Macklemore verstoot Bingo Players van #1 in VK

  1. Nieuwschevron right
  2. Macklemore verstoot Bingo Players van #1 in VK

Wat gebeurt er in de hitlijsten van andere landen? De Nederlandse Bingo Players stonden de afgelopen twee weken op #1 in het Verenigd Koninkrijk, maar afgelopen zondag moesten ze de koppositie afstaan aan Macklemore & Ryan Lewis. Verder een blik op wintersportlanden, want wat zou je kunnen horen tijdens de après-ski?

Sido - Bilder Im Kopf

‘Bilder Im Kopf’ is momenteel een grote hit in Duitstalig Europa. Het nummer staat al enkele weken hoog in Duitsland, waar het deze week op 5 blijft staan, terwijl het nummer ook voor komt in de top 10 van Oostenrijk en Zwitserland. Het nummer heeft wel iets weg van ‘Haus Am See’ van Peter Fox, een hit uit 2009 welke de 3e plaats haalde in de Mega Top 50. Sido is de artiestennaam van Paul Hartmut Würdig, een 32-jarige rapper afkomstig uit Berlijn. Hij is al sinds 2004 actief in de Duitse hitlijsten. ‘Bilder Im Kopf’ is inmiddels zijn 17e hit in de Duitse top 100 als solo-artiest, en zijn 4e top 10 hit.
Zijn doorbraak kwam in 2004 met ‘Mein Block’, welke de 13e plaats bereikte in de Duitse hitlijst. Zijn grootste hit tot nu toe scoorde hij in 2010 met ‘Der Himmel Soll Warten’ welke plek 2 bereikte, en waarvoor hij in Duitsland een golden plaat mocht ontvangen. Ook buiten Duitsland scoorde Sido, en wel in Zwitserland en Oostenrijk, wat eigenlijk wel normaal is voor bekende Duitse topacts, maar toch was hij daar tot nu toe iets minder succesvol. Zo is ‘Bilder Im Kopf’ zijn grootste succes tot nu toe in Zwitserland. ‘Bilder Im Kopf’ is afkomstig van zijn verzamelalbum #Beste, welke ook goed verkoopt in de Duitstalige landen. Al met al wordt het tijd dat Sido ook daarbuiten gaat doorbreken en dat zou zo maar kunnen met dit nummer want dit is typisch zo’n nummer dat je een paar keer moet horen, maar dan blijft het ook echt in je hoofd zitten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jutty Ranx – I See You

In Italië bereikt Jutty Ranx deze week toch wel verassend de top 10. Jutty Ranx is een duo bestaande uit Amerikaan Justin Taylor, geboren in Miami en tegenwoordig wonend in Los Angeles, en de Fin Jaakko Manninen. Met hun debuut single ‘I See You’ lijken ze voor een Europese doorbraak te staan. Zo bereiken ze deze week niet alleen de top 10 in Italië maar stijgen zij ook naar nummer 1 in Wit Rusland. Justin Taylor geniet enige bekendheid in L.A. en omstreken maar heeft verder nog niet voor veel ophef gezorgd in hitparadeland. Jaakko Mannninen daarentegen is heel wat bekender als de grote animator achter de Finse band Beats And Styles. Deze band maakte in totaal 6 albums in de periode 2003-2009 en10 van hun singles bereikten de hitlijst in Finland, waarvan ‘Dynamite’ uit 2003 de meest succesvolle was met een nummer 2 notering. Buiten Finland scoorde deze band in Duitsland, Zweden en Oostenrijk, maar dan vooral in de lagere regionen.
Met Jutty Ranx lijkt het succes al gelijk overtroffen te gaan worden, want ook in Frankrijk, Polen en Macedonië komt ‘I See You’ inmiddels in de hitlijsten voor, terwijl ook de Zwitserse radio het nummer heeft opgepikt getuige de notering in de nationale Airplay lijst. Dit lijkt al met al niet zo schokkend maar de combinatie van landen is interessant omdat er hitparade technisch weinig verband is tussen deze landen. Dit is vaak een indicatie voor een grote aanstaande internationale hit, en het nummer leent zich ook wel als voorjaarshit. Jutty Ranx is binnenkort in Italië om hun single te promoten terwijl zij ook worden genoemd worden act op de verschillende zomerfestivals in Zuid-Europa voor dit jaar. ‘I See You’ is een nummer om in de gaten te houden voor op de middellange termijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

View on the USA

Macklemore & Ryan Lewis blijven de lijst stevig aanvoeren. ‘Thrift Shop’ voert de Hot 100 inmiddels al weer 3 weken aan. Meer en meer lijkt ‘Scream & Shout’ de grote uitdager te worden voor de eerste plaats want Will.I.Am en Britney bereiken de top 3 en zetten gestaag hun opmars voort. 2 binnenkomers dit maal in de top 10: Pink en Calvin Harris. Pink scoort met ‘Try’ alweer haar 13e top 10 hit, terwijl Calvin Harris als solo artiest voor het eerst de top 10 van de Hot 100 bereikt. Wel stond hij eerder als featuring artist samen met Rihanna op 1 met ‘We Found Love’.
Maroon 5 lijkt met ‘Daylight’ op weg naar de top 10. Zij stijgen deze week van 17 naar 14, en de vooruitzichten zijn gunstig. Inmiddels zijn Justin Timberlake en Jay Z nog steeds outsiders voor een terugkeer in de top 10. ‘Suit & Tie’ blijft zitten op 13, maar de aandacht voor het nummer op de radio neemt nog steeds toe, en ook op 12 hoopt Alicia Keys dat haar ‘Girl On Fire’ alsnog de sprong naar de top 10 kan maken. Toen ziet dat er voor haar wat moeilijker uit want het nummer staat inmiddels al weer 22 weken genoteerd. De Hot Shot Debut is deze week voor The Lonely Island die met ‘Yolo’ op 60 binnen komen.

View on the UK

De overheersing van de Bingo Players is na 2 weken voorbij nu ‘Get Up’ is gezakt naar 3. Net zoals binnenkort in vele andere landen bereiken Macklemore & Ryan Lewis bij de Britten de top van de hitlijst. ‘Thrift Shop’ stijgt deze week naar de 1e plaats en volgt daarmee landen als Australië en de Verenigde Staten. Disclosure is de snelste stijger in de lijst. Samen met AlunaGeorge stijgt ‘White Noise’ van 28 naar 2, maar hoger dan deze 2e plek zit er waarschijnlijk niet in. Fall Out Boy scoort in Groot Brittannië de hoogste nieuwe in de lijst, binnen op 5, en daarmee hun 4e top 10 hit, terwijl Dizzie Rascal voor de 10e keer de top 10 bereikt.
Little Mix haalt de top 10 net niet. Zij stranden deze week met ‘Change Your Life’ op 12 (van 31). Misschien volgende week, en dan mogen we ook Avicii samen met Nicky Romero verwachten. ‘I Could Be the One’ is dan een kandidaat om heel hoog binnen te komen, misschien wel op 1.

Blik op de Internationale Hitlijsten

Velen zijn al op wintersport of gaan binnenkort en dus is het interessant om te zien wat momenteel de hits in de skigebieden zijn. In de blik daarom speciale aandacht voor de hitlijsten van Oostenrijk en Zwitserland. Wat aan deze lijsten opvalt is dat deze grote gelijkenis vertonen met de lijst van Duitsland. Dat is altijd al zo geweest, en is deze week niet anders. In deze lijsten komt DJ Antoine deze week binnen met meerdere nummers waarbij ‘The Sky Is The Limit’ en ‘Bella Vita’ top 10’s bereiken in hun eerste week.
In België zien we de comeback van Milk Inc., in Nederland vooral bekend van ‘Walk On Water’, een nummer 3 hit uit 2000, terwijl daar Tom Odell ook de top 10 bereikt, net zoals bij ons in de Mega Top 50. De Bingo Players zakken danwel in Engeland, maar zij komen op 7 binnen in Australië. De zegetocht van deze Nederlandse act in de internationale lijsten zet zich verder door, zo ook de opmars van Sido, alsmede de verschijning van Jutta Ranx in de top 10 van Italië.
Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts
Ster advertentie
Ster advertentie