Lowlands

Mr. Polska mag niet optreden op Lowlands

  1. Nieuwschevron right
  2. Mr. Polska mag niet optreden op Lowlands

Bij de bekendmaking van nieuwe namen voor Lowlands vertelde festivaldirecteur Eric van Eerdenburg vooral dat Mr. Polska níet geschikt was voor een optreden op het festival. Opmerkelijk. We vroegen Mr. Polska om een reactie.

(Foto: Bullet-Ray van Olphen)

Door: Rick de Jong

Even de situatie schetsen: Mr. Polska is te gast bij Giel en speelt twee nummers die best lekker vallen bij de luisteraars. Giel gaat vervolgens bellen met festivaldirecteur Eric van Eerdenburg van Lowlands om nieuwe namen bekend te maken voor de line-up. Maar het eerste wat hij meldt, is eigenlijk dat Mr. Polska níet geschikt is voor een optreden in Biddinghuizen.

Eric van Eerdenburg: "het grijze gebied waar Polska zich in begeeft"

"Alle respect voor Mr. Polska en ik vind het heel goed, maar voor Lowlands minder geschikt. En zo is het gewoon. Hij trekt volle zalen, hij heeft succes en dat is hem gegund," zegt de festivalbaas. Mr. Polska verdedigt zich nog, waarop Eric weer reageert.

"We zitten met Lowlands op de lijn dat we met dance een beetje voorzichtig geworden zijn. [...] Het grijze gebied van wat je op een ID&T of een EDM-achtige sfeer hoort, ik vind dat Mr. Polska daar tussenin zit. We merken dat die groepen elkaar op het festival niet zo leuk vinden. Dat grijze gebied waar Polska zich in begeeft, dat proberen we een beetje te vermijden. Als het scherper de linkerkant op gaat van de popmuziek, dan gaan we het heroverwegen.""
- Eric van Eerdenburg

En Major Lazer dan?

Dit jaar en twee jaar geleden stond Major Lazer op Lowlands: in principe een act die qua muziek in hetzelfde hoekje zit als een Mr. Polska (kort door de bocht: toegankelijke, commerciele dance met pop- en hiphop-invloeden). Sterker nog, internationaal gezien is Major Lazer bij hetzelfde label getekend als Boaz van de Beatz, die de beats van Polska maakt. Dat viel Giel ook op en legde dat voor aan de festivalbaas. Die kon eigenlijk geen sluitend tegenargument geven hierop.

(Foto: Ben Houdijk)

Polska: "vooral jammer voor de mensen die het wél willen zien"

We vroegen Mr. Polska achteraf nog om een reactie. Teleurgesteld was 'ie wel, vooral omdat hij weinig met het antwoord van Eric van Eerdenburg kon:

"Ik werd niet heel veel wijzer van het antwoord. Dat geeft niet. Ik denk dat het vooral jammer is voor de mensen die het wél willen zien. Niettemin, mijn agenda staat helemaal vol met optredens in Nederland en België, dus het gaat hartstikke goed. Wellicht volgend jaar. We zullen het zien en als het niet gebeurt, dan gebeurt het niet, weet je wel. Wij blijven gewoon steeds beter worden en hard werken."
- Mr. Polska

Maar hij snapt het ook wel weer. Hij zou heel graag willen, want zoals hij zelf zegt: "het is het mooiste, grootste festival van Nederland en een van de weinige plekken waar ik nog niet ben geweest. Wellicht dat er over een paar jaar niet eens tijd voor is, haha!" Maarja, degene die het feestje geeft, bepaalt:

"Uiteindelijk is het niet mijn feestje, zij bepalen wie daar staan. Ik respecteer ook als ze me daar niet tussen zien of whatever. Wij gaan gewoon tekeer en wellicht over een paar jaar."
- Mr. Polska

Een paar reacties van de interwebs

Mr. Polska zelf is er dus vrij rustig over. 'Het internet' wat minder blij, getuige wat tweets en de Facebookpagina om Mr. Polska naar Lowlands te krijgen. Mee eens? Like die pagina dan!

Ster advertentie
Ster advertentie