HUMAN

Bij Furtjuh op school hadden ze geen Paarse Vrijdag

foto: Furtjuh
  1. Nieuwschevron right
  2. Bij Furtjuh op school hadden ze geen Paarse Vrijdag

Acht december is het Paarse Vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten paarse kleding dragen om bewustzijn te creëren voor de LHBT-gemeenschap. In het kader hiervan spraken we met YouTuber Furtjuh (Rutger Vink), die als tiener flink werd gepest omdat hij homo is. “'s Avonds stond er een hele groep jongens voor mijn deur te schreeuwen. Het was vreselijk. Overal werd ik nageroepen en getreiterd.”

'Be Yourself' is het motto van Paarse Vrijdag. Jongeren hijsen zich massaal in hun meest paarse outfit en op veel scholen en onderwijsinstellingen wordt van alles georganiseerd. Hetero, lesbo, homo, bi, transseksueel; wat maakt het uit. Iedereen hoort erbij.

“Het is heel goed dat dit bestaat,” vertelt Rutger Vink (28), die de 450k abonnees aantikt op zijn YT-kanaal Furtjuh. “Ik vind het mooi dat iedereen mee kan doen. Ook hetero scholieren kunnen uit solidariteit iets paars dragen. Al is het maar voor de klasgenoot die misschien nog in de kast zit. Dit kan al een polsbandje of accent-kleurtje zijn. Je hoeft natuurlijk ook niet als een Teletubbie naar school.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Rutger met zijn vriend Thomas bij Club HUB.

Ongemakkelijkheid tijdens biologie

Inmiddels is Rutger een YouTube-fenomeen. Maar vroeger wilde hij het liefst dat niemand hem zag. Toen bestond Paarse Vrijdag nog niet. Best jammer, want hij had het goed kunnen gebruiken.

“Het doorbreekt het taboe wat er bij mij op school zeker was. Toen werd er gewoon niet over homoseksualiteit gesproken. Misschien één keer per jaar bij biologie tijdens de les over voortplanting. Toen werd het een beetje laconiek behandeld. Iedereen begon ook te gniffelen. Ik werd echt heel zenuwachtig. Dat dit nu ieder jaar plaatsvindt, is alleen maar goed.”

Binnen een half uur betrapt

Rutger maakte ooit op zijn veertiende een profiel aan op een chatpagina voor homo’s. “Je bent jong en je begint te ontdekken dat je anders naar jongens kijkt. Daarom maakte ik dat account aan. Gewoon uit nieuwsgierigheid.” Binnen een half uur kreeg hij een berichtje van een jongen die een paar straten verderop woonde. “RUTGER, BEN JIJ HOMO?”

“'s Avonds stond er een hele groep jongens voor mijn deur te schreeuwen. Het was vreselijk. Overal werd ik nageroepen en getreiterd.”

Expres slechte cijfers

Rutger zat toen nog op een school bij hem in de buurt. Om van school te kunnen switchen, en een einde te maken aan het getreiter, besloot hij hele slechte cijfers te halen. Hij ging van vwo naar havo naar vmbo.

Was het anders geweest als zijn klasgenoten hem gewoon hadden geaccepteerd? “Ik weet het wel zeker,” zegt Rutger. “Ik raakte echt in een sociaal isolement. Ik had plein- en straatvrees, ik durfde de straat niet meer op, durfde niet meer te sporten. Ik wilde niet meer opvallen, dus ging ik donkere kleding dragen die niet al te strak zat, denk aan wijde broeken en dikke truien. Ik was overal bang om mensen tegen te komen. Het enige wat ik had, was mijn kamer.”

Fake vriendin

“Op een bepaald moment loog ik er zelfs over dat ik een vriendin had. Die woonde dan in Rotterdam. Ik zat toen ook op korfbal, maar ze kwam natuurlijk nooit kijken, want ze bestond niet. Het was een afleidingsmanoeuvre.

"Mensen die pesten, zoeken je zwakke plek. In mijn geval was dat mijn seksualiteit. Toen ik er eenmaal op mijn zeventiende voor uit kwam, is het allemaal in één keer gestopt.”

Dé homo?

Paarse vrijdag wil afrekenen met hokjesdenken en daaruit voortkomende stereotypes. “Dit zie je ook in films,” vertelt Rutger. “Je hebt de skaters, de nerds, de sportievelingen, de populaire kinderen en de homo's. Zo wordt er al vlug een hokje omheen geplaatst waar je bij hoort.”

“Soms hoor ik dan nog wel eens: ‘Rutger, ik vind jou niet echt ‘homohomo’.’ Ik vraag me oprecht af wat dat dan is. Blijkbaar moet iedere homo hetzelfde gedrag vertonen volgens sommigen. Dat is dus niet zo."


(Foto: ANP)

10 jaar later

Voor iedereen die nu worstelt met zijn seksualiteit of bang is voor de reacties van medeleerlingen heeft Rutger de volgende boodschap: “Je hoeft je nergens voor te schamen. Dat is niet nodig. Laat je vooral niet uit de kast jagen, maar doe het op jouw tempo.

"Toen ik in een isolement leefde, dacht ik dat de rest van mijn leven er zo uit zou zijn. Nu, tien jaar later heb ik al anderhalf jaar een super lieve vriend en wonen we ook samen. Het komt dus goed.

"Ik heb uiteindelijk mijn coming out in een vlog verwerkt. Die is enorm veel bekeken. Nu krijg ik nog steeds ieder jaar te horen dat de video tijdens Paarse Vrijdag in aula’s wordt vertoond. Dan baal ik iets minder dat ik er nooit op mijn eigen school voor uit ben gekomen, maar het nu op deze manier doe."

Benieuwd naar deze video van Futjuh? Check hem hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Ster advertentie
Ster advertentie