HUMAN

Sarah (22) zingt eigen versie van Joost Kleins nummer op haar vaders uitvaart

foto: Foto Studio Smit B.V.foto: Foto Studio Smit B.V.
  1. Nieuwschevron right
  2. Sarah (22) zingt eigen versie van Joost Kleins nummer op haar vaders uitvaart

Sarah (22) verloor haar vader na een kort ziekbed. Toen hij was overleden wist ze al vrij snel dat ze iets wilde zeggen op de crematie. Ze maakt een speech op het nummer 'Florida (2009)' van Joost Klein. "Ik dacht: ga ik niet huilen of zo? Maar door me te focussen op de speech werd de dienst minder confronterend."

Sarah haalt ons op in een rode Mercedes. "Dit was de auto van mijn vader, hij was dol op het merk Mercedes. Zijn eerste auto was een rode auto en hij zei altijd dat z’n laatste ook een rode auto zou zijn. Nou, dat is uitgekomen," lacht ze. In de schuur staat de werktafel van haar vader nog. Er staat een beeldje met het Mercedes-logo, er hangt een vaantje van Heracles en er ligt een armbandje met Yin en Yang er op. "We keken altijd ‘Avatar: The Last Airbender’ samen. Daar komt Yin en Yang veel in voor. We wilden allebei een tattoo en besloten toen een Yin en Yang symbool te nemen."

Er komt een twinkeling in haar ogen als ze terugdenkt aan deze vader-dochtermomentjes. "Avatar kijken vond ik het leukst om met mijn vader te doen. Gewoon op de bank zitten en tv kijken." Ze glimlacht bij de gedachte.

Nu kijkt ze in haar eentje de nieuwe versie van Avatar. "Opeens had ik het gevoel dat mijn vader heel dichtbij was. Ik heb er een stoel bijgezet en zette de iPad op de tafel tussen de twee stoelen in. Toen ik dat aan mijn moeder vertelde, moest ik erg huilen. Maar tegelijkertijd was het heel grappig. Ik kon het scherm helemaal niet goed zien zo, maar ik deed het toch."

Emotioneel moment

In de zomer van 2023 gaat 'Florida (2009)' viraal. "De eerste zin van het nummer, waar Joost zingt 'Daar sta je dan...' werd in het begin veel als grap gebruikt op TikTok. Ik besloot het nummer een keer helemaal te beluisteren, het raakte mij enorm. Ik heb het die dag meteen aan mijn vader laten horen. Op dat moment wisten we nog niet dat hij ziek was. Hij was op jonge leeftijd ook zijn eigen vader verloren. Toen hij het hoorde werd hij emotioneel, zo had ik hem nog nooit gezien."

Sarah zag haar vader altijd als een grote, stoere, soms norse man. "Maar opeens zag ik hem als een heel kwetsbare man. Hij kreeg tranen in z’n ogen, stond op en liep weg. Ik heb het er niet meer met hem gehad over wat het met hem deed. Maar het maakte wel wat bij hem los."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen behandeling

In november 2023 krijgt Sarah's vader, Ronnie (54), de diagnose kanker. Al heel snel weet hij zeker dat hij daar geen behandelingen voor wil. Zelfs een kleine ingreep gaat hem al te ver. Sarah had het heel moeilijk met de beslissing dat haar vader behandeling weigerde. "Ik stond huilend aan zijn bed en ik zei 'Pap je geeft op, er is nog hoop,' maar toch wilde hij geen behandeling."

Later koos Sarah's vader nog wel voor een hersenscan. Daaruit bleek dat er ook uitzaaiingen in zijn hersenen waren. Hij is thuisgebracht en heeft daar zijn laatste drie weken gelegen. Hij is thuis overleden.

Sarah wilde graag wat zeggen op zijn uitvaart. Het liedje 'Florida 2009' was al een heel emotioneel nummer voordat haar vader ziek was. Nu vond ze het liedje nog mooier. Ze besloot haar eigen versie te maken. "Sommige zinnen heb ik hetzelfde gehouden. De tekst '...ruzie voor de buis. Wellicht was het niet juist, maar ik mis ons en ik mis thuis' betekent voor mij dat het niet altijd makkelijk was. Er was bijna elke avond ruzie. Maar uiteindelijk ga je zelfs de ruzies missen. Dat is best gek."

"Een zinnetje voelt voor mij het persoonlijkst. 'Nooit meer horen van één en één is twee'. Andere zinnen uit het liedje zijn herkenbaar voor veel mensen. Maar 'één en één is twee' is iets wat hij altijd zei. Het staat zelfs op een kistje waar we spullen van hem in bewaren. Dat zinnetje sloeg vaak nergens op, maar hij zei dat op heel grappige momenten. Toen ik die zin tijdens de speech uitsprak, moest mijn zus heel hard huilen. Ik keek maar even niet naar haar. Bij die zin denk ik echt: ah, dat is pap."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Speech

"Ik vond het spannend om te speechen op de dienst. Ik dacht: ga ik niet huilen of zo? Dadelijk kom ik niet uit mijn woorden. Ik besloot gewoon te doen alsof het een optreden was. Op de toneelacademie heb ik veel optredens gedaan en daar moet je heel gefocust voor zijn. Die focus zorgde ervoor dat ik me tijdens de crematie kon afsluiten voor de buitenwereld. Daardoor werd de dienst wat minder confronterend. Na de crematie heb ik het filmpje wel gelijk teruggekeken. De hele dienst hebben we laten filmen. We vonden het een fijn idee om de troostende woorden en mooie speeches van vrienden en familie terug te kunnen zien."

TikTok hit

Na de dienst kreeg Sarah veel appjes of ze de speech naar mensen door kon sturen. "Van familie, maar ook van vriendinnen. Ik had het daarom eerst alleen op Facebook gezet. Tot een vriendin vroeg waarom ik het niet gewoon op TikTok en Instagram zou plaatsen. Ik wist eerst nog niet zeker of ik wilde dat Jan en alleman het zomaar zou zien."

Sarah luisterde nog een keer terug naar haar speech om een overweging te maken. "Mijn versie van Florida (2009) gaat, net als die van Joost Klein, over verlies. Het waren kenmerken van míjn vader, maar ik vond het wel een bijzondere gedachte dat andere mensen hun eigen situatie er in kunnen herkennen. Dus toen heb ik het op TikTok geplaatst. Ik hoopte ook dat Joost Klein het zou zien. Ik zou graag willen dat hij weet wat zijn muziek voor mij betekent."

Sarah met het armbandje van haar vader

foto: Christel Groeneveld

Sarah met het armbandje van haar vader

Sterk zijn

"Mensen om mij heen, maar ook op TikTok zeiden vaak: ‘oh, wat ben je er sterk onder’. Daardoor dacht ik: 'Hé? Rouw ik dan niet goed? Moet ik kwetsbaarder zijn? Zit ik niet in een soort ontkenning?' Later besefte ik me pas dat ‘sterk zijn’ gewoon mijn manier was om er mee om te gaan. Voor andere mensen is dat sterk, voor mij is dat juist weer op een hele andere manier kwetsbaar zijn. Voor mij was het fijn om heel sterk te zijn. In kracht zit ook kwetsbaarheid."

Later wil Sarah, net zoals Joost, een maker worden die andere mensen raakt met haar teksten. "Ik weet nog niet precies wat ik word: actrice, schrijver, theatermaker. Maar ik weet wel dat ik iets wil maken waardoor mensen zich gehoord voelen. Ik ben zelf begonnen met schrijven toen ik iemand anders zag die zijn gevoelens kon uiten door middel van muziek, poëzie. Die dag besefte ik, dat wil ik ook. Ik wil graag zo’n figuur voor anderen zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie