HUMAN
EO

Dit moet je weten over de Amerikaanse verkiezingen

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit moet je weten over de Amerikaanse verkiezingen

Het kan je niet ontgaan zijn: de Amerikaanse verkiezingen komen eraan. Op dinsdag 3 november staan kandidaat Joe Biden en huidige president Donald Trump lijnrecht tegenover elkaar, in de strijd om het presidentschap. Wat moet je weten over de Amerikaanse verkiezingen? En waarom zijn we zo obsessed met deze verkiezingen? In de 3FM Special van oktober zoekt 3FM-dj Joram Kaat naar antwoorden.

Luister deze 3FM Special terug als podcast via onderstaande player, check hem via Spotify of in een andere podcast-app. Zoek op '3FM Specials Podcast'.

{podcast url="https://podcast.npo.nl/file/3fm-specials-podcast/45287/content.omroep.nl/portal/podcast/npo3fm/3fm-specials-podcast/2020/11/npo3fm_3fm-specials-podcast_20201102_verkiezingen-in-de-vs_AUSVPR.mp3" caption="3FM Special"}

Het amerikaanse kiessysteem

De Amerikaanse verkiezingen werken anders dan hoe wij het in Nederland gewend zijn. Het is een stelsel met kiesmannen, districten en er zijn maar twee partijen die tegen elkaar strijden: de democraten en de republikeinen. Hoe zit dat precies? Joram’s lerares Engels met Amerikaanse nationaliteit, Buffi Duberman, legt het uit.

Video niet beschikbaar

Zo werken de Amerikaanse verkiezingen

Amerikakenner Victor Vlam vertelt dat er officieel meerdere partijen zijn, maar dat zij eigenlijk geen serieuze kans maken. “Dat komt door het districtenstelsel. Je moet vijftig procent van de stemmen plus één halen, wat betekent dat het eigenlijk de moeite niet waard om op een derde partij te stemmen. Dat is een weggegooide stem. Dus je ziet dat in een districtenstelsel twee partijen vaak dominant zijn.”

Het amerika van trump

Er zijn bij de verkiezingen dus twee verschillende scenario’s mogelijk: Trump wint en krijgt een tweede termijn, of Biden wordt president. Als Trump wint heeft dat ook voor ons in Nederland grote gevolgen, vertelt Victor. “Trump wil fundamentele veranderingen aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan de NAVO. Trump wil zich hieruit terugtrekken, wat voor ons in Nederland een groot probleem zou zijn. Wij zijn op het gebied van defensie afhankelijk van de Verenigde Staten.”

Bovendien denkt Victor dat Trump met meer zelfvertrouwen de tweede termijn in gaat, waardoor hij grotere acties gaat ondernemen. “Hij kan toch geen derde termijn meer krijgen en kan dus niet meer worden afgerekend door de kiezer. Hij kan alles doen wat zijn hartje begeert.”

Video niet beschikbaar

Trump en de NAVO

Het amerika van biden

Biden gaat zijn presidentschap heel anders aanpakken. Hij wil terug naar het Amerika voordat Trump president werd en heeft het over het ‘herstellen van de ziel van de natie’. “Ik verwacht dat Biden de meest diverse regering ooit gaat samenstellen met vrouwen en zwarte mensen. Hij wil weer meedoen aan het klimaatakkoord van Parijs, en weer lid worden van de World Health Organization (WHO),” vertelt Victor. Ook verwacht Victor dat Biden de zorgwet van Obama gaat versterken en uitbreiden en gaat investeren in het onderwijs.

Op dit moment staat Biden met negen procentpunten voor in de peilingen. Dat heeft volgens Victor alles te maken met het coronavirus. Tweederde van de Amerikanen vindt namelijk dat Trump dit niet goed heeft aangepakt. Ze nemen het hem kwalijk dat hij het gewoon ‘een griepje’ heeft genoemd. Door die aanpak zijn vooral ook veel ouderen overgestapt van Trump naar Biden. “Trump lijdt onder het coronavirus. Zonder het virus had Biden niet zo erg voor gestaan en was de uitslag veel nipter geweest.”

Een supermacht in verval

Volgens Victor hebben we het vaak over Amerika omdat we een supermacht zien die in verval is geraakt. Amerika is zijn macht aan het verliezen en verandert zijn manier van doen. En dat is niet per se een verbetering. Daarom vinden we de verkiezingen ook belangrijk. “Als Amerika geen supermacht is, kan de wereld er echt anders uitzien. Wie weet speelt over twintig jaar de Verenigde Staten niet meer de grote rol voor ons die het nu speelt."

Een nummer over Trump

Als afsluiter van de 3FM Special schreef singer-songwriter Eva van Manen een nummer over Trump. In slechts één uur schreef ze It's So Weird.

Video niet beschikbaar

Meer 3FM Specials? Check 3fm.nl/special.

De EO en Human presenteren elke laatste zondagavond van de maand een 3FM Special, over een maatschappelijk thema dat jongeren raakt. Check ze hier allemaal. Luister alle 3FM Specials terug als podcast in je favoriete podcast-app. Zoek op '3FM Specials Podcast'.

Ster advertentie
Ster advertentie