HUMAN

Vaarwel, mijn liefste blikje fris

  1. Nieuwschevron right
  2. Vaarwel, mijn liefste blikje fris

Vanaf volgend schooljaar kun je geen frisdrank meer krijgen in de kantine op scholen. Frisdrankfabrikanten hebben dit besloten, zodat jongeren minder suiker binnen krijgen. Wel kun je light-varianten van je favo priklimonade krijgen. 3FM Tussenuur brengt een ode aan het 'normale' blikje prik.

Liefste,

Nooit meer zal jouw verfrissende verschijning mij overeind houden op het oorlogsgebied genaamd school. Je was het enige pure, het enige goede tijdens een lange dag van saaie lessen en zeurende leraren. Je was mijn medicijn tegen te vroeg opstaan en mijn beste vriend tijdens de toetsweek.

Ook al had ik een nacht doorgehaald omdat ik te laat begon met leren; ik kon altijd op jou rekenen. Jij gaf me de boost die ik nodig had om niet direct in elkaar te donderen. Dank je wel daarvoor, my sugar.

Jouw aanwezigheid maakte de kantine, een varkensstal ingericht voor tieners, tot een betere plek. Elke keer stond je klaar, achter het glas, of je nou een rood-wit, geel, groen, paars of blauw jasje aan had. Het enige wat ik nodig had om je voor mezelf te hebben, was een muntje (of twee).

Nooit meer dat geruststellende geluid wanneer je als een engel uit de hemel door de automaat naar beneden kukelde. Nooit meer de koelte van je aluminium huid wanneer je voor het eerst mijn lippen beroerde. Nooit meer zal mijn vinger aan je lipje trekken. Nooit meer dat bruisende geluid als je je opent, als een ontluikende bloem op een frisse lentemorgen.

Want waarom wil Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Frisdranken, Waters en Sappen, jongeren helpen bij het maken van een gezondere keuze? Mijn grote liefde uit mijn handen rukken, noem je dat helpen, Gianotten?

En hoezo worden light-versies van onze favoriete frisdrank nog wel gewoon verkocht? Terwijl een light-drankje, de gemene stiefzus onder de frisdranken, net zo ongezond is als de normale variant. Bovendien moet ik nu in de pauze naar de snackbar fietsen om mijn blikje levenselixer te halen. En zeg dan maar eens 'nee' tegen een frikadel speciaal of kapsalon, da's pas ongezond.

Ze vergeten alle goede dingen die jij brengt. Je geeft energie, je bent een welkome afwisseling en zoetigheid is ook nog eens goed voor de huid, volgens sommigen. Elke hulp is meegenomen voor een puber, wiens gezicht tijdens deze levensfase kan transformeren tot een heuse maankrater.

Daarnaast is suiker veel beter voor het milieu dan al die alternatieve fakers. Het suiker in jouw drankje wordt op een natuurlijke manier gewonnen, uit bieten of riet, terwijl de productie van kunstmatige zoetstoffen in fabrieken gebeurt, met rook uit schoorstenen enzo. Samen hadden we de planeet kunnen redden.Suiker is het zwarte schaap van de voedingsmiddelenindustrie en daar zijn wij de dupe van, oh jij prachtig blikje fris. Coca-cola looft zelfs een miljoen dollar uit aan de uitvinder die met het perfecte alternatief voor suiker komt!

Ze willen ons voorgoed uit elkaar drijven. Puur omdat steeds meer mensen tegen jou zijn. Waarom maakt de wereld het ons toch zo moeilijk?

Maar treur niet. Ook al ben je niet op de plek waar ik je het meeste nodig heb, ik zal je nooit verloochenen. Uit het oog, maar niet uit het hart. Ik zal weer en wind trotseren om bij je te zijn.

Want, dit heb ik wél opgestoken van de geschiedenislessen: als je iets verbiedt, wordt de wil ernaar alleen maar groter.

Namens alle treurende scholieren (en Tussenuur),

Tot snel, my sweet love.

Ster advertentie
Ster advertentie