Mega Top 30 (AVROTROS)

Lil' Kleine met gouden status op #1 in albumlijst

  1. Nieuwschevron right
  2. Lil' Kleine met gouden status op #1 in albumlijst

WOP! van Lil' Kleine blijft op #1 in de Album Top 100. De rapper kreeg afgelopen week de gouden plaat voor zijn debuutalbum.

WOP! van Lil’ Kleine blijf dus het meest verkochte en vooral gestreamde album. Overigens raakt Kleine zijn #1-positie volgende week wél kwijt, maar dan aan Anouk. Haar tiende studioalbum, Queen For A Day, ligt sinds vrijdag in de (digitale) schappen.

goud

Dat zal Kleine waarschijnlijk een zorg zijn, want al na drie weken heeft WOP! de goudstatus bereikt, en dan bedoelen we niet de track ‘Goud’! Van het album zijn meer dan 20.000 stuks verkocht, waarvan het merendeel streams. Alle elf tracks samen meer dan 20 miljoen, dus 1000 streams tellen voor 1 download. Ook staatssecretaris Martin van Rijn, die te horen is in het nummer ‘[Skit] Drank & Drugs In De Tweede Kamer’, ontving afgelopen donderdag, uit handen van Kleine, een gouden exemplaar van WOP!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#2 Daniel Lohues: Aosem

Als de Album Top 100 op maandag was samengesteld, had Daniel Lohues zijn tweede #1-album kunnen bijschrijven. Op basis van de weekendverkopen stond Aosem op de eerste plaats van de voorlopige albumlijst. Maar vier dagen later blijkt WOP! van Lil’ Kleine toch meer te verkopen, vooral dankzij streams en moet Lohues genoegen nemen met een tweede plek, waarmee hij zijn zesde top 10-notering scoort. D redde het in 2014 wel tot de eerste plaats.
2015 was voor Daniel Lohues een jaartje van niets doen. Na zo’n tien jaar te hebben getourd wilde hij even op adem komen. Tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten van Amerika ontstond dan ook de titel Aosem, dat in het Drents staat voor op adem komen. Aosem is het negende soloalbum van Lohues. De nummers die hij tijdens het rustjaar schreef, nam hij in december 2016 op.

#10 Michael Jackson: Off The Wall – Deluxe Edition

Aanstaande dinsdag, 8 maart, zendt RTL 8 de documentaire ‘Michael Jackson’s Journey From Motown To Off The Wall’ uit. De documentaire, gemaakt door regisseur Spike Lee, geeft een beeld van de beginjaren van Michael Jackson. Aanleiding voor deze documentaire is de re-release van het album Off The Wall (#8 in 1979), het eerste Jackson-album dat Quincy Jones produceerde, in een deluxe edition.
Het is inmiddels de vierde keer dat Off The Wall wordt uitgebracht. Na de elpee uit 1979, verscheen er in 2001 een ‘special edition’. In 2005 werd het album gekoppeld aan Thriller en in 2008 aan Invincible. Al deze drie edities kregen echter geen notering.

#13 Clouseau: Clouseau Danst

De broers Kris en Koen Wauters, die de vaste kern vormen van de Belgische groep Clouseau, vinden het zuur dat een Nederlandse comeback uitbleef. In de jaren ’90 scoorde de groep zeven top 10-hits, waaronder de #1-hit ‘Passie’ in 1995. Maar in Nederland wilde de platenmaatschappij dat Clouseau de band bleef van zoet gevoosde liedjes, terwijl ze zich in eigen lang verder ontwikkelden en al tien keer het Sportpaleis in Antwerpen uitverkochten.
Clouseau Danst, het twaalfde Nederlandstalige album van de twee broers met bijna alleen nog maar ‘happy muziek’, moet daar alsnog verandering in aanbrengen. Gezien de notering, een dertiende plaats, zijn de Nederlandse fans blij met het album. Het is de hoogste notering in twintig jaar; Adrenaline kwam in 1996 tot de achtste plek. En behalve een nieuw album, is er nog meer goed nieuws voor de fans, want op 16 september staat Clouseau in Tivoli in Utrecht.

