tot nummer 4 te komen. Voor de laatste van vier Nederlandse overwinningen moeten we terug naar 1975, want toen eindigde Teach-In als eerste met 'Ding-A-Dong'.

Anouk blij

Anouk is blij met haar negende plek, zo zei ze na terugkomst op Schiphol. "Ik heb twee superleuke weken gehad. Ik vind het moeilijk om te zeggen dat ik trots ben, maar ik had hier wel op gehoopt. Ik wilde de top tien halen en dat is gelukt, dus ik ben een blij mens." Anouk kreeg in Zweden erg veel aandacht van de internationale pers. "Ze weten allemaal dat het album uitkomt, wat wil je nog meer."

Emmelie De Forest 'gelukkigste meisje in de hele wereld'

Uiteraard was ook winnares Emmelie De Forest blij. "Toen ik gewonnen had kreeg ik gewoon een black-out", zei ze tegenover persbureau Novum. "Ik was heel erg nerveus na mijn winst, maar gelukkig heeft mijn team op me ingepraat en is het allemaal goed gekomen." De winst was voor haar extra speciaal. "Mijn vader overleed 2,5 jaar geleden en hij was Zweeds. Hij zou zo trots zijn geweest." Ze verwacht een hectische tijd tegenmoet te gaan. "Ik ga met mijn nieuwe band oefenen en er zal wel een heel schema gemaakt worden met dingen die ik moet gaan doen."

Eurovisie Songfestival in de Mega Top 50

In de Mega Top 50 was de invloed van het Eurovisie Songfestival deze week al goed te zien. Anouk steeg met 'Birds' terug naar de bovenste plek van de lijst en 'Only Teardrops' van Emmelie De Forest kwam al binnen op #42.

Wat vind jij van de negende plaats van Anouk en de overwinning van Denemarken? Laat het weten door te reageren!

Anouk zingt 'Birds' tijdens de finale

Emmelie De Forest zingt 'Only Teardrops' tijdens de finale

Ster advertentie
Ster advertentie