Muzieknieuws

Boekers op SXSW: “Hier vinden wij festivalacts van deze zomer”

  1. Nieuwschevron right
  2. Boekers op SXSW: “Hier vinden wij festivalacts van deze zomer”

3FM-dj’s Herman en Jorien zijn deze week op SXSW in Austin, Texas, een showcasefestival met meer dan 2000 nieuwe acts verspreid over alle denkbare locaties in de stad. Het doel: toffe nieuwe muziek ontdekken voor op de radio! Maar naast mensen uit de media, stikt het in Austin momenteel ook van de boekers. Zij bepalen wat je het komende jaar gaat zien op de festival en in de concertzalen. Jorien sprak met verschillende boekers van MOJO, die acts spotten voor Lowlands, WOO HAH!, Down The Rabbit Hole en ga zo maar door…

SXSW

MOJO organiseert meer dan tweehonderd concerten en festivals per jaar en viert dit jaar z’n 50e verjaardag! Jorien spreekt met boekers Maarten, Jeps en Ide van MOJO, die al jaren SXSW bezoeken. Maarten: “De eerste keer dat ik hier kwam, was ik echt blown away. Ik heb alle beginnersfouten gemaakt: denken dat je zes venues op 1 avond kunt bezoeken en dat je alles kunt zien zonder in de rij te staan. Dat heb ik inmiddels wel afgeleerd, haha.”

Klinkt als een droombaan?

Zeker, maar het is volgens Maarten ook flink doorwerken: “Ik was vanmorgen om half vijf wakker en heb ongeveer 150 mails verstuurd. Het werk in Nederland gaat gewoon door, dus een weekje SXSW is best hard werken. In de loop van de middag gaan we zoveel mogelijk bandjes kijken. Meestal heb ik 10 namen in mijn hoofd die ik écht graag wil zien, maar op SXSW is de programmering altijd onderhevig aan veranderingen. Soms cancellen artiesten, veranderen locaties of kom je niet op tijd van A naar B."

Waar ga je dan heen?

“De hoeveelheid artiesten hier is insane,” zegt Maarten. Op een plek met duizenden artiesten, is het als boeker handig om je te focussen op je favoriete genre, vertelt hij. “Zo doe ik bijvoorbeeld veel urban en mijn collega's focussen zich meer op rock of jazz. Daarnaast zijn we natuurlijk het hele jaar door al op de hoogte van wat er speelt.”

Ik ben vooral geïnteresseerd in de namen die ik nog niet ken. Heel cool dat De La Soul komt optreden, maar daarvoor ben ik hier niet. (Jeps)

Ide vult aan: “Als een act voor het derde jaar op rij op SXSW staat, is het waarschijnlijk niet meer de grote belofte voor de toekomst. Uitzonderingen daargelaten, maar op basis daarvan kun je soms wel vaststellen dat iets niet meer de moeite waard is om te boeken.

Al toffe acts gespot?

“Ik heb wel wat namen ja,” zegt Maarten voorzichtig. “Maar dat is waardevolle bedrijfsinformatie. Als wij achter de schermen nog bezig zijn om een band voor een festival te boeken, kunnen wij onze kaarten nog niet op tafel leggen natuurlijk. Maar ik heb wel een lijstje met dingen die topprioriteit zijn om te zien.”

Grote ontdekkingen

“In 2013 stond ik te kijken naar Macklemore & Ryan Lewis,” vertelt Jeps, “maar ik had van een collega gehoord dat ik zeker even moest blijven kijken bij Twenty One Pilots: twee jongens in een skelettenpak, een best wel rare act waren ze. Maar ik kreeg kippenvel toen ik het zag.” En dan?

Ik heb toen meteen mijn telefoon gepakt en gebeld naar mijn collega’s in Nederland: ‘wat er ook gebeurt, deze act MOETEN wij hebben. (Jeps)

We hebben ze toen geboekt voor de bovenzaal van Paradiso. En nu hebben ze de Ziggo Dome uitverkocht en headlinen ze Lowlands.” De grootste ontdekking van Maarten was Anderson. Paak: “Hij was twee jaar geleden DE grote sensatie hier, hij speelde 11 shows in zes dagen.”

Welke namen moeten we onthouden?

“Lizzo!”, roept Maarten. “Die kennen jullie bij 3FM natuurlijk ook, ze heeft twee keer een Megahit gehad. We hebben haar geboekt voor een show in Amsterdam in juli en we hebben deze week toevallig net een tweede show aangekondigd met haar. Zij heeft alles in zich om een van de sensaties te worden, de sterren staan goed voor haar!” Ide komt met een heel andere tip: “Mijn collega Bas vertelde mij vanmorgen over de band Squid. Dat is een post-punkwave band en schijnt helemaal te gek te zijn."

Rock it!

In 2002 hoorde je vooral gitaren, later werden die weggedrukt door hiphop máár ze zijn terug. “Hiphop en urban zijn nu leading. Maar ik heb het gevoel dat rock sinds vorig jaar echt aan het terugkomen is. Dit jaar zie je dat ook echt op SXSW: er zijn veel spannende dingen op rockgebied! Harde gitaren zijn echt aan het terugkomen, zegt Jeps.

Niets missen?

Abonneer je op de podcast 'Herman & Jorien vanaf SXSW' én de Spotify playlist. Dan blijf je op de hoogte van alle muzikale ontdekkingen vanuit Austin, Texas. Abonneren kan via:

>> iTunes: Herman & Jorien vanaf SXSW
>> Google Podcast: Herman & Jorien vanaf SXSW
>> Spotify: SXSW '19 3FM

Ster advertentie
Ster advertentie