#15 Macklemore & Ryan Lewis: This Unruly Mess I’ve Made

The Heist, het vorige album van het Amerikaans hiphop duo Macklemore & Ryan Lewis (#18 bij ons in 2013) was wereldwijd een succes. This Unruly Mess I’ve Made, waaraan onder andere Ed Sheeran en Leon Bridges meewerkten, moet dit evenaren en overtreft het misschien wel. Op 10 april gaat het duo een feestje bouwen in de Ziggo Dome in Amsterdam.

#19 The 1975: I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It

And the winner is … The 1975! Daar waar het gaat om de (langst) opvallende albumtitel van de week. The 1975 is een rockkwartet uit Manchester. Het nummer ‘Chocolate’ ken je vast nog wel, want sinds maart 2013 is het ruim 130 keer te horen geweest op 3FM. ‘Love Me’ (inmiddels 90 draaibeurten), gaat daar nog wel aan voorbij, want het was twee weken geleden de 3FM Megahit. Het nummer is afkomstig van hun tweede album, die met die lange titel. Op 1 april komt the 1975 naar de Heineken Music Hall in Amsterdam en dat is geen grap!

#23 Bonnie Raitt: Dig In Sleep

Op zaterdag 4 juni komt de Amerikaanse blueszangeres Bonnie Raitt voor een éénmalig optreden naar het Drentse Grolloo. Ze zal die dag de headliner zijn tijdens de eerste editie van Holland International Blues Festival, een initiatief van John Derksen. Raitt (66), is al actief sinds de jaren ’60, maar brak in ons land pas in 1989 door met het album Nick Of Time, nadat dit drie Grammy Awards had gekregen. Met vijf miljoen exemplaren wereldwijd is het haar meest succesvolle album. In ons land kwam het niet verder dan de 65e plaats. Luck Of Draw (#26 in 1991) en Slipstream (#24 in 2012) scoorden veel beter. Dig In Sleep, haar twintigste studioalbum, met een cover van ‘Need You Tonight’ van INXS, doet het met een 23e plaats zelfs nog één plaatsje beter.

#33 John West: Jouw Glimlach Op Je Mond

Eind dit jaar viert de Haagse zanger John West zijn tienjarig jubileum. West (27),begon op zijn achttiende met zingen en is vooral bekend in het ‘snabbelcircuit’ (discotheken, café’s etc.). In 2015 schopte West het tot de finale van ‘Bloed, Zweet en Tranen’, de zoektocht naar de nieuwe volkszanger(es), die werd gewonnen door de 14-jarige Driekes Hoekstra. Jouw Glimlach Op Je Mond is het derde album van John West.

#35/46 Phil Collins: Hello, I Must Be Going / Dance Into The Light (beide deluxe editions)

Na de deluxe versies van Face Value (#46) en Both Sides (#73), beide in februari, zijn nu Hello, I Must Be Going (#3 in 1982) en Dance Into The Light (#4 in 1996) aan de beurt. Aanleiding is de 65-jarige leeftijd die Phil Collins eind januari bereikte én de release van de box Take A Look At Me Now …(#23 in diezelfde week) waar alle vier cd’s inpassen. Over twee maanden volgen nog twee albums van Collins, uiteraard opgepoetst, voorzien van een mooi boekwerk én bijzondere – nog nooit uitgebracht – nummers!

#38 Niels Geusebroek: Wildfire

Zo’n dertig liedjes schreef Niels Geusebroek de afgelopen tijd alleen dan wel met anderen (onder andere de band Sunday Sun en de Britse muzikant Jack Savoretti) en reisde daarvoor naar Los Angeles. Dertien daarvan haalden het album Wildfire, de opvolger van Lines (#27 in 2013). ‘All I Want’ is een nummer met Sarah Bettens van K’s Choice. Daarnaast staan er nummers op, waarvoor zijn zoon Noah de inspiratie vormde, die sinds zijn komst, het leven van zijn papa voorgoed heeft veranderd. Donderdagavond startte de clubtour van Niels en zijn band in Doornroosje in Nijmegen. Dit jaar zit er geen theatertour in, vertelde hij aan Giel.

