Lowlands

Dit slimme Lowlands-toilet is net je overbezorgde moeder

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit slimme Lowlands-toilet is net je overbezorgde moeder

"Ga lekker zitten en geef je 'boodschap' betekenis." Dat staat op een banner naast de eerste Smart Toilets van Nederland. Dit prototype wc wordt getest op Lowlands en moet ervoor zorgen dat jij weet aan welk eten en drinken jouw lijf behoefte heeft op een festivaldag. 3FM-redacteur Ellen testte het voor je!

De smart toilets zijn gekoppeld aan Brasserie 2050, het restaurant op Lowlands waar je eten kunt krijgen dat future proof is. Het wordt bereid met minder vlees en vis, terwijl ze creatief gebruik maken van de voedingsstoffen en gewassen waar we wél genoeg van hebben op de aarde.

Hoe werkt dit?

Het idee: het toilet meet jouw bloeddruk, hartslag en je urineconcentratie en geeft je op basis van de resultaten een persoonlijk voedingsadvies, met dingen die jouw lijf het hardst nodig heeft. Met andere woorden, dit toilet vertelt je net als je overbezorgde moeder dat je toch écht wat meer groenten moet eten en een beetje op je hydratatie moet letten.

Op de toiletbril zitten 3 sensoren, die meten je bloeddruk en hartslag. In de pot zit nog een extra blauwe sensor, die houdt in de gaten hoe hard je plast. Dat wordt meteen doorgestuurd naar de wasbak, waar je op een schermpje kunt aflezen aan welk eten jouw lichaam behoefte heeft.

Minpunten

Zodra ik het hokje instap voel ik me wel bekeken: ik weet dat ik gemonitord word zodra ik gaat zitten, maar het gevoel bekruipt me alsof ik nog op méér manieren bespied word. Is natuurlijk niet zo, er hangt nergens een camera, maar ik voel me net wat alerter dan tijdens een gewoon toiletbezoek.

Na afloop mag je buiten handen wassen in de wasbak die matcht met het toilet, en daar krijg je dan je voedingsadvies aangemeten. Wat jammer is: je krijgt je scores niet te zien. Geen bloeddruk, geen hartslag, geen bewijs dat je zojuist een súperstrakke urinestraal die pot in gespoten hebt. Toch jammer.

Pluspunten

Het voedingsadvies was, in dit geval, best wel prima! Volgens het toilet kan ik wel wat Kip In Wijn gebruiken, met wat veggies on the side. Als ik er zin in heb mag ik aan de pannacotta, maar Red Bull kan ik beter laten staan. Water of kombucha it is, then!

Ook tof dat je met z'n allen gezellig in de rij staat, wetend dat iedereen zometeen zijn pis laat monitoren. Dat verbindt. Zo leer ik dat het meisje naast me een blaasontsteking heeft en dat dat dus dé manier is om een borrelplank getipt te krijgen.

De conclusie voor nu: leuk om een keer te testen, maar volgende keer wil ik keiharde cijfers! Laat maar gewoon zien hoe beroerd iedereen eraan toe is op dag 3. Ga ik nu op zoek naar die kip in wijn.

Ster advertentie
Ster advertentie