Muzieknieuws
NTR

WIES reageert op uitspraak van Mark Rutte met nieuwe single “Bandje”

foto: Jessie Kampfoto: Jessie Kamp
  1. Nieuwschevron right
  2. WIES reageert op uitspraak van Mark Rutte met nieuwe single “Bandje”

Aanstaande vrijdag komt WIES met een nieuwe single "Bandje", een nummer dat de band op Noorderslag 2022 op een bijzondere manier debuteerde: met quotes van niemand minder dan Mark Rutte. In Vera On Track legt WIES-frontvrouw Jeanne uit waarom ze zo aansloeg op de woorden van de premier over muziek in coronatijden: "Het voelt alsof er niet echt waarde aan wordt gehecht."

Op Noorderslag, anderhalve week geleden, speelde WIES een nieuw liedje. Dat is misschien niet zo verrassend, maar het intro van dat liedje was dat wel. Terwijl de muziek aanzwelt, hoor je een montage van verschillende quotes van Mark Rutte uit coronapersconferenties:

“Dit is ook een ongelooflijk grote teleurstelling voor de sectoren die nog niet open gaan. (…) De culturele sector. (…) Maar je kunt dus wel gewoon oefenen met je bandje.”

WIES reageert op Rutte's 'bandje'-uitspraak

3FM-dj Vera Siemons belde afgelopen weekend met WIES-frontvrouw Jeanne om te vragen waarom juist deze woorden van de premier zo opvallend waren. Jeanne: “Het zijn gewoon dat soort uitspraken (…) die voor een een kunstenaar, in dit geval specifiek een muzikant, het gevoel geven dat je gewoon totaal niet serieus wordt genomen. Er zit heel veel frustratie, want muziek is overal, maar het voelt op dat moment alsof er niet echt waarde aan wordt gehecht.”

Verkleinwoord

Bands en muzikanten doen natuurlijk al twee jaar niet anders dan oefenen, maar optreden en geld verdienen is er nog altijd nauwelijks bij door de geldende maatregelen. Daarnaast is dat woord “bandje”, in de verkleinde vorm, sowieso iets waar muzikanten zich vaak aan ergeren: “Alsof het een baantje is, alsof het iets is wat je er gewoon bij doet voor de lol, alsof het je hobby is. Maar in veel gevallen is het veel meer dan dat.”

Dat is dan ook waar het nieuwe liedje van WIES, met de titel “Bandje”, over gaat: mensen in je omgeving – of in de overheid – die over je werk als muzikant praten alsof het een uit de hand gelopen hobby is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het liedje ontstond al voordat Mark Rutte deze uitspraken deed, maar toen de premier het woord “bandje” zelf letterlijk in de mond nam, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Op Noorderslag speelde WIES het nummer voor het eerst, mét Rutte-quote.

“Het was voor ons wel echt heel leuk om te zien hoe enthousiast erop gereageerd wordt. Het is een liedje waar we nu al een tijdje mee bezig zijn, het gaat ook over hoe er überhaupt wordt gekeken naar een ‘bandje’ en naar de muziek, zeg maar. Hij viel nu ineens zo goed op z’n plek.”

Aanstaande vrijdag komt de nieuwe single “Bandje” van WIES uit. Op Noorderslag speelde WIES het nummer al live, dat kun je in de video hierboven zien. Hieronder vind je een snippet van de studioversie die vrijdag uitkomt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vera On Track

Vera Siemons presenteert elke zaterdag- en zondagavond het programma Vera On Track op NPO 3FM, van 19:00​​​ uur tot 22:00​ uur. Luister voor de beste nieuwe muziek, het laatste festivalnieuws en interviews die je een kijkje achter de schermen geven van je favoriete festivals en artiesten!

Ster advertentie
Ster advertentie