Mega Top 30 (AVROTROS)
AVROTROS

Gwen Stefani in linkerrijtje Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Gwen Stefani in linkerrijtje Album Top 100

WOP! van Lil’ Kleine blijf nog net het meest verkochte en vooral gestreamde album, nu voor de vijfde week. Gwen Stefani komt na een writers block met haar derde album binnen in de lijst.

Vorige week voorkwam Lil’ Kleine op het laatste moment dat André Hazes Jr. met zijn album Leef de eerste plaats zou pakken. Deze week deed Jr. opnieuw een aanval, die Kleine maar ternauwernood kon afslaan. Het verschil tussen beide albums is nog geen 2,5%, dus Leef komt al dichterbij en pakt wellicht de eerste plaats. Deze week is dat nog niet het geval en dus staat WOP! van Lil’ Kleine voor de vijfde week bovenaan de Album Top 100.

Gwen Stefani nipt in linkerrijtje

Twee jaar geleden, in 2014, scoorde Gwen Stefani, zangeres van No Doubt, een hit met ‘Baby Don’t Lie’. Het nummer was de voorloper van haar derde album dat eind 2014 zou verschijnen. Maar een writer’s block gooide roet in het eten en Stefani blies het project af.
Na haar scheiding in augustus 2015 van gitarist/zanger Gavin Rossdale van Bush, begon ze opnieuw aan het album. Geïnspireerd door de scheiding en een nieuwe relatie, schreef ze met onder andere Greg Kurstin in een paar maanden de nummers van This Is What The Truth Feels Like, waarvan ze zegt dat het haar breakup plaat is. 25 van Adele was ook een breakup plaat en we weten wat voor een succes ze daar mee had. Gwen Stefani begint in elk geval voorzichtig op 49.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere nieuwkomers

#5 Iggy Pop: Post Pop Depression

Ondanks de titel, Post Pop Depression, is het zeventiende studioalbum van James Newell Osterberg Jr., ofwel Iggy Pop, alles behalve depri te noemen. Dat is misschien welt te danken aan de samenwerking met Josh Homme van Queen Of The Stone Age. In januari 2015 stuurde Pop een sms-je naar Homme met de vraag of hij met hem nummers wilde schrijven. Daarop stuurden de twee elkaar met regelmaat teksten, die ze na enige tijd uitwerkten tot nummers.
De opnamen van Post Pop Depression, volgens Pop zijn allerlaatste album, vonden plaats tussen 12 januari en 9 maart 2015 op de Rancho de la Luna in Joshua Tree en de Pink Duck Studios in Burbank. Op 10 mei komen Iggy Pop (dan 69 jaar!) en Josh Homme voor een concert naar de Heineken Music Hall in Amsterdam samen met gitarist Dean Fertita (Dead Weather) en drummer Matt Helders (Arctic Monkeys), die ook aan het album meewerkten.

#9 Cuby + Blizzards: Alles Uit Grolloo

Harry ‘Cuby’ Muskee overleed vijf jaar geleden, op 26 september 2011 op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. 2016 is het 75e geboortejaar van Muskee. Tijdens zijn leven kreeg hij een Edison voor het album Desolution en een Gouden Harp voor zijn hele oeuvre. Dat album en nog 27 andere albums, waaronder bijzondere opnames etc. plus een DVD, vormen de box Alles Uit Grolloo, dat ter gelegenheid van zijn 75-jarige geboortejaar is uitgebracht.

#12 Underworld: Barbara Barbara, We Face A Shining Future

Ondanks het ontbreken van hitsingles, de laatste notering was ‘Two Months Off’ (#54 in 2002), komt het Britse Underworld hoog binnen met het negende studioalbum Barbara Barbara, We Face A Shining Future, Het album is na A Hundred Days Off (#9 in 2002), zelfs het best genoteerde album dat Karl Hyde en Rick Smith maakten. De titel, Barbara Barbara, We Face A Shining Future, is ontleend aan de uitspraak die de vader van Smith deed, kort voor zijn overlijden. Barbara, de moeder van Rick, was bang om verder te leven zonder haar man.

#26 Hooverphonic: In Wonderland

“Het is heel simpel, als er geen klik meer is, gaat het niet meer”, zei Noémie Wolfs in maart 2015, toen ze in goed overleg na vijf jaar de Belgische groep Hooverphonic verliet. In tegenstelling tot andere keren, Wolfs was al de vijfde zangeres bij de groep, besloten Alex Callier en Raymond Geerts, die de harde kern vormen van Hooverphonic, dit keer niet te kiezen voor één stem, maar voor meerdere, van zowel mannen als vrouwen. Op In Wonderland hoor je onder andere Tjeerd Bomhof en Lucky Fonz III (uit Nederland), Neil Thomas, Felix Howard en Janie Price (uit Groot-Brittannië) en Emilie Satt en Christa Jéròme (uit Frankrijk). Allen schreven mee aan de nummers die opgenomen werden op diverse plekken, zoals een huiskamer in Londen, een Noors eiland en een stadje nabij Milaan. De fans omarmen dit initiatief met open armen, want In Wonderland komt binnen op #26. Niet eerder stond een album van Hooverphonic zo hoog.

#41 Will Knox: The River Ink

Op zijn Facebook-pagina meldt de Britse singer-songwriter Will Knox trots dat The River Ink, zijn tweede album, drie plaatsen hoger staat dan Made In The A.M. van One Direction! Grapje natuurlijk, want One Direction staat al negentien weken genoteerd met een derde plaats als hoogste notering. Knox, afkomstig uit Londen, weet dat hij zelf nooit zo hoog zal komen. Knox is geen onbekende in ons land, want hij schreef nummers met de leden van Make Believe en Sandra van Nieuwland. Voor 7 Layers, het album van Dotan, schreef Knox vier nummers, waaronder ‘Let The River In’ en ‘Hungry’.

#46 Dr. Hook: Collected

Tussen 1972 en 1982 scoorde de Amerikaanse groep Dr. Hook negen hits, waaronder vier top 10-noteringen. De grootste was ‘Baby Makes Her Blue Jeans Talk’, #2 in 1982, tevens hun laatste notering. Drie jaar later stopte de groep er mee, zanger Ray Sawyer was toen al twee jaar bezig met zijn solocarrière. De 3cd-box Collected met 67 nummers, waaronder bijzondere opnames, is inmiddels het vierde verzamelalbum van Dr. Hook dat bij ons een notering krijgt.

#59 Damien Jurado: Visions Of Us On The Land

Met Visions Of Us On The Land sluit de Canadese zanger Damien Jurado een hoofdstuk af dat drie albums beslaat. De trilogie begon in 2012 met Maraqopa, dat bij ons geen notering kreeg. Twee jaar later volgde Brothers And Sisters Of The Eternal Son, dat tot #74 kwam. Visions Of Us On The Land scoort het beste van alle drie, want het komt binnen op de 59e plaats.

#62 Richmond Fontaine: You Can’t Go Back If There’s Nothing To Go Back To

De Amerikaanse countryband Richmond Fontaine, gestart in 1994 in Portland Meadows, heeft iets met lange titels. Hun vorige album dat bij ons een notering kreeg, was ook al zo lang: We Used To Think The Freeway Sounded Like A River (#78 in 2009). Dat lijkt langer dan hun huidige, tiende studioalbum, maar is het niet. Sterker, beide titels hebben precies 40 tekens!

#83 Anneke van Giersbergen & Árstíder: Verloren Verleden

Anneke van Giersbergen kennen we als voormalig zangeres van de metalband The Gathering, van het project Agua de Annique en onder haar eigen naam. Hoewel de titel Verloren Verleden anders doet vermoeden, is het geen Nederlandstalig album. Het enige Nederlandstalige nummer dat er op staat is ‘Het Dorp’, bekend geworden in de uitvoering van Wim Sonneveld. Op het album zingt ze eigentijdse bewerkingen van klassieke aria’s in de Duitse, Engelse en IJslandse taal, waarbij ze begeleidt wordt door de IJslandse band Árstíder, met wie ze ook op tournee is.

#86 Soundtrack / Hans Zimmer and Junkie XL: Batman v Superman – Dawn Of Justice

Eigenlijk wilde de Duitse componist Hans Zimmer na de Batman-trilogie geen muziek meer componeren voor Batman-filmprojecten. Maar toen Zimmer het script las van Batman v Superman – Dawn Of Justice, kon hij het toch niet laten. Samen met onze eigen Tom Holkenborg, ofwel Junkie XL, schreef hij de muziek voor de sf-film, waarin superheld Batman in een strijd verwikkeld raakt met een andere superheld Superman. De filmmuziek werd opgenomen in The Eastwood Scoring Stage in Burbark, Californië.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie