HUMAN

3FM-dj Joost deed een data detox: "Sinds ik dit allemaal weet heb ik mijn leven omgegooid"

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-dj Joost deed een data detox: "Sinds ik dit allemaal weet heb ik mijn leven omgegooid"

Wat weten de grote techbedrijven van jou? Dat wilde 3FM-dj Joost weten. Daarom deed hij een achtdaagse data detox en kwam hij erachter in hoeverre hij zijn 'digitale ik' kent. Spoiler: slecht. Hieronder een samenvatting van deze schokkende detox.

"Dit is wie Google denkt dat ik ben"

Joost kwam er al snel achter dat Google dus echt álles van je bijhoudt en op basis van die informatie een profiel van je maakt. "Ze zien ALLES van wat jij op het internet doet. Wat je hebt opgezocht op Youtube, Google, welke websites je hebt bezocht... Ik vond het echt een besef-moment en werd er niet vrolijk van. Sinds ik dit allemaal weet heb ik mijn leven omgegooid. Ik gebruik bijvoorbeeld andere browsers en zoekmachines. Verschrikkelijk..."

Benieuwd wat Google van jou weet? ?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hieronder lees je uitgebreid over de Data Detox die Joost uitvoerde:

Dag 2 van de detox: sociaal zijn

Social media is een enorm groot onderdeel in onze hedendaagse cultuur. We kunnen contact zoeken met mensen over de hele wereld en chatten er heerlijk oplos. Maar wat gebeurt er met de informatie die je voert met je buddy's? En wat dacht je van alle updates die jij deelt met je Facebook vrienden? Pas maar op, want Facebook schroomt niet om alles van je te bewaren en op te slaan. Joost kwam erachter dat Facebook gelinkt is aan bepaalde sites. Je gegevens blijven dus zeker niet binnen de Facebook muren...

Dag 3 van de detox: zoeken, surfen, winkelen

Je webbrowser heeft toegang tot het internet en sommige browsers slaan veel meer op dan andere. Welke is het meest veilig? Hierover kun je van alles vinden op, jawel, het internet! Joost schrok ervan dat zijn browser heel veel gegevens opslaat. Blijkbaar is Firefox het beste in het waarborgen van je privacy. Daarom is hij geswitcht van Chrome naar Firefox.

Dag 4 van de detox: verbinden

Je smartphone produceert aan de lopende band data. Maar waar is dit dan terug te vinden?

Joost vond in Google een speciale plek waar allemaal interesses van hem zijn opgeslagen. Sommige dingen klopte precies, en andere (gelukkig) totaal niet. Zo stond er dat hij van fietsen houdt en gaat verhuizen: check. Maar ook dat hij van auto's houdt en countrymuziek: ehmm nee, dat klopt niet. Google slaat dus niet altijd de juiste gegevens op.

Dag 5 van de detox: opschonen

Apps zorgen ervoor dat er veel data wordt geproduceerd. Daarom is het goed om af en toe een grote schoonmaak te houden. Het ruimt je telefoon op en zorgt voor (iets) meer privacy.

Joost maakte de keuze om de Facebook-app te verwijderen en Facebook nu alleen via de browser te gebruiken. Ook weet hij nu waar je ín je telefoon je privacy kan aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven welke apps je locatie allemaal weten. Veel apps weten namelijk altijd waar je bent, maar dat is toch helemaal niet nodig? Joost zette de meeste uit.

En wat dacht je van Whatsapp? Het beste wat je kunt doen is een chat-app downloaden die geen geld verdient aan jouw data. Maar ja, dan moet hij eerst zijn hele sociale kring ervan overtuigen om mee te doen...

Dag 6 van de detox: wie denken ze dat je bent?

Het is wel duidelijk dat er op veel verschillende manieren data van ons wordt opgeslagen en gebruikt. Maar waarom worden deze gegevens verzameld? Nou, de gegevens die de grote techbedrijven van ons verzamelen worden vervolgens doorverkocht aan bedrijven die dan heel doelgericht reclames aan ons kunnen laten zien. Waardoor jij tijdens een rondje scrollen op Instagram ook echt denkt; 'Hey, wat een leuke schoenen. Kopen die handel!' Daarom gebruikt Joost nu de zoekmachine Duckduckgo. Die slaat veel minder op dan Google.

Dag 7 van de detox: je nieuwe 'ik' bedenken

Leuk deze tips allemaal, maar hoe zorg je er nou voor dat je consistent let op je privacy? Hoe hou je de schade beperkt Joost gebruikt nu een andere browser, zoekmachine en drive. Verschillende apps heeft hij verwijderd en alleen af en toe zet hij zijn locatie aan. Wat zou jij veranderen?

Dag 8 van de detox: je nieuwe digitale persoonlijkheid

Op dag 8 is het tijd om doelen te stellen. Je bent je nu bewuster van je digitale persoonlijkheid en nu is het de kunst om het vast te houden! Volgens Joost moet je vooral regelmatig je browsergeschiedenis opruimen, cookies wissen, etc. Maak een checklist en doe dit zo nu en dan. En vergeet ook niet om soms je wachtwoord te veranderen!

Ster advertentie
Ster advertentie