Mega Top 30 (AVROTROS)

De Top 3 van 19-3-1993: Weer #1-hit 2 Unlimited

  1. Nieuwschevron right
  2. De Top 3 van 19-3-1993: Weer #1-hit 2 Unlimited

Elke zaterdag blikken we terug naar de Top 3 van een Mega Top 50 uit het verleden. Met vandaag: de lijst van 19 maart 1993.

Verzekeraar Centraal Beheer zorgde er in een tv-commercial voor dat de Nederlandse reggaegroep Roots Syndicate met 'Mockin' Bird Hill' een vrolijke nummer 1-hit scoorde in 1993. De melodie is echter al honderd jaar oud! Het Zweedse walsje 'Livet i Finnskogarna', dat in 1915 voor het eerst op de plaat werd gezet, werd in 1950 in Amerika omgevormd tot 'Mockin' Bird Hill'. Zangeres Patti Page bereikte er plaats 2 mee in de Billboard hitlijst. Het was echter de skaversie van de groep The Migil Five uit 1964 die model stond voor de hit waarmee Roots Syndicate decennia later Nederland veroverde.

Vrolijke én trieste hit

'Open Sesame' is een vrolijke hit met een triest verhaal. Het is een van de eerste songs die de Zweedse producer Dennis Pop tot een groot succes wist te brengen. Samen met zijn partner Max Martin scoorde hij hit na hit, maar zijn leven was maar kort: op 35-jarige leeftijd stierf Pop aan maagkanker. Max Martin is tot op de dag van vandaag de populairste producer ter wereld. Ook het leven van zangeres Leila Khalifi liep niet over rozen. Ondanks dat ze een paar Eurodisco-hits had gescoord en de best verkopende zangeres van Europa was verdween ze al snel in de anonimiteit. Ze scheepte zichzelf op met een belastingschuld en leidde eind jaren '90 een dakloos en zwervend bestaan in de straten van Stockholm.

Tweede nummer 1-hit 2 Unlimited

Ray Slijngaard en Anita Dels zongen in 1993 'No Limit' tot een onverwoestbare wereldhit. Van de single werden zo'n drie miljoen exemplaren verkocht en het was de bestverkochte track in Europa dat jaar. Zoals altijd had Ray een beetje pech, want als een 2 Unlimited-single in Engeland werd uitgebracht werden daar de raps van Ray uitgeknipt. Ook in Engeland kwam 'No Limit' op 1 terecht, maar de enige bijdrage die Ray daaraan had was het woordje 'Techno!' dat niet verwijderd was. Na vijftien achtereenvolgende top 10-hits in de Mega Top 50 ging het duo in 1996 uit elkaar. In 2010 volgde echter een comeback als Ray & Anita, met opnieuw een top 10-hit. Sinds 2012 treedt het tweetal onder de oude naam weer af en toe op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie