Lang verhaal kort (NOS op 3)

Wie bepaalt welke emoji's wij gebruiken?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie bepaalt welke emoji's wij gebruiken?

Een melting face, blauwe glijbaan en röntgenfoto: er komt weer een update met nieuwe emojii's aan. Die emoji's worden ook wel het machtigste woordenboek ter wereld genoemd. Maar wie bepaalt eigenlijk welke emoji's jij kunt gebruiken? En wat is de kritiek daarop? Marco zoekt het voor je uit in deze nieuwe 'Lang verhaal kort'.

Is het gebruik van emoji's universeel?

De lachende drol, surfer en het duimpje. Die zaten alledrie in de eerste set emoji's uit de jaren '90. Ontworpen door het Japanse Softbank.

Volgens emoji historicus Jeremy Burge komt het daardoor dat veel emoji's Aziatisch zijn, denk aan de eetstokjes en sushi. Maar Jeremy zegt: "Over the past 20 years emoji's have gone from a niche japanese experiment to a global phenomenon."

Inmiddels zitten we op 3633 emojis, en is het een wereldwijde taal. Maar, we gebruiken het niet allemaal hetzelfde. Denk aan de emoji waarbij stoom uit de neusgaten komt. Die zou jij sturen als je woedend bent, maar in Japanse Manga betekent het dat je trots bent..

Wie zijn de baas?

De club die beslist hoe en waarmee we dat doen - en die de emoji code maakt - is het Unicode consortium. Een klein clubje, met grote spelers. Zoals Apple, Google, Microsoft. Normaal concurrenten, maar als het gaat om emoji's, dan hebben ze elkaar nodig.

Waarom ze elkaar nodig hebben en hoe dat dan werkt hoor je hieronder in de volledige aflevering van 'Lang Verhaal Kort.

#237 - Wie bepaalt jouw emoji's? 🤔 - Lang verhaal kort

NOS Lang verhaal kort

'Lang verhaal kort' vertelt wat jij moet weten over een actueel onderwerp, om het nieuws erover beter te kunnen volgen. Elke werkdag rond vijven 1 onderwerp, in 5 minuten. Check hier meer over de podcast, abonneren kan via deze link en hier kan je de podcast vinden op Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie