Lowlands

'De oudste en de grootste band van Lowlands'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'De oudste en de grootste band van Lowlands'

Een meer dan honderd jaar oude band op Lowlands. Really!? Oh, jazeker. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelde in de Alpha, maar wat heeft klassieke muziek eigenlijk te zoeken op het festival?

Tekst door: Gijs van Maanen (Radio 4/AVROTROS)

De oudste en de grootste band van Lowlands is met afstand het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). Inmiddels bestaan ze 127 jaar en ze rukten op zondag uit met 90 man om een concert te geven in de Alpha om 14.00.

Koninklijk Concertgebouworkest voor het eerst op Lowlands

Het 125-jarig bestaan vierde het orkest met een wereldtournee over vijf continenten met grote openluchtconcerten in Brazilië en in zalen van Sint-Petersburg tot Peking.
Maar op Lowlands waren ze nog nooit.

Tijl Beckand presenteert het 'anders dan anders' concert

Zondagmiddag brachten ze een concert met het spectaculaire stuk 'Le Sacre du Printemps' van Igor Stravinsky, dat bij de première in 1913 leidde tot grote ophef, ordeverstoringen, 42 arrestaties en joelend publiek. De heftige ritmes en zware melodieën zijn inmiddels uitgegroeid tot een van de krakers van de klassieke muziek.

(Foto: Bullet-Ray van Olphen)

Tijl Beckand presenteert het concert en geeft tekstuele begeleiding (zoals bovenstaande) bij de muziek. Waarom hij? Hij is vanaf 2011 betrokken bij de klassieke muziek op Lowlands. Volgens hem is het helemaal niet zo gek dat er klassieke muziek is op Lowlands, want zoals Duke Ellington ooit zei: "er zijn maar twee soorten muziek: goede en slechte." Maartje Stokkers van Radio 4 interviewde Tijl vooraf:

Waarom klassiek in de Alpha?

Klassieke muziek op Lowlands begint eigenlijk een traditie te worden op Lowlands. Het Residentie Orkest uit Den Haag kwam al eens op de zondagochtend de Tiende Symfonie van Sjostakovitsj spelen en vorig jaar speelde het Radio Filharmonisch Orkest delen uit West Side Story van Bernstein en de onsterfelijke 'Bolero' van Ravel. Ruim 4000 man juichte uitbundig na de laatste klap van het orkest.

Dit jaar was het voor het eerst dat klassieke muziek ook in de grootste tent van het festival klinkt – en met een maximale zaalbezetting van 2000 man in het Concertgebouw, de thuiszaal van het KCO, was het voor het orkest ook een heel andere ervaring om tot 15.000 mensen te bereiken.

>> Het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest luister je terug op Radio4.nl

Het Koninklijk Concertgebouworkest in beeld

Ster advertentie
Ster advertentie