Mark + Rámon (BNNVARA)

Ryanne van Dorst: 'Make Nederland leuk again!'

foto: DWDD
  1. Nieuwschevron right
  2. Ryanne van Dorst: 'Make Nederland leuk again!'

YES: vanaf vanavond is Ryanne van Dorst weer te zien op televisie. De rocker/presentatrice/ex-Robinson/Elle Bandita gaat in Holland! op zoek naar de door haar zo gehate 'Nederlandse identiteit'.

Ryanne werd vorig jaar horendol van de discussie rondom de zogenaamde 'Nederlandse identiteit'. "Je werd ermee doodgegooid, vooral rond de verkiezingen van vorig jaar. Ik dacht bij mezelf: over welke Nederlandse identiteit hebben jullie het, die is er toch helemaal niet? Waarom wordt dat dan zo belangrijk gemaakt in Den Haag?"

Koningshuis-fan

Toch gaat ze vanaf vanavond zelf die Nederlandse identiteit onderzoeken, of zoals ze het zelf noemt: "I will make Nederland leuk again!'" Ryanne vervolgt: "Ik ben die polarisatie beu en het gezeik zat. Nederland is ook mijn land, ik wil het ook weer leuk hebben hier." Ze belooft daarom op een neutrale manier zowel de Nederlanders als toeristen aan de tand te voelen over ons koude kikkerlandje. "Vanavond bezoek ik met een bus toeristen de Zaanse Schans, met de klompen, molens en kaas. Heel cliché, maar ook wel prachtig hoor. Daarnaast ga ik ook op jacht naar Máxima, omdat ik zo'n koningshuis-fan ben."

Echte kaas

Herman Pleij voorziet Ryanne intussen van historische context rond de oud-Hollandsche onderwerpen. "Zo heb ik geleerd dat wij altijd al een volk met een grote bek zijn geweest. Volgens buitenlanders hebben wij echt een grote bek, terwijl wij ons gewoon ad rem en rechtdoorzee vinden. Voor het opnemen dacht ik helemaal niet dat ik de Nederlandse identiteit had, maar nu denk ik: ik ben een echte kaas."

Holland! is vanavond vanaf 20.25 uur op NPO 3 te zien.

Ster advertentie
Ster advertentie