Lowlands

25 jaar Lowlands: "Wat je hier krijgt, krijg je nergens anders!"

  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar Lowlands: "Wat je hier krijgt, krijg je nergens anders!"

Nederland komt om in de festivals tegenwoordig. Maar als je het diehard Lowlands-gangers vraagt, is er maar een festival dat er echt toe doet. Waarom? Door de ervaring! Maar wat houdt die Lowlands-ervaring eigenlijk in?

Isaak (21) en Jim (21): acht keer Lowlands

Ze waren zestien en mochten net een biertje drinken, toen ze voor het eerst naar Lowlands gingen. Jim en Isaak gaan al jaren met dezelfde vriendengroep. Jim: "Die eerste keer was best wel intens. We waren nog best braaf en dan kom je op Lowlands. Dan gaat er een magische wereld voor je open."

Hoogtepunten liggen bij deze boys vooral op muzikaal vlak: Kendrick Lamar in 2015. "Dat was sick!" zegt Isaak.De dieptepunten daarentegen liggen voornamelijk op het persoonlijke vlak. Uitbrakken in een krap tentje terwijl het 35 graden is. Da's toch wel wat minder. De tip daarvoor: "Niet zo zeuren en gewoon doorgaan!"

Maar waarom nou Lowlands? Isaak: "Dit festival is zo breed en divers, zowel de mensen als het programma. Je komt hier voor keiharde hiphop, maar ook voor onbekende en veelbelovende indie. En vooral 's nachts gaat het helemaal los. Je kunt hier alles en komt altijd weer met een uniek verhaal thuis. Van spontane watergevechten tot nachtelijke toilet-raves."

Tessel (19), Saïda (19), Sabine (20), Janne (19) en Lara (20): drie keer Lowlands

In steeds een andere formatie gaat deze groep al drie jaar naar Lowlands. Tessel: "Weet je wat zo fijn is aan Lowlands?" Nou?! "Je bent met z'n allen gewoon even vier à vijf dagen in een compleet andere wereld. Bijna alsof je een ander land betreedt. Geen stomme dagjesmensen zoals op andere festivals, iedereen is hier gewoon voor de complete ervaring. Op donderdag duik je onder en maandag kom je weer boven"

Hoogtepunten: "Zeker Queens Of The Stone Age in 2014" Dieptepunten: "Een uur geleden toen de regen met bakken uit de hemel kwam... haha. Oh nee wacht: de brug! Die brug is heftig, man!" De veranderingen vinden ze trouwens helemaal top. "Nu de toegangspoort weg is, is er veel meer eenheid tussen festival en camping."

David (37, zwarte shirt in het midden) en de rest: veertien keer Lowlands

Hij behoort tot de diehard Lowlands-gangers maar toch zijn er door de jaren heen wat dingen veranderd. "Ja... Tegenwoordig staan we op de campercamping." Spotten wij hier een klein stukje glamping onder de harde kern? "Tja, we worden ook een jaartje ouder haha."

Hetzelfde geldt voor de optredens. Zijn hoogtepunt is het optreden van The Prodigy een aantal jaar geleden in de Alpha. Maar waar hij er vroeger vol inbeukte, staat hij tegenwoordig wat verder naar achter. Dieptepunten zijn de regenbuien, als ze vallen. "Ze zeggen dat Lowlands een slechte naam heeft qua regen, maar ik ga al veertien jaar en geloof mij: dat valt hartstikke mee!"

Waarom moeten mensen nou echt naar Lowlands? "Mensen moeten helemaal niet naar Lowlands... haha. Afblijven van mijn kaartje!"

Scott (23): twee keer Lowlands

Je hoort jarenlang verhalen van mensen en tja, dan ontkom je er niet aan ook zelf een keer te gaan. Sindsdien is Scott helemaal hooked! "Zelf als je geen idee hebt wat de line-up is of wat je nu weer eens moet doen, dan weet Lowlands je te verrassen met een nieuwe muzikale ontdekking, een spontaan feestje of fantastische mensen die je hier leert kennen."

Hoogtepunten? "Vorig jaar Philip Glass! Dat was zo intens, ik raakte compleet in een trance." Een muzikaal dieptepunt heeft 'ie ook, maar dat lag niet aan de artiest. "Bij KAYTRANADA was ik zo naar de tering, dat ik er niet van kon genieten. Zo jammer!" Wat was er gebeurd? "Ja, drugs..." Tja, haha... "Maar dat laat ik me dit jaar geen tweede keer gebeuren!" Daar houden we je aan, Scott!

Ster advertentie
Ster advertentie