Mega Top 30 (AVROTROS)

Last Shadow Puppets net niet op #1 in albumlijst

  1. Nieuwschevron right
  2. Last Shadow Puppets net niet op #1 in albumlijst

Nog net weet Lil Kleine zich met WOP! te handhaven aan de kop van de Album Top 100. The Last Shadow Puppets redden het net niet, maar scoren wel hun grootste notering.

The Last Shadow Puppets is geboren in 2005 uit een vriendschap tussen Alex Turner en Miles Kane. Little Flames, de band waar Kane toen nog deel van uitmaakte, verzorgde het voorprogramma tijdens de Britse tournee van Arctic Monkeys, de band waar Turner zanger van is. De vriendschap leidde tot het samen schrijven van nummers, die deels belandden op My Favourite Worst Nightmare, het tweede album van Arctic Monkeys uit 2007. Inmiddels had Miles Kane zijn eigen band geformeerd: The Rascals.
Daarnaast begonnen de twee aan een nieuw project, The Last Shadow Puppets en kwamen in 2008 met het album The Age Of The Understatement, dat bij ons de twaalfde plaats bereikte, maar in eigen land de eerste. Dat succes heeft hen volledig overrompeld. Ook na het album werden ze nog vaak gevraagd naar een opvolger. Miles Kane stopte in 2009 met The Rascals en bracht met hulp van Turner twee soloalbums uit.

Vijf procent

Die opvolger van The Age Of The Understatement heeft acht jaar op zich laten wachten. Vorig jaar zomer verkaste Kane naar Los Angeles, waar Turner al geruime tijd woont. Nadat ze de juiste nummers hadden geschreven, namen ze in oktober in drie weken Everything You’ve Come To Expect op. Bij ons komt het album binnen op de tweede plek, slechts vijf procent verwijderd van de eerste plaats. Het succes wordt alleen maar groter dus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorzichtig debuut Lukas Graham

Met ‘7 Years’ scoort de Deense groep Lukas Graham op dit moment een enorme wereldhit. Het nummer is één van de twaalf tracks van het album Lukas Graham (Blue Album), dat in eigen land negentien(!) weken op #1 stond. Daar was het al hun tweede #1-album; debuutalbum Lukas Graham, stond ‘slechts’ vijftien weken bovenaan de Deense albumlijst… In de Album Top 100 beginnen de Denen voorzichting op een 23e positie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere binnenkomers

#8 Moderat: III

Naast Michiel Veenstra (zie onder #49), is er nog een 3FM-dj die heel blij is met een notering in de albumlijst, in dit geval III van de Duitse groep Moderat. Die dj is Roosmarijn Reijmer van ‘3Voor12’, iedere werkavond van 9 tot 12 uur. Voor Moderat, op 29 maart in Tivoli, Utrecht, wilde Roosmarijn wel één keer haar programma laten schieten. II haalde in 2013 nog de 34e plaats, III doet het met een 8e plaats stukken beter. Zou Roosmarijn daar achter zitten?

#9 Charles Bradley: Changes

De afgelopen week deed de 67-jarige Charles Bradley, met de bijnaam ‘the screaming eagle of soul’, samen met His Extraordinaires, Nederland aan met concerten in Utrecht (3 april) en Amsterdam (6 april). Tussendoor (5 april), ging Bradley bij RTL Late Night langs om zijn single ‘Changes’, een cover van Black Sabbath, te zingen, het titelnummer van zijn gelijknamige, derde album.
Nadat de 14-jarige Bradley in 1962 James Brown had zien optreden in de New Yorkse Apollo, oefende hij de mime en zangstijl van Brown net zolang totdat hij deze onder de knie had. Het zou echter tot 2002 duren, eer de voormalige kok en klusjesman Bradley, het geleerde echt in praktijk kon brengen. Het was Gabriel Roth, één van de oprichters van het Daptone Label, die hem ontdekte en in contact bracht met producer Thomas Brenneck, waarmee hij zijn albums opnam.

#13 Pet Shop Boys: Super

In de afgelopen dertig jaar scoorden de Pet Shop Boys zo’n 30 noteringen, waaronder 8 top 10-hits. De grootste successen lagen tussen 1986 (‘West End Girls, #4) en 1993 (‘Go West’, #5). Voor de albums lag de piek in 1987 met Actually (#5), dat vier hits opleverde, waarvan ‘What Have I Done To Deserve This?’ with Dusty Springfield, zelfs hun grootste hit opleverde: #2 in 1987. Hits scoren Neil Tennant en Chris Lowe al lang niet meer dus. Drie jaar geleden tikte hun album Electric even de 15e plaats aan. Super, hun dertiende album en een eerbetoon aan de clubscene in de vroege jaren negentig.

#36 Gareth Emery: 100 Reasons To Live

In 2012 scoorde de Brit Gareth Emery een radiohitje met ‘Concrete Angel’, dat hij zong met zijn landgenote Christina Novelli. Voordat de in Southampton geboren Gareth Thomas Rhys Emery zich bezig ging houden met elektronische muziek, speelde hij gitaar in een punkband. Hij studeerde af in politiek en klassieke piano. Op zijn 26e verhuisde Emery naar Manchester, waar hij zijn eigen studio heeft, een club runt en een platenlabel, beide Garuda geheten. 100 Reasons To Live is zijn derde album.

#49 Weezer: Weezer (The White Album)

Als één persoon blij is met Weezer (The White Album), het eerste album van Weezer in vijf jaar, dan is het 3FM dj Michiel Veenstra wel. Veenstra Veenstra is al vanaf het eerste uur van de groep, Valentijnsdag 1992, fan van de muziek van Rivers Cuomo en zijn drie vrienden. Drie later scoorde de groep hun eerste hit bij ons met ‘Buddy Holly’ (#27) en in 2001 hun laatste met ‘Hash Pipe’ (#74). Op Met Michiel geeft Michiel aan dat het met Weezer (The White Album) twee kanten op kon: ‘succes of complete flop. Ik wist het echt niet’.
Na Weezer (The Blue Album) (#48 in 1995), bracht Weezer nog drie twee albums uit met een kleur in de titel: Weezer (The Green Album) in 2001 en Weezer (The Red Album) in 2008. De laatste twee kregen bij ons geen notering, wat Weezer (The White Album) weer wel lukt. Het is inmiddels het negende studioalbum van de groep.

#52 Michelle David: The Gospel Sessions Vol. 2

Het album The Gospel Sessions Vol. 1 van Michelle David, Onno Smit en Paul Willemsen bleef in oktober steken op de 99e plaats. Nu Michelle David het in haar eentje doet, lacht het succes haar toe, want The Gospel Sessions Vol. 2 start 47 plaatsen hoger! Michelle Teri Robin Douthit, geboren in 1966 in Winston-Salem, verhuisde in 1994 naar Nederland. sinds 2002 maakt ze deel uit van Big, Black & Beautiful. Naast zingen, verzorgt Michelle programma’s voor SALTO Omroep Amsterdam.

#66 EZG: Weekend Overtreder

Zestien tracks staan er op Weekend Overtreder, het debuutalbum van rapper EZG. Op vier van de tracks doet Stijn Kosterman, alias rapper en labelbaas Steen mee. EZG is de in Vlissingen geboren rapper Giuliano Parinussa. In 2014 werd hij kampioen bij de =Punchoutbattles.

#71 Babymetal: Metal Resistance

Babymetal is een afsplitsing van de Japanse groep Sakura Gakuin, waarvan de leden door een talentenbureau bij elkaar zijn gezocht. De leden van Sakura Gakuin wisselen telkens. Met een naam als Babymetal, zou je verwachten te maken te hebben met een metalband. Maar dan kom je bedrogen uit, want Su-metal (= Suzuka Nakamoto), Yuimetal (= Yui Mizuno) en Moametal (=Moa Kikuchi), brengen een mix van populaire muziek en metal. Een klein jaar geleden, in juni 2015, stond het debuutalbum Babymetal een weekje op de 90e plaats.

#92 Black Stone Cherry: Kentucky

Precies tien jaar geleden, in 2006, verscheen Black Stone Cherry, het debuutalbum van de gelijknamige Amerikaanse rockband. De vier leden hadden het album opgenomen in de Barrick Recording Studio in Glasgow in de staat Kentucky. Met dat album, waarvan meer dan 100.000 stuks zijn verkocht, begon het succes. Voor het nieuwe album togen ze terug naar diezelfde studio en namen met dezelfde producer, David Barrick, een nieuw album op. Die opnamen riepen een gevoel op van ‘terug naar de roots’, waardoor het album de naam kreeg van de staat: Kentucky.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie