Interview
NTR

Webserie ANNE+ is nu een bioscoopfilm: ‘Het hoeft niet altijd kut te zijn als je niet hetero bent’

foto: Millstreet Filmsfoto: Millstreet Films
  1. Nieuwschevron right
  2. Webserie ANNE+ is nu een bioscoopfilm: ‘Het hoeft niet altijd kut te zijn als je niet hetero bent’

De serie ANNE+, over het leven van een jonge lesbische vrouw in Amsterdam, kreeg online al snel een grote internationale following. Nu maakt de serie dankzij dat succes de overstap naar de bioscoop: vanaf 14 oktober is de ANNE+ speelfilm in de Nederlandse theaters te zien. Makers Valerie Bisscheroux, Maud Wiemeijer en Hanna van Vliet vertellen er alles over in Vera On Track.

Het begon als een idee, werd een crowdfunding, toen een online serie, en vervolgens een tweede seizoen op televisie. Hoe kon ANNE+ nog groter groeien? Nou, op het enorme doek van de bioscoop dus: vanaf 14 oktober is de ANNE+ speelfilm in Nederlandse bioscopen te zien. Daarna komt de film ook op Netflix, waar hij wereldwijd te zien zal zijn.

De makers van de serie en film waren afgelopen zondag te gast in Vera On Track. 3FM-dj Vera Siemons sprak met scenarist Maud Wiemeijer, regisseur Valerie Bisscheroux, en Hanna van Vliet, die de hoofdrol van Anne vertolkt.

Video niet beschikbaar

Herkenbaar

Anne is een lesbische twintiger in Amsterdam, die zich op herkenbare wijze door grote levensvragen en liefdesperikelen worstelt. Toen het eerste seizoen in 2018 online verscheen, bleek dat dat iets was waar veel mensen behoefte aan hadden: een lesbisch hoofdpersonage waar je jezelf in kunt herkennen.

Niet voor de zoveelste keer een verhaal over een heftige coming-out, of een kostuumdrama met vrouwen in korsetten die elkaar verlangend aanstaren, maar gewoon een jonge lesbische vrouw die in deze tijd haar leven leidt, met de leuke en minder leuke dingen die daarbij horen.

Video niet beschikbaar

Honderden berichten

Dat de serie impact maakt, merken de makers ook. ‘We krijgen honderden berichten’, vertelt Valerie. Ook Hanna krijgt ze in haar inbox: ‘Echt mensen die zeggen: “dankjewel, want ik voelde me super eenzaam. Door deze serie, door te zien dat ik niet alleen ben […] en dat het ook niet altijd kut hoeft te zijn als je niet hetero bent, en dat je ook gewoon een heel leuk leven kunt lijden zonder problematiek…” Ja, er zijn heel veel voorbeelden, maar we krijgen echt berichten van over de hele wereld.’

Video niet beschikbaar

Magische uitstapjes

Dat herkenbare van de serie, dat zit er nog altijd in, aldus regisseur Valerie. Ze wilde zichzelf echter ook uitdagen op nieuwe manieren: ‘De serie is super realistisch, heel erg eerlijk en oprecht. Dat wilden we heel graag behouden voor de film natuurlijk, maar we wilden daarnaast ook wat magische uitstapjes maken. Die zitten nu in de film verweven.’

De speelfilm ANNE+ is vanaf 14 oktober te zien in de bioscoop.

Ster advertentie
Ster advertentie