#50 Anthrax: For All Kings

Antrax of miltvuur is een infectieziekte, die nauwelijks meer voortkomt. In 2001, na de aanslagen van 9/11, werd deze bacterie middels brieven verspreid, die het leven kostte aan vijf mensen. Tot op de dag van vandaag zijn de daders niet gepakt. De Amerikaanse trashmetalband Anthrax, dat al sinds 1981 bestaat, heeft destijds overwogen een andere naam te kiezen om niet geassocieerd te worden met angst, paranoia en dood. Voor de muziek had het waarschijnlijk niets uitgemaakt, want dat blijft snoeihard. Zo ook op For All Kings, inmiddels het elfde studioalbum, het eerste sinds Worship Music (#64 in 2011).

#63 Birth of Joy: Get Well

Na noteringen in 2013, Life In Babalou (#48) en in 2014, Prisoner (#10 in 2014) en internationale tournees, nam de Utrechtse rockband Birth of Joy even wat gas terug in 2015. In oktober was de rust voorbij en doken Kevin Stunnenberg, Bob Hogenelst en Gertjan Gutman samen met producer Joris Wolff de studio in voor de opname van het album Get Well, dat na twaalf dagen in studio The Church er op stond.

#64 Hillsong Young & Free: Youth Revival

Formeel is dit het tweede album onder de naam Hillsong Young & Free (Y&F). Maar als we alle albums van Hillsong (afgeleid van Hillsong Church, een keten van pinkstergemeenten uit Australië) bij elkaar tellen, is Youth Revival, al het achtste album dat een notering krijgt. Grote gemene deler is het in alle gevallen om gospelnummers gaat.

#68 Fedde le Grand: Something Real

Fedde le Grand is geen dj die veel albums uitbrengt. Output (#63 in 2009), was tot deze week zijn enige albumnotering. Drie jaar daarvoor scoorde hij zijn eerste en tot nu toe zijn eerste en laatste top 10-hit: ‘Put Your Hands Up 4 Detroit’. Op zijn nieuwe album, Something Real, staan veertien nummers, waaronder zijn bewerking van ‘Rhythm Of The Night’ van Corona. Velen hebben het nummer gecoverd, maar Fedde is de eerste die de rechten verwierf voor een remix.

#75 DMA’s: Hills End

Twee weken geleden, op 20 februari, stonden de DMA’s op de speelplaats bij Giel en lieten een verpletterende indruk achter. Het Australische viertal speelde ‘Delete’ en ‘Lay Down’ van hun debuutalbum Hills End. Daarnaast coverden ze ‘Follow The Sun’ van Xavier Rudd.

#93 Headspace: All That You Fear Is Gone

I Am Anonymous is in 2012 aan ons voorbij gegaan, maar met All That You Fear Is Gone weet de Britse metalband Headspace wel (net) te scoren. En dat is mooi, want dit jaar bestaat de band rond zanger Damian Wilson, tien jaar.

#94 The Young Folk: First Sign Of Morning

Zaterdag staan ze in de kleine zaal van de Oosterpoort in Groningen, The Young Folk uit Ierland. De vijfkoppige band rond zanger-gitarist Anthony Furey, wordt al vergeleken met Mumford & Sons en Fleet Foxes, vrolijke folk dus. Niet vreemd als je weet dat zijn vader, George Furey, zanger was van de Ierse folkband The Furey Brothers. Anthony schreef bijna alle nummers op First Sign Of Morning, opvolger van het debuut The Little Battled dat vorig jaar tot #35 kwam.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie