Nieuws
NTR

25-jarige zanger Shervin Hajipour maakte het lijflied van de Iraanse protestbeweging

foto: Shervin Hajipour
  1. Nieuwschevron right
  2. 25-jarige zanger Shervin Hajipour maakte het lijflied van de Iraanse protestbeweging

‘Baraye’, het nummer van Iraanse zanger Shervin Hajipour, is met miljoenen views in korte tijd de hele wereld rondgegaan en hét protestlied van de Iraanse gemeenschap geworden. 3FM-dj Vera Siemons sprak met journalist Mina Etemad over het belang en de gevolgen van het nummer.

Mina Etemad schreef eerder al een artikel voor de Volkskrant over Shervin Hajipour: de jonge Iranees die werd opgepakt vanwege zijn protestlied ‘Baraye’. In de uitzending bij Vera On Track afgelopen zaterdag vertelde ze 3FM-dj Vera Siemons meer over de invloed van ‘Baraye’ en waarom het zo belangrijk is.

De wens op een normaal leven

De Iraanse zanger Shervin Hajipour bracht naar aanleiding van de dood van Mahsa Ahmini, een jonge Iraanse vrouw die weigerde een hoofddoek te dragen en hiervoor gearresteerd werd, wat uiteindelijk leidde tot haar overlijden, het nummer ‘Baraye’ uit. De dood van Mahsa Ahmini leidde tot veel protesten in Iran, maar ook de rest van de wereld. Ook op Twitter uiten mensen hun woede, verdriet en frustratie onder de hashtag #baraye. Het nummer van Shervin is samengesteld uit tweets onder deze hashtag. 'Baraye' betekent ‘voor’ of ‘vanwege’. De tweets vertellen dan ook waarom mensen protesteren, zo vertelt Mina: “Bijvoorbeeld de wens op een normaal leven, de wens om je geliefdes hand te pakken op straat, dat is verboden in Iran. Hij noemt al die kleine dingen die mensen zelf hebben geschreven”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nummer van het volk

Het nummer roept dan ook veel emotie op binnen de Iraanse gemeenschap, zo vertelt Mina: “Ik moest zelf de eerste keer dat ik het nummer hoorde ook huilen en nog steeds moet ik af en toe huilen als ik er naar luister. Het heeft iets heel verdrietigs, iets heel ontroerends en het is heel herkenbaar voor iedereen, zowel binnen Iran als buiten Iran”. Zo werd het het nummer van het volk: “We weten allemaal hoe het is om die dingen niet te hebben. En om te wensen dat je ze wel hebt”.

Het belang van objectief, onafhankelijk nieuws en kunstenaars om zich vrij uit te drukken is belangrijk, maar helaas niet altijd zonder risico's. Ook hier vertelt Mina over tijdens het gesprek met Vera. Benieuwd naar het hele interview? Bekijk dan hier het gehele fragment.

Vera On Track

Vera Siemons presenteert elke zaterdag- en zondagavond het programma Vera On Track op NPO 3FM, van 19:00​​​ uur tot 22:00​ uur. Luister voor de beste nieuwe muziek, het laatste festivalnieuws en interviews die je een kijkje achter de schermen geven van je favoriete festivals en artiesten.

Ster advertentie
Ster advertentie