Albums Coldplay uiterst succesvol in Mega Top 50

  1. Nieuwschevron right
  2. Albums Coldplay uiterst succesvol in Mega Top 50

'Everglow' van Coldplay komt deze week op 44 de Mega Top 50 binnen. De track van het gloednieuwe album A Head Full Of Dreams volgt daarmee na een maand al 'Adventure Of A Lifetime' op, dat een maand geleden nog op 5 binnenkwam.

Justin Bieber flikte al iets soortgelijks, en staat zelfs met drie tracks van zijn nieuwe album hoog genoteerd. Als Coldplay in dit tempo doorgaat dan is zo’n beetje het hele album over een half jaartje in de Mega Top 50 verschenen. En het zou nog best kunnen gaan gebeuren ook, want van hun album Xylo Myloto uit 2011 doken maar liefst zeven nummers in de Mega Top 50 op. De trekker van dat album was 'Every Teardrop Is A Waterfall', dat dan ook de eerste plaats bereikte. Maar ook 'Paradise', van datzelfde album, werd een charttopper. Vijf andere nummers bleven op bescheidener posities steken. Uiteindelijk zorgden de tracks er mede voor dat van het album Xylo Myloto wereldwijd maar liefst acht miljoen stuks verkocht werden.

Ghost Stories

Daar staken de resultaten van de opvolger, Ghost Stories, nogal mager bij af. Drie tracks van dat album bereikten de Mega Top 50, met 'Magic' op een tweede plaats als uitschieter. Ook de albumverkopen vielen tegen en werden gehalveerd ten opzichte van de voorganger.
Kijken we nog wat verder terug, dan zien we dat in 2008 het album Viva La Vida or Death And All His Friends (wereldwijd tien miljoen verkochte exemplaren) vijf Mega Top 50-noteringen voortbracht, waaronder de nummer 1-hit 'Violet Hill' en de wereldhit 'Viva La Vida'. Drie jaar daar weer voor bezordgde X&Y de groep vier Mega Top 50-hits, waaronder hun eerste charttopper 'Talk'. X&Y ging 13 miljoen keer over de toonbank.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Parachutes

Het bestverkochte Coldplay-album stamt uit 2002 en verkocht 15 miljoen stuks. 'Clocks' was met een tweede plaats de grootste hit daarvan, alhoewel dat pas de derde en laatste singlehit was. Het debuutalbum van Coldplay, Parachutes, verkocht achtenhalf miljoen keer, hoewel geen enkele track ervan de bovenste vijftig van de singlelijst in Nederland wist te halen. In die tijd hadden we nog een Mega Top 100, waarin vier Parachutes-tracks een zeer bescheiden plaatsje wisten te vinden. Van dat album stamt ook de allerkleinste Coldplay-hit, 'Shiver', die niet verder kwam dan één weekje op plaats 100.

Vier hits zonder album

Daarnaast scoorde Coldplay nog vier hits die niet op een van hun albums verschenen. De track 'A Message 2010' kwam van het verzamelalbum Hope For Haiti Now en de single 'Atlas' stond twee jaar geleden op de soundtrack van The Hunger Games: Catching Fire. Verder scoorde Coldplay nog met 'Moving To Mars', dat alleen terug te vinden is op de iTunes-EP 'Every Teardrop Is A Waterfall' en met de kerstsingle 'Christmas Lights', dat op geen enkel album verscheen, maar al wel in drie verschillende jaren in de Mega Top 50 terug te vinden was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie