HUMAN

Nederlandse jongeren zijn slechter met geld dan Belgische

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse jongeren zijn slechter met geld dan Belgische

Phisingmails? Loonstrookjes? Inkomstenbelasting? Waaaaat? Bij veel Nederlandse jongeren roepen deze economische termen alleen maar vraagtekens op.

Dat blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zij deden een wereldwijd onderzoek naar de financiële kennis van 15-jarigen. Onze vrienden van 7Days doken in het onderzoek.

En zo slecht doen wij het niet! Zo'n negentien procent van de Nederlandse jongeren heeft een gebrek aan financiële kennis. Maar dat valt dan nog wel mee tegenover bijvoorbeeld Braziliaanse jongeren. Daar weet 53 procent niet genoeg over geldzaken. Toch doen we het wel slechter dan de Belgen, daar heeft slechts 12 procent onvoldoende kennis.

Opgelicht!

Jongeren weten bijvoorbeeld niet wat ze aanmoeten met phishingmailtjes. Mensen die zo'n mail krijgen worden opgelicht door ze naar een valse website van een bank te sturen. Sommige jongeren zijn daar niet alert genoeg op, blijkt uit het onderzoek. Ook vinden zij het bijvoorbeeld moeilijk om hun inkomstenbelasting in te vullen en om loonstrookjes te begrijpen.

Verplichte lessen

Het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) maakt zich zorgen. Volgens hen ligt het risico op de loer dat tieners hun geldzaken later niet goed kunnen regelen en in de problemen raken. De organisatie wil daarom verplichte financiële lessen op scholen.

Tegelijkertijd is er dus ook een grote groep tieners die juist heel goed weet wat ze op financieel gebied wel en niet moeten doen: 17 procent. Grote verschillen dus.

Hoe is dat bij 7Days-lezers?

Evelien (15): "Ik vind het belangrijk dat ik weet wat ik verdien, dus ik bekijk altijd mijn loonstrookjes. Mijn inkomstenopgave vind ik wel moeilijk hoor, dus dat doet mijn moeder. Ik ben wel heel alert op phishingmailtjes. Als ik een mailtje van mijn bank krijg dan kijk ik echt drie keer of het klopt."

Sophia (16): "Voor mijn werk op de atletiekvereniging moet ik zelf mijn uren bijhouden en opschrijven. Daar ben ik dus wel precies mee bezig. Verder krijg ik kleedgeld. Ik bewaar altijd al m'n bonnetjes van wat ik heb gekocht, zodat ik aan het einde van de maand weet hoeveel ik heb uitgegeven. Dat is trouwens sowieso handig, voor als er iets niet goed is aan je kleding."

(hoofdfoto van ANP)

Ster advertentie
Ster advertentie