Lowlands

Dit is er gebeurd met de Lowlandsspullen die naar een vluchtelingenkamp gingen

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is er gebeurd met de Lowlandsspullen die naar een vluchtelingenkamp gingen

Tijdens Lowlands 2015 zamelden Roos Postmaa en haar vrienden honderden luchtbedden, tenten en slaapzakken in. Spullen die normaal gesproken achter werden gelaten op het festivalterrein, maar nu een nieuw thuis kregen in een vluchtelingenkamp in Calais (Frankrijk).

Lowlandsspullen verzamelen

Na een zwaar weekend Lowlands heb je als festivalganger niet altijd zin om helemaal je tent in te pakken of je luchtbed in z'n hoes te proppen. We herkennen het allemaal. Resultaat: er blijven vaak ontzettend veel bruikbare spullen achter op de camping. Enorm zonde!

Roos Postmaa en haar vrienden zagen hier een kans en zochten vorig jaar contact met de organisatie van Lowlands. Ze vroegen of ze deze spullen mochten ophalen om ze naar een vluchtelingenkamp in Calais te brengen. Dat mocht van en dus zamelden de groep in totaal zo'n 250 luchtbedden, 200 bouwzeilen, 60 tenten en 50 slaapzakken in.

'Doneer Je Deken'

Na alles verzameld en opgeslagen te hebben zette de groep de actie voort en zo ontstond 'Doneer Je Deken'. Iedereen die wat kon missen, werd opgeroepen om dat te doneren. Op deze manier kon de groep in september/oktober 2015 met een vrachtwagen vol spullen richting Frankrijk. Op de Facebookpagina van 'Doneer Je Deken' staat een verslag met daarin alle belevenissen vanaf Lowlands tot in Calais.

Op naar Calais

"Met een ploeg van veertig vrijwilligers vlogen de zakken kleding en dekens door de ruimte en werd er enthousiast geklapt bij het uitladen van iedere vracht. We voelden ons trots op deze actie, op de vrijwilligers en op hoe het land samenwerkt," aldus Simone, één van de vrijwilligers van 'Doneer Je Deken'.

De spullen zijn hard nodig

En toen was het op naar Frankrijk, waar de realiteit anders bleek dan gedacht. Waar de groep had verwacht met open armen te worden ontvangen, werden ze geconfronteerd met gefronste wenkbrauwen en veel gemopper. Er was inmiddels een stortvloed aan inzamelacties opgezet, waardoor de plaatselijke vrijwilligers het werk niet meer aankonden. Maar ondanks dat: "De spullen zijn nodig en ze zullen goed terecht komen." En daarmee is het belangrijkste gezegd.

En nu?

Gaan ze dit jaar weer naar Lowlands? We spraken met Tom van 'Doneer Je Deken' en hij vertelde dat ze dit jaar zeker weer spullen gaan inzamelen na afloop van het festival. Het oude kamp in Calais is inmiddels volledig ontruimd en voor de vijfduizend vluchtelingen die daar verbleven is een nieuw kamp gebouwd.

Toch komen er in Calais nog dagelijks mensen aan die de oversteek naar Engeland willen maken. "Zoveel zelfs dat er inmiddels een nieuw kamp is ontstaan waar eind deze maand meer dan tienduizend vluchtelingen zullen zitten. Actie is dus nog steeds hard nodig! We vinden het heel belangrijk om de campingspullen een tweede leven te geven. Een stukje duurzaamheid, maar het belangrijkste is natuurlijk dat het probleem ook een jaar later nog steeds niet vergeten wordt."

Lowlands 2016

Dus ben je aankomend weekend op Lowlands van plan om je tentje, slaapzak of matje gewoon achter te laten? Houd 'm dan een beetje netjes, zodat hij in goede staat een nieuwe plek vindt

Ster advertentie
Ster advertentie