Hadi was bij de explosie in Beiroet: 'Het is net alsof we in een nachtmerrie leven'
- Nieuws
- Hadi was bij de explosie in Beiroet: 'Het is net alsof we in een nachtmerrie leven'
Meer dan honderd doden, duizenden gewonden en veel vermiste mensen door de zware explosie in de haven van Beiroet, Libanon. Na de coronacrisis en een economische crisis is dit de zoveelste ramp voor het land. Hoe is het om in een land van meerdere crisissen te wonen? 3FM belt met Hadi (39), hij maakte de explosie van dichtbij mee en helpt nu met het zoeken naar mensen in het puin.
Hadi vindt het belangrijk om te vertellen over de situatie in Beiroet. Hij denkt veel na over de economische en politieke situatie in het land, en stuurt ons via WhatsApp foto’s van gewonde mensen en video’s van de explosie en de ravage daarna. Maar eigenlijk mag hij helemaal niet praten met ons. Hij werkt namelijk voor een overheidsinstantie en in Libanon mogen mensen die bij de overheid werken zich niet uitlaten over politieke zaken. Dat is strafbaar. Als hij demonstreert of zich openlijk uitspreekt, kan hij in de gevangenis terechtkomen. Daarom noemen we hem in dit stuk Hadi (echte naam is bij de redactie bekend).
EXPLOSIE
De explosie is volgens de Libanese president veroorzaakt door 2750 ton aan ammoniumnitraat, dat lag opgeslagen in de haven. Op het moment van de explosie zat Hadi in de auto. “Ik reed van mijn werk naar huis en opeens vloog mijn auto van de ene naar de andere kant van de weg. Ik stopte en stapte uit. Ik dacht eerst aan een kleine explosie, maar toen ik om me heen keek, zag ik rook en twee meisjes met bloed over hun lichaam lopen. Ik ging snel terug naar kantoor en zette de televisie aan. Daar zag ik het nieuws en realiseerde ik me dat er iets heel ergs was gebeurd.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hadi's huis en kantoor liggen buiten het gebied van de explosie. Nadat hij op het nieuws had gezien wat er echt gebeurd was, reed hij terug naar de plek van de explosie. “Het begon al donker te worden, maar toch ging iedereen de straat op om elkaar te helpen. Niemand heeft die nacht geslapen. Het is net alsof we in een nachtmerrie leven, ik kon me niet beseffen dat dit echt waar is. Ingestorte gebouwen, puin, dode en gewonde mensen... Een deel van de stad is in een keer weggeveegd. Het maakt me boos en verdrietig, om mijn stad zo te zien."
'DE STAD IS VOL MET VRIJWILLIGERS'
De hele nacht is Hadi in het gebied van de explosie geweest. “Ik heb met twee jongens puin van een huis weggehaald en mensen geholpen om uit hun woning te komen. Ze kwamen in shock naar buiten. Ook heb ik geholpen met het verzorgen van twee verwondingen. Ondertussen probeerde ik mijn vrienden te bellen, maar er was geen verbinding.”
Na een uur was er weer bereik en ontving Hadi verschillende telefoontjes. “Het gaat goed met ze, een iemand ligt in het ziekenhuis. De huizen van veel vrienden zijn verwoest. Ze verblijven nu bij bekenden die nog wel een huis hebben. Het kost zo'n vijfduizend dollar om een huis te repareren. Ze wachten nu op hulp van de overheid, want dat geld hebben ze niet."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
GELD INZAMELEN
Hadi realiseerde zich pas echt wat er gebeurd was op de ochtend na de explosie. Toen zag hij de verwoesting. Hij is geld gaan inzamelen bij vrienden en familie. In een WhatsAppgroep plaatste hij een oproep, waarin hij zei dat als mensen geld nodig hebben, ze contact met hem kunnen opnemen. “Ik heb meer dan vijfduizend dollar opgehaald en ik ben nu bezig om het geld te verdelen."
Hadi gaat dagelijks naar het verwoeste gebied toe om geld te geven aan getroffen families. Het maakt indruk op hem als hij ziet in welke staat zij verkeren. "Als ik het geld geef, bedanken ze me, maar verder reageren ze heel vlak. Geen emotie in hun stem, geen uitdrukking op het gezicht. Het is alsof ze aan de drugs zijn, zo vlak. Ik denk dat ze nog steeds in shock zijn."
DEMONSTRATIES
Er zijn momenteel veel demonstraties in Beiroet. De Libanezen zijn helemaal klaar met het politieke systeem. Het land zit in een economische crisis, daar kwam de coronacrisis nog bovenop en nu moet het land ook nog eens de ravage van een explosie zien te verwerken. Mensen gaan al sinds oktober 2019 de straat op om te protesteren tegen de corrupte elite en de economische malaise. Deze explosie is voor velen de druppel. De autoriteiten zijn meerdere keren gewaarschuwd voor het gevaar van de opslag van 2750 ton explosieve stof, maar gaven daar geen gehoor aan.
Hadi geeft de demonstranten gelijk, maar zelf gaat hij niet de straat op. Mensen die bij overheidsinstellingen werken mogen niet demonstreren. “Deze regering is acht maanden oud. Door demonstraties is de vorige premier eind 2019 opgestapt en kwam er weer een nieuwe. Maar de mensen achter de regering blijven hetzelfde, en dat zijn de mensen die echt de macht hebben, en corrupt zijn. Als we echt verandering willen, moet er een heel nieuw politiek systeem komen.”
(Demonstranten in Beiroet, Foto: ANP)
HOOP
“We wachten nu af totdat de overheid ons gaat helpen met de wederopbouw van Beiroet. Op dit moment hebben we nog geen idee wat er gaat gebeuren. Wel zien we dat er veel financiële steun komt uit andere landen. Ik hoop dat de wereld nu inziet hoe slecht het met ons land gaat en er daardoor meer druk komt te staan op ons politieke systeem. We hebben niet alleen hulp nodig bij alle problemen die de explosie heeft veroorzaakt, maar ook bij het ontwikkelen van een nieuw politiek systeem.”
GIRO 555
Op vrijdag 14 augustus wordt er een nationale actiedag gehouden voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Die wordt georganiseerd door de Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555. Ook bij de 3FM besteden we aandacht aan de actiedag, die draait om hulpverlening aan de Libanese bevolking. Luister mee en check onze site voor meer!
Gerelateerd
HUMAN
Waarom de politie niet-witte Nederlanders vaker staande houdtVideo
'I Can't Breathe': spoken word over Black Lives MatterHUMAN
Keti Koti: Wat je moet weten over het Nederlandse slavernijverleden3FM nieuws
Help mee Jelte's (mogelijk) laatste verjaardag te vieren: koop een croissantje en steun Serious Request 2024 en Metakids