HUMAN

Iris (19) staat op de lijst van de PvdA in Maassluis

  1. Nieuwschevron right
  2. Iris (19) staat op de lijst van de PvdA in Maassluis

In de maand voor de gemeenteraadsverkiezingen spreekt 3FM Tussenuur met vier jonge kandidaat-raadsleden. Deze keer stellen we onze vragen aan Iris Vrolijks (19) van de PvdA in Maassluis.

Iris staat nu nummer vijf op de lijst, terwijl de PvdA bij de vorige verkiezingen in Maassluis vier zetels veroverde. Iris studeert Bedrijfskunde en is al een paar jaar actief bij de Jong Socialisten, de politieke jongerenvereniging van de PvdA.

#1. Op je 19de de politiek in… Jij was zeker niet die populaire meid in de klas?

“Nou, ik had eigenlijk wel veel vrienden en was totaal geen nerd. Ik zat op een bijzondere school, de Theater havo/vwo in Rotterdam. We waren met onze klas veel met theater en creativiteit bezig. Ik was echt een zesjesleerling, wel serieus, maar meer bezig met theater.”

“Ik ben met politiek opgegroeid. Mijn ouders kennen elkaar zelfs uit de politiek. Ik woon nu een paar jaar alleen met mijn moeder. We praten heel veel over politiek en ik ging met haar mee naar lezingen over politieke onderwerpen. Dat vond ik interessant, dat was zeker geen moetje voor mij. Zo raakte ik bijvoorbeeld heel erg geïnteresseerd in het leenstelsel, omdat het ook voor mij zou gelden.

“Op mijn veertiende werd ik lid van de Jong Socialisten. Heus niet alleen omdat mijn ouders ook betrokken waren bij de PvdA. Ze hebben mij altijd juist heel vrij gelaten in het kiezen van een partij die bij mij pasten.

“Mijn vriendinnen hebben het altijd heel tof gevonden dat ik in de politiek actief ben. Ze zijn net een persoonlijke fanclub, haha. Ze vinden alles leuk wat ik doe en we praten veel over politiek. Er zijn eigenlijk geen vrienden die het maar saai vinden.”

#2. Wat wil je doen tussen al die dikke dossiers en saaie vergaderingen?

“Natuurlijk moet er ook vergaderd worden, maar ik ga ook graag op pad. In een kleine gemeente als Maassluis ken je snel veel mensen. Zo weet de raad wat er echt speelt. De PvdA doet hier al jaren wijkbezoeken, daar doe ik nu aan mee. Hartstikke interessant want zo kom je direct in contact met de mensen en weet je wat er aan de hand is in de wijk en wat mensen anders willen.”

#3. Waar komt die fascinatie voor de politiek eigenlijk vandaan?

“Ik vind het belangrijk dat iedereen meedoet, dat iedereen mee kan praten. Ook is het belangrijk dat de mensen binnen de politiek de samenleving afspiegelen. Het is dus goed dat er jongeren in de gemeenteraad komen, want er wonen natuurlijk altijd jongeren in een gemeente.

“Zo’n honderd jongeren van de Jong Socialisten staan ergens in Nederland op een lijst. Dat getal is bij ons nog nooit zo hoog geweest. Hieruit concludeer ik dat jongeren steeds serieuzer worden genomen binnen de politiek. Dat is belangrijk.”

#4. Hoe zorg je ervoor dat die oude mensen naar je gaan luisteren?

“Gewoon met een goed standpunt komen, natuurlijk! En ik zorg er ook voor dat ik sterk in mijn schoenen sta. Ik hoop dat oud en jong van elkaar leren. Zo komen we op nieuwe invalshoeken.”

(Foto: Iris en haar partij)

#5. Welk verkiezingsbelofte staat boven aan je lijstje?

“Als ik in de raad kom zou ik graag aan de slag gaan met de portefeuille 'cultuur'. Dit betekent dat ik me vooral richt op de thema’s rondom cultuur. Ik heb natuurlijk een achtergrond in de theaterwereld en cultuur boeit me ook heel erg. Daar kan ik veel voor jongeren doen. Cultuur gaat ook over uitgaan. En dat mag van mij wel wat meer gaan leven in Maassluis. Denk hierbij aan latere openingstijden, bijvoorbeeld. Ook zou het goed zijn als jongeren een plek krijgen waar ze samen kunnen komen. Een jongerenhonk, bijvoorbeeld.”

#6. Waarom zijn gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk?

“Steeds meer taken die eerst bij de overheid lagen, gaan nu naar de gemeente. Steeds meer zaken waar jij mee te maken hebt, worden bepaald door je gemeente. Zo staat de gemeentepolitiek eigenlijk dichter bij je dan de landelijke politiek. De gemeente beslist over jouw stoeptegels, veiligheid of de sluitingstijd van je favoriete kroeg.”

#7. Volgende stap: Den Haag?

“Nee, dat is niet mijn ultieme doel. Ik doe dit omdat ik het leuk en belangrijk vind. De landelijke politiek is een fulltime job. De gemeenteraad doe je vaak naast een andere baan, dat is perfect. Er zijn nog zo veel leuke dingen om te doen qua werk. Zo zou ik graag manager willen worden bij een bedrijf. Maar wat ik precies wil als ik klaar ben, weet ik nog niet. Ik zit ook pas in mijn tweede jaar.”

Ster advertentie
Ster advertentie