HUMAN

Meeste jongeren hebben begrip voor ticketregeling festivals

foto: Foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Meeste jongeren hebben begrip voor ticketregeling festivals

Door de coronacrisis is de hele festivalzomer in het water gevallen. Super jammer, en wat doe je met je kaartje? Onze vrienden van 3Vraagt deden onderzoek. Daaruit blijkt dat negen op de tien jongeren (88 procent) die een kaartje bezitten voor een festival, begrip hebben voor de oproep van de culture sector om géén geld terug te vragen.

'Bewaar je ticket, geniet later'-oproep

Acht op de tien (83 procent) mensen met een of meerdere festivaltickets, vraagt het geld voor minstens één van de kaartjes niet terug. Een belangrijke reden is dat ze het bedrag toch al uitgegeven hebben. Dit geldt ook voor jongeren die een kaartje hebben voor een afgelast concert of optreden: een grote meerderheid (82 procent) kiest niet voor restutie. Hiermee willen ze organisatoren en artiesten steunen. Deelnemers begrijpen dat als iedereen z'n geld terugvraagt, de culturele sector het mogelijk niet overleeft.

Tot 1 september verbod op grote evenementen

Vanwege de coronacrisis zijn tot 1 september zijn alle festivals, concerten en optredens afgelast. In de oproep van de culturele sector vragen organisatoren aan tickethouders om hun kaartje te bewaren als een voucher voor een volgend of ander evenement. Hiermee hopen ze de financiële klap uit te kunnen smeren over een langere periode.

“Organisatoren hebben vast al veel kosten gemaakt. Als we nu allemaal ons geld terug gaan vragen, kan ik er ook volgend jaar een dikke streep door de festivalzomer.” Een andere deelnemer onderstreept het belang van elkaar helpen: "Ik ben zelf musicus en weet dat andere collega's het ontzettend zwaar hebben in deze tijd. Alle beetjes helpen, dus dit ook."

Foto door: Ben Houdijk

klein deel wil toch geld zien

Een klein deel van de ondervraagde jongeren wil wel geld terug. 14 procent met een of meerdere tickets wil van tenminste één kaartje het geld terug. Bij kaarthouders voor een concert of optreden is dit 9 procent. Jongeren geven aan dat ze het geld goed kunnen gebruiken of niet weten of ze op een alternatieve datum kunnen. Ook zegt iemand: "Je gaat toch niet betalen voor iets wat je niet krijgt?"

Maar het overgrote deel is niet van plan om restitutie te vragen en geven gehoor aan de 'bewaar je ticket, geniet later'-oproep. Voor de organisatie, maar ook een beetje voor zichzelf. Zo zegt iemand: "Ik wil heel graag naar dat festival en hiermee heb ik gewoon weer een kaartje voor volgend jaar. Hoef ik tenminste niet meer van tevoren te stressen of ik wel een ticket kan scoren."

"Biertje in het zonnetje”

In het onderzoek werd ook gevraagd wat jongeren het meeste zullen missen. Daaruit blijkt dat ze het meeste de gezelligheid met vrienden, de live muziek, het dansen, het even ontsnappen aan het dagelijks leven én iets om naar uit te kijken, missen.

"Biertje in het zonnetje. Genieten van mooie muziek. Met je vrienden zijn, maar ook nieuwe mensen ontmoeten." Hopelijk mogen we volgend jaar weer...

Dit is een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met 3FM en CJP.

Ster advertentie
Ster advertentie