HUMAN

Zo leer je vaker 'nee' zeggen

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo leer je vaker 'nee' zeggen

No. Just no.

Nee is het nieuwe ja

Het is dikwijls niet eenvoudig om 'nee' tegen iets of iemand te zeggen. Je mond zegt al 'ja' voordat je brein heeft bedacht of het nou wel zo verstandig is.

Of nog erger, dat je een conflict altijd uit de weg gaat en 'nee' niet eens over je lippen krijgt, uit angst iemand te beledigen of kwetsen. Maar die lariekoek is nu voorgoed voorbij. 'Nee' is het nieuwe 'ja', zeker met hulp van deze vijf tips van onze (nieuwe) vrienden van Beam.


(Mooiste Hollywood-nee ooit? Uit: Jungle Fever (1991))

1. Bekijk nee-zeggen positief

Als je ‘nee’ zegt tegen je oom die met jou een seizoenskaart wil kopen voor de plaatselijke sportclub, zeg je ‘ja’ tegen tijd voor jezelf, tijd voor je vrienden en tijd om te slapen en te eten. ‘Nee’-zeggen is zo gek nog niet.

2. Je kan niet iedereen tevreden stellen

Je zou de eerste persoon ter wereld zijn die IE-DE-REEN tevreden stelt. Het is dan ook dodelijk vermoeiend om dit te blijven proberen.

Laat je keuze niet afhangen van hoe je zoveel mogelijk mensen tevreden houdt, maar laat het afhangen van wat jij denkt dat goed is voor anderen en vooral voor jezelf.

3. Nee-zeggers zijn geen egoïsten

Stop nou eens met denken dat je egoïstisch bent als je een keer 'nee' zegt. Als 'nee' zeggen je moeite kost, is dat het levende bewijs dat je geen egoïst bent.

Als je toch een schuldgevoel hebt, denk dan eens aan alle keren dat je ‘ja’ hebt gezegd tegen mensen.

4. Wees duidelijk

Iemand stelt je een vraag, dus je hebt het recht om zowel 'ja' als 'nee' te antwoorden. Blijf niet steeds je excuus aanbieden of er omheen praten als je eigenlijk 'nee' wilt zeggen. Dit is lastig voor zowel jezelf als voor de ander.

Als je 'nee' zegt, probeer dan kort en eerlijk uit te leggen waarom je dit doet. Beschouw de zaak, nadat je 'nee' hebt gezegd, dan ook als afgerond. Lekker duidelijk.

5. Onderzoek jezelf

Waarom vind je het eigenlijk zo moeilijk om 'nee' te zeggen? Het is interessant is om te onderzoeken waar je moeite met 'nee' zeggen vandaan komt.

Die reden is namelijk de wortel van het probleem. Als je het probleem bij de wortel aan kunt pakken, is dit vaak effectiever dan elke keer moeite doen om de schade te beperken.

Ook best handig:
>> 10 tips tegen minder stress in 2017
>> YouTuben doe je zo!
>> Volg deze 7 tips en word wereldburger

Ster advertentie
Ster advertentie