MT50 Flashback: Orkest met langste groepsnaam ooit

  1. Nieuwschevron right
  2. MT50 Flashback: Orkest met langste groepsnaam ooit

Exact een jaar geleden werd een bizar Mega Top 50-record gevestigd: op 26 november 2011 kwam de single met de langste groepsnaam ooit de Mega Top 50 binnen. Het nummer ‘Wereldwijd orkest’, nieuw op #15, werd uitgevoerd door (hou je vast) het Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza featuring: Edsilia Rombley - Trijntje Oosterhuis - Leonie Meijer - 3Js - Jennifer Ewbank - Ruth Jacott - Paul de Munnik - Giovanca - Hind - LA. the voices - Glennis Grace - Karin Bloemen - Lee Towers.

Bezuinigingen

In 2010 is de Nederlandse economie door de bankencrisis in zwaar weer beland. Het net aangetreden kabinet Rutte I wil, met gedoogsteun van Geert Wilders, fors bezuinigen op onder meer het omroepbestel. Een van de onderdelen in het regeerakkoord is dan ook de afschaffing van het MCO, ofwel het Muziekcentrum van de omroep. Het MCO is de overkoepelende organisatie van de muziekgezelschappen van de publieke omroep. Het gaat om drie symfonieorkesten en een koor: het Radio filharmonisch orkest, de Radio kamer filharmonie, het Groot omroepkoor en het Metropole orkest. Het kabinet Rutte I wil in drie jaar tijd de jaarlijkse overheidssubsidie voor het MCO terugbrengen van 31 miljoen euro naar nul.

Protestsingle

Dat voornemen van het kabinet zorgt voor een storm van protest in het land. Dit zou zomaar het einde kunnen gaan betekenen van wat wereldwijd door de kenners wordt gezien als een van de beste professionele orkesten in het genre, het Metropole orkest. Een van de acties die worden ondernomen is het opnemen van een protestsingle. Het nummer ‘Wereldwijd orkest’ wordt geschreven door componist John Ewbank en tekstschrijver Han Kooreneef. Het Metropole orkest, onder leiding van dirigent Vine Mendoza, neemt de single op. Voor de zang wordt een hele batterij aan bekende Nederlandse artiesten opgetrommeld. Daarin zijn de talentenjachten goed vertegenwoordigd via Jennifer Ewbank (inderdaad: de zus van de componist), Leonie Meijer en Hind. Ook horen we een aantal songfestival-klanten (Edsilia Rombley, Ruth Jacott, Glennis Grace, de 3Js en opnieuw Hind). Ook is de oude garde aanwezig, in de persoon van Lee Towers.

De single ‘Wereldwijd orkest’ krijgt veel aandacht in de media en wordt een doorslaand succes. Het nummer verkoopt in de eerste paar weken als een tierelier en behaalt dan ook een vijftiende plek in de Mega Top 50. Het Metropole orkest beschouwt het als een geslaagde proeve van cultureel ondernemerschap; iets wat juist door de politiek wordt gevraagd van de gesubsidieerde orkesten.

Top 5 langste groepsnamen

Op de singlehoes (of de cover van de download, hoe noem je dat tegenwoordig) krijgen alle zangers en zangeressen een credit. Dat wordt dus een enorme waslijst aan namen, met het orkest zelf, de dirigent en dertien artiesten. Bij elkaar levert dat een groepsnaam op van maar liefst 198 leestekens. En dat is een verbetering met maar liefst 69 karakters van het vorige record, dat stamt uit 2002. Sinds vorig jaar ziet de top 5 van singles met lange groepsnamen er als volgt uit:

nr.

groepsnaam

titel

leestekens

jaar

positie

1

het Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza featuring: Edsilia Rombley - Trijntje Oosterhuis - Leonie Meijer - 3Js - Jennifer Ewbank - Ruth Jacott - Paul de Munnik - Giovanca - Hind - LA. the voices - Glennis Grace - Karin Bloemen - Lee Towers

Wereldwijd orkest

198

2011

15

2

Pim Voortuin met vriendelijke medewerking van: Vader Asobram, Kabouter Flop, Arie & Bastiaan, Henk Westhoek, Paul Jammers en natuurlijk Hassan Jassan

Ik heb u lief mijn Nederland! At your service

129

2002

55

3

Gordon & friends Re-play, Romeo, Marlayne, Edsilia Rombley, Sarina, Sat-R-day, Lloyd, Mark Dakriet, Trijntje Oosterhuis en Glennis Grace

Het einde van de weg

119

2004

60

4

Puff daddy & the Family [featuring the Notorious B.I.G., Lil' Kim, the Lox, Dave Grohl, Perfect, FuzzBubble & Rob Zombie]

It's all about the benjamins

102

1998

25

5

Pianist Andries Mok Mevrouw Stemband Annemieke Hoogendijk Peter Jan Rens Mijnheer Kaktus en Kweetniet Tony Maples

Het grote mijnheer Kaktus lied

98

1985

18

Inderdaad, een vrolijk allegaartje. Een protestsingle, een persiflage, een kinderliedje, een rapnummer, er zit van alles tussen. Opvallend is dat Trijntje, Edsilia en Glennis op 1 én 3 genoteerd staan. succes Maar dan rest natuurlijk de vraag: heeft de protestsingle ook nut gehad? Heeft het wat opgeleverd? Bestaat het Metropole orkest nog wel? Welnu: het voornemen om het MCO af te schaffen werd al snel door het kabinet geschrapt. Een van de redenen voor dat schrappen is het grote protest dat op gang was gekomen; de single is dus wel degelijk succesvol geweest! Het kabinet wil echter nog steeds fors bezuinigen op de subsidie aan het MCO. Het Metropole orkest is daar klaar voor: met deze hit heeft het laten zien dat het ook uitstekend zelf geld kan verdienen. Gelukkig maar, want een orkest dat al heeft samengewerkt met Bono, Within temptation, Elvis Costello, Antony & the Johnsons,Todd Rundgren, Chaka Khan, Basement jaxx, Dio en Jacqueline Govaert, en dat vorig jaar nog een Amerikaanse Grammy award won, dat mag niet zomaar verdwijnen natuurlijk.

Bekijk de Mega Top 50 van 26 november 2011

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie