Mega Top 30 (AVROTROS)

2017: het Mega Top 50-jaar van Ed en Luis

  1. Nieuwschevron right
  2. 2017: het Mega Top 50-jaar van Ed en Luis

De hit van het jaar is ui-ter-aard 'Shape Of You' van Ed Sheeran. Op de voet gevolgd door Luis Fonsi & Daddy Yankee en hun 'Despacito'. Beide tracks bezetten dan ook niet voor niks de eerste twee plekken in het Mega Top 50 jaaroverzicht.

ED SHEERAN - 'SHAPE OF YOU'

Al op 14 januari liet Ed de Mega Top 50 op z’n grondvesten schudden, toen 'Shape Of You' op 1 binnenkwam. Het is de enige plaat die dat wist te presteren dit jaar. Bovendien vestigde 'Shape Of You' op 29 april een record door maar liefst zestien weken lang op 1 te staan. Sheeran verbeterde daarmee het oude record van Jody Bernal uit 2000, met 'Que Si, Que No', met één weekje. Opvallend genoeg werd het record van 'Shape Of You' zestien weken later al geëvenaard door 'Despacito'…

'Shape Of You' stond bijna het hele jaar genoteerd: op 14 januari kwam de track binnen en pas op 16 december verdween het nummer uit de lijst. Met die 48 weken Mega Top 50 is 'Shape Of You' één van de langst genoteerde tracks ooit. Slechts drie platen stonden ooit langer genoteerd in de Mega Top 50: 'Happy' van Pharrell hield het in 2013/2014 55 weken vol, de 'Kabouterdans' van Kabouter Plop (jawel) stond er in 2000/2001/2002 54 weken in en 'Somebody That I Used To Know' van Gotye en Kimbra kwam in 2011/2012 tot 52 weken.

Die 48 weken van 'Shape Of You' vestigt echter tóch een lengterecord: nog nooit stond een track zo lang in de Mega Top 50 genoteerd binnen één kalenderjaar. Recordhouder tot nu toe was de 'Kabouterdans', die in 2001 47 weken genoteerd stond bij de bovenste vijftig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

LUIS FONSI & DADDY YANKEE - 'DESPACITO'

In elk ander jaar was 'Despacito' de hit van het jaar geworden, maar 2017 was geen gewoon jaar… Maar liefst zestien weken lang ging de single aan de leiding in de Mega Top 50. Geen enkele andere plaat heeft ooit langer op 1 gestaan. Maarrrrrr…. Vlak daarvoor was dat recordaantal van zestien weken op 1 ook al bereikt door 'Shape Of You'. Ed Sheeran bleek dus baas boven baas te zijn, waardoor Luis Fonsi en Daddy Yankee genoegen moeten nemen met een tweede plaats in het jaaroverzicht.

Het enige waarmee 'Despacito' 'Shape Of You' wist af te troeven is het aantal weken in de top 10. 'Despacito' stond twintig weken lang bij de elite genoteerd, 'Shape Of You' hield het een weekje minder lang vol bij de bovenste tien.

'Despacito' heeft zijn hoge notering met name te danken aan de remix waarop ook Justin Bieber meezingt. Daardoor wist de track zijn koppositie nog eens extra lang vol te houden. Dat gebeurde dit jaar met maar liefst drie nummer één hits: ook van 'Mi Gente' van J. Balvin & Willy William en van 'Perfect' van Ed Sheeran verscheen na een tijdje een remix. In beide gevallen kwam Beyoncé de gelederen versterken